Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout), όπως και άλλες ασθένειες, δεν έρχεται απρόσκλητο. Προσελκύει ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δαπανήσουν όλη τους την ενέργεια για το καλό των άλλων, ιδεαλιστές που έχουν υψηλά πρότυπα και εξίσου υψηλές προσδοκίες. Ακόμα και εκείνους που απλά θέλουν να κάνουν καλή δουλειά αλλά δεν έχουν μάθει ακόμα να ζητούν βοήθεια.

Στο παρελθόν, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης έπληττε κυρίως ώριμα στελέχη μεγάλων εταιρειών. Όμως, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για την απόδοσή μας, εμφανίζεται και σε νέους ανθρώπους, για παράδειγμα σε φοιτητές.

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι συνώνυμη με την απώλεια της ισορροπίας που έχει ξεφύγει από τη ζωή μας στο όνομα αυτών που πρέπει να κάνουμε ακόμα. Αν αυτό ισχύει για εσάς, αφήστε για λίγο στην άκρη τις ευθύνες σας και θέστε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα.

Τι είναι το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Το σύνδρομο burn out, γνωστό και ως σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, είναι μια κατάσταση που είναι ύπουλη στην αργή εμφάνισή της, όπως και το χρόνιο στρες. Και ποια είναι τα συμπτώματά της; Ένα από τα συμπτώματα είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα εξάντλησης που σταδιακά γίνεται σωματικό.

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης εμφανίζεται συνήθως σε διάφορα στάδια. Από το αίσθημα ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κάνουμε τη δουλειά εγκαίρως και καλά, μέσω καταστάσεων άγχους, όταν συνειδητοποιούμε ότι οι προσδοκίες μας δεν είναι ρεαλιστικές και ότι η δουλειά που κάνουμε μπορεί να μην έχει καν την κατάλληλη αξία, μέχρι καταστάσεις εκνευρισμού, συναισθήματα απογοήτευσης και ότι η δουλειά μας θα χάσει το νόημά της για εμάς.

burning_out.jpg

Συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης

Τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να εκδηλωθούν με ελαφρά κόπωση, περιστασιακά προβλήματα ύπνου και πού και πού να λέτε στον εαυτό σας ότι αύριο πραγματικά δεν θέλετε να πάτε πια στη δουλειά. Αν είστε δεκτικοί στον εαυτό σας, μπορεί ήδη να κάνετε τη αλλαγή στη ζωή σας, πράγμα που είναι σπουδαίο. Η επόμενη φάση της επαγγελματικής εξουθένωσης συνοδεύεται από εξάντληση, διακυμάνσεις της διάθεσης, πτώση της απόδοσης και της συγκέντρωσης, κατάθλιψη και άγχος, και δευτερευόντως από προβλήματα στις σχέσεις και πτώση της αυτοεκτίμησης.

Πώς μπορώ να ξέρω αν πάσχω από επαγγελματική εξουθένωση;

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσδιάκριτα, αλλά σταδιακά επιδεινώνονται. Μπορεί να είναι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Τα ψυχολογικά συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

 • Ήπιο ερεθισμό κατά την υπερφόρτωση εργασίας
 • Κακή διάθεση
 • Ψυχική εξάντληση
 • Απώλεια ενθουσιασμού στην εργασία, αλλά και στην προσωπική ζωή
 • Αδιαφορία ή αρνητική στάση απέναντι στην εργασία
 • Αίσθημα ότι το άτομο δεν εκτιμάται
 • Κατάθλιψη
 • Κατάσταση άγχους

Τα σωματικά συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να είναι:

 • Διαταραχές ύπνου
 • Κόπωση
 • Δυσφορία για φαγητό
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης
 • Μείωση των επιδόσεων

pracující žena s vyhořením

Ποια είναι τα στάδια του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης;

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης έχει συνήθως τέσσερις φάσεις:

 1. Ελαφριά δυσαρέσκεια – δεν έχουμε ακόμη πλήρη επίγνωση ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά είμαστε ελαφρώς εκνευρισμένοι όταν είμαστε καταπονημένοι.
 2. Ασυνείδητη παραβλέψη του προβλήματος – οι σκέψεις και τα συναισθήματα γίνονται όλο και πιο δυσάρεστα, η δυσαρέσκεια μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με τη μεταφορά της κακής διάθεσης στο περιβάλλον. Αντιστεκόμαστε ασυνείδητα στα συμπτώματα.
 3. Συνειδητό μούδιασμα – αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως η εξάντληση, το άγχος και το στρες. Προσπαθούμε συνειδητά να μουδιάσουμε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
 4. Τραύμα – το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης γίνεται χρόνιο, μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις πανικού, πλήρης σωματική και ψυχική εξάντληση.

Είναι ιδανικό να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στο πρώτο στάδιο για να αποφευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του προβλήματος. Σε γενικές γραμμές – όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο!

Μπορεί να το πάθω κι εγώ; Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από επαγγελματική εξουθένωση;

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης συνδέεται συχνότερα με:

 • τα βοηθητικά επαγγέλματα, όπως οι γιατροί και οι τραυματιοφορείς,
 • επαγγέλματα υπό έντονη πίεση στρεσογόνων παραγόντων και ευθυνών (μάνατζερ),
 • Η εργασία με ανθρώπους (δασκάλους) είναι επίσης επικίνδυνη.

Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι η εμβέλεια του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης είναι πολύ ευρύτερη.

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί πολύ εύκολα να πλήξει, για παράδειγμα, τις γυναίκες που βρίσκονται σε γονική άδεια ή εκείνες που απλώς έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους. Και είναι οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες που οδηγούν σε απογοήτευση, απώλεια κινήτρων και μακροπρόθεσμα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να καταλήξουμε σε κατάσταση πλήρους σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

Τι πρέπει να κάνω αν παλεύω με την επαγγελματική εξουθένωση;

Πώς να ξεφύγετε από την εξουθένωση; Αν αντιμετωπίζετε ήδη τις συνέπειες της επαγγελματικής εξουθένωσης, μην μείνετε μόνοι σας. Οι επιλογές που φέρνουν μαζί τους η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία είναι πλέον διαθέσιμες σε όλους. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο των αυτοεπιβολών και της εξάντλησης που προέρχεται από αυτές.

Θεραπεία του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης

Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα. Είναι αλήθεια ότι μπορεί αρχικά να μην τα βλέπουμε ως πιθανή πηγή μεγάλων προβλημάτων, αλλά όσο πιο γρήγορα προλάβουμε την ασθένεια, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν. Εάν το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης φτάσει σε ένα στάδιο όπου επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας, καλό είναι να αφεθούμε στα χέρια ενός επαγγελματία.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει με την επαγγελματική εξουθένωση;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας χώρος για εσάς. Από την άλλη πλευρά, η τάση μας να δίνουμε χώρο στους άλλους συχνά συμβάλλει στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα επαγγέλματα παροχής βοήθειας είναι τόσο ευάλωτα από αυτή την άποψη. Να δώσεις το τελευταίο απόθεμα δύναμης και να ελπίζεις ότι κάποιος θα το εκτιμήσει, ή να υποκύψεις στο αίσθημα ότι μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις, να δράσεις, να βρεθείς κάπου καλύτερα.

Η ψυχοθεραπεία ως θεραπεία για το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να κατονομάσει τα ασυνείδητα μοτίβα σκέψης μας, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να αξιολογήσουμε μόνοι μας αν είναι σκόπιμο να τα διατηρήσουμε ή να καθιερώσουμε νέες ρουτίνες.

Πρόληψη – πώς να αποφύγετε το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι να εστιάσουμε στη σχέση μας με την εργασία ή τις σπουδές, αλλά και με τη ζωή γενικότερα και τις σχέσεις μας. Είναι καλό να έχουμε επίγνωση των προσδοκιών μας και να θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Αυτό θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο να επενδύσουμε υπερβολική ενέργεια στην εργασία και να λειτουργούμε πέρα από τις δυνατότητές μας.

Θα σας βοηθήσει επίσης να ακολουθήσετε τα δικά σας ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής σας ζωής. Η ζωή μας θα αποκτήσει μια άλλη διάσταση και θα αποφύγουμε την εξάντληση που συχνά συμβαίνει όταν επικεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και σε αυτό το στάδιο της πρόληψης, μια διαβούλευση με έναν ψυχοθεραπευτή ή έναν προπονητή είναι μια καλή επιλογή. Δεν πρόκειται για κλασική θεραπεία, αλλά για τη λεγόμενη αυτοανάπτυξη. Συμβουλευτείτε ειδικούς για το πώς να ζήσετε τη ζωή στο έπακρο και να αποφύγετε το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Σταμάτησα να απολαμβάνω τη δουλειά, ήμουν ευερέθιστη και εξαντλημένη, δεν ήθελα να βρίσκομαι εκεί. Η οικογένειά μου πήγε στο σπίτι και κανόνισε θεραπεία για μένα. Ανακάλυψα ότι αντιμετώπιζα το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Χάρη στον θεραπευτή, συνειδητοποίησα τι ήταν το πιο εξαντλητικό στην τρέχουσα δουλειά μου και βρήκα το θάρρος να ζητήσω από τον προϊστάμενό μου να αλλάξει.

Άλλαξα τη δουλειά μου από τον θάλαμο οξέων περιστατικών στον θάλαμο νοσηλείας, όπου είναι πιο ήσυχα και εξακολουθώ να αισθάνομαι χρήσιμη. Τα αισθήματα εξάντλησης και ευερεθιστότητας έχουν εξαφανιστεί. Έχω μια νέα όρεξη για δουλειά και για χόμπι στον ελεύθερο χρόνο μου. Αν ήξερα πόσο λίγα χρειάζεται κανείς για να βελτιωθεί η ζωή, θα το είχα κάνει εδώ και πολύ καιρό”.

Τι είναι το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;
Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι συνέπεια του χρόνιου στρες, το οποίο εκδηλώνεται ως αίσθημα εξάντλησης. Κλιμακώνεται σε κατάσταση πλήρους σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης;
Τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η κόπωση, η περιστασιακή δυσκολία στον ύπνο και η απροθυμία για εργασία, οι συχνές εναλλαγές της διάθεσης, η μειωμένη συγκέντρωση, η μειωμένη απόδοση, η κατάθλιψη και το άγχος, και δευτερευόντως τα προβλήματα σχέσεων και η μειωμένη αυτοεκτίμηση.
Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;
Η θεραπεία του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης είναι δυνατή με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, η οποία μπορεί να ονομάσει τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς μας. Στη συνέχεια πρέπει να αξιολογήσουμε αν είναι σκόπιμο να τις αλλάξουμε για να βελτιωθούμε. Επιλέξτε έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στην επαγγελματική εξουθένωση. Περισσότερα
Είναι δυνατόν να λάβετε αναρρωτική άδεια λόγω του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης;
Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση, οπότε δεν είναι δυνατόν να λάβετε αναρρωτική άδεια λόγω αυτού του προβλήματος. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει ανικανότητα για εργασία λόγω σχετικής διάγνωσης, όπως κατάθλιψη ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Πώς να αποφύγετε το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Μια αποτελεσματική πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης είναι να έχετε επίγνωση των προσδοκιών σας, είτε στην εργασία, είτε στις σπουδές, είτε στην προσωπική σας ζωή. Προσέξτε να μην επικεντρώσετε όλες τις ενέργειές σας προς μια κατεύθυνση και πέρα από τις δυνατότητές σας.

Ακόμα και στη φάση της πρόληψης, μια διαβούλευση με ψυχοθεραπευτή ή προπονητή είναι μια καλή επιλογή.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna