Είτε η κατάθλιψή σας χρειάζεται μόνο μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, είτε μια επανεξέταση του τρόπου σκέψης σας, είτε ένα ταξίδι στα βάθη της προσωπικότητάς σας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πιο θεραπεύσιμες ψυχικές ασθένειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που ανήκει σε μια ομάδα που αναφέρεται ως διαταραχές της διάθεσης. Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις είναι η χαμηλή διάθεση, η κόπωση και η απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνηθίζαμε να απολαμβάνουμε, που διαρκεί από 2 εβδομάδες ή περισσότερο έως μήνες. Η κατάθλιψη συνοδεύεται επίσης από διαταραχές του ύπνου, αλλαγές στο βάρος και στην όρεξη και σκέψεις που οδηγούν σε αυτοκατηγορίες ή απόγνωση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης;

Η κακή διάθεση είναι φυσικό μέρος της ψυχοσύνθεσης ενός υγιούς ανθρώπου. Αν όμως αισθάνεστε ότι διαρκεί ασυνήθιστα πολύ και ότι εγκαθίσταται στη ζωή σας εις βάρος της ποιότητάς της, τότε μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης. Σε αυτό το στάδιο, η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας ανακουφίσει ευχάριστα και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε ευκολότερα μια δύσκολη κατάσταση.

muž s depresí

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κατάθλιψη;

Η αξιόπιστη διάγνωση πραγματοποιείται πάντα από έναν ειδικό, τις περισσότερες φορές κλινικό ψυχολόγο, ψυχίατρο, αλλά και γενικό ιατρό. Με βάση ψυχολογικά τεστ και μια συνέντευξη, θα προβεί στη συνέχεια σε διάγνωση και θα συζητήσει με τον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία. Η διαδικασία αυτή ισχύει ιδιαίτερα για τις πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης. Σε περίπτωση ηπιότερων δυσκολιών, ένας θεραπευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μια συνεδρία συμβουλευτικής.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη: Μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται συχνότερα με φαρμακευτική αγωγή (συνήθως αντικαταθλιπτικά), ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο. Αν αντιμετωπίζετε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης και ψάχνετε τρόπους να ανακουφιστείτε τουλάχιστον μέχρι να έχετε την ευκαιρία να δείτε έναν επαγγελματία, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε…

1. Προσαρμόστε την καθημερινή σας ρουτίνα και το πρόγραμμα ύπνου

Καθιερώστε μια τακτική ρουτίνα που μπορεί να χρειαστεί να συνηθίσετε, αλλά η οποία τελικά έχει θετική επίδραση στα ορμονικά επίπεδα που είναι συνυπεύθυνα για τις καταθλιπτικές καταστάσεις.

2. Εμπιστευτείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Μια εμπιστευτική συζήτηση μπορεί να σας απαλλάξει από το καταθλιπτικό αίσθημα της μοναξιάς και το άλλο άτομο θα σας προσφέρει σίγουρα υποστήριξη καθώς και χώρο για να ξεκαθαρίσετε σκέψεις που μπορεί να φαίνονται αβάσταχτες στη σιωπή του μυαλού σας.

Ένας διαδικτυακός θεραπευτής μπορεί να παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες και μπορεί να είναι διαθέσιμος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ επιπλέον θα συνδεθείτε με έναν επαγγελματία που ειδικεύεται σε αυτές τις συγκεκριμένες δυσκολίες ψυχικής υγείας.

3. Δοκιμάστε μια ευχάριστη άσκηση, χαλάρωση ή μασάζ

Όπως το μυαλό επηρεάζει το σώμα, έτσι και το σώμα επηρεάζει το μυαλό. Διεγείροντας ευχάριστα τις αισθήσεις σας, θα ανακουφιστείτε επίσης από την ψυχική ένταση που συνοδεύει την κατάθλιψη. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο μια σειρά από συνεδρίες καθοδηγούμενης χαλάρωσης ή αυτογενούς εξάσκησης, να επιδοθείτε σε αρωματοθεραπεία ή σε μια σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης.

rodiče s novorozencem

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανιστεί στις γυναίκες μετά τον τοκετό, ακόμη και σε εκείνες που προηγουμένως αισθάνονταν ψυχικά ισορροπημένες και δεν υπέφεραν από σημαντικές διακυμάνσεις της διάθεσης. Μια πιθανή αιτία φαίνεται να είναι τα μεταβαλλόμενα επίπεδα των ορμονών του φύλου, στην προκειμένη περίπτωση της ομάδας των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου του θηλασμού τα επίπεδά τους συνεχίζουν να αυξομειώνονται. Αυτή η αλληλεπίδραση αυξάνει τον κίνδυνο καταθλιπτικών καταστάσεων σε επίπεδο βιοχημικών διεργασιών.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών και του ύπνου γενικότερα. Οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο χάνουν τον τακτικό ύπνο από μέρα σε μέρα και ολόκληρη η καθημερινότητά τους αλλάζει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μωρού. Υπάρχει επίσης κοινωνική απομόνωση, η οποία μπορεί να είναι αγχωτική για πολλές γυναίκες. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η κατάθλιψη συχνά υποστηρίζει τρόπους σκέψης, τα λεγόμενα γνωστικά σχήματα, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η πεποίθηση ότι “το να ζητάς βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας”. Μια ανεπαίσθητη φράση που ακούγεται στο υποσυνείδητο μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στα όρια της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.

Μια πραγματική ιστορία θεραπευόμενης με κατάθλιψη και πώς βοήθησε η ψυχοθεραπεία

“Κάθε άνοιξη αισθάνομαι το ίδιο, εξαντλημένη και σαν άψυχη. Ο πολύς ύπνος, η ησυχία και η μοναξιά συνήθως βοηθούν. Αλλά φέτος, για κάποιο λόγο, δεν ήταν αρκετό. Οι εβδομάδες περνούσαν και ένιωθα χειρότερα παρά καλύτερα. Σταδιακά, άρχισα να δυσκολεύομαι να βγαίνω από το διαμέρισμά μου ή να αναγκάζω τον εαυτό μου να εργαστεί, πήγαινα για ψώνια μόνο όταν ήταν απαραίτητο, αλλά το χειρότερο ήταν να προσποιούμαι στην ίδια μου την οικογένεια ότι όλα ήταν καλά. Μια μέρα συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας, γιατί το να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να βγω έξω θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για μένα, είμαι σίγουρη. Στη θεραπεία, μπόρεσα να ανακαλύψω ένα σημαντικό πράγμα – ότι είχα γεμίσει τη ζωή μου με πολλές ευθύνες, αλλά δεν μου έδιναν πλέον χαρά ή νόημα. Έχω επαναξιολογήσει πολλά πράγματα σε αυτό το διάστημα, και παρόλο που υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, μετά από πολύ καιρό νιώθω επιτέλους ξανά ενέργεια και όρεξη για ζωή”.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna