Έχετε νιώσει ποτέ άβολα σε κάποιο πάρτι, περιτριγυρισμένοι από κόσμο; Δυσκολευόσασταν να αναπνεύσετε και ψάχνατε λόγο να φύγετε όσο πιο σύντομα γίνεται; Έχετε πάει ποτέ σε κάποια συνάντηση αρκετές ώρες νωρίτερα, επειδή ανησυχούσατε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά κατά τη μετακίνηση και δεν θα φτάσετε στην ώρα σας; Έχετε ποτέ ανησυχήσει τόσο πολύ για το μέλλον, που δεν φροντίσατε καθόλου να ζείτε στο παρόν; Κάπως έτσι μπορεί να μοιάζει το άγχος.

Οι εκδηλώσεις του άγχους δεν είναι ευχάριστες για τους ανθρώπους. Ποιος θα ήθελε να φοβάται και να ανησυχεί για το τι πρόκειται ή για το τι μπορεί να συμβεί; Ωστόσο, το άγχος είναι στατιστικά η πιο κοινή ψυχική ασθένεια, οπότε αυτό ακριβώς το συναίσθημα το έχουν πολλοί άνθρωποι και σε καθημερινή βάση. Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τις αγχώδεις διαταραχές πολύ γρήγορα.

Τι είναι το άγχος και πώς εκδηλώνεται;

Το άγχος εκδηλώνεται ως ένα δυσάρεστο αίσθημα απειλής και έντασης, που ποικίλλει σε ένταση από ήπια ανησυχία έως κρίσεις πανικού. Τα αγχώδη συναισθήματα μπορεί να μας φαίνονται ώς φόβος ή στρες, αλλά υπάρχουν διαφορές.

Διαφορές μεταξύ φόβου/στρες και άγχους

Φόβος/στρεςΆγχος
Βραχυπρόθεσμη αντίδραση στον κίνδυνοΜακροπρόθεσμη ανησυχία
Αντίδραση σε κάτι συγκεκριμένοΦόβος για κάτι απροσδιόριστο
Ο φόβος/το στρες υποχωρεί μετά την επίλυση της κατάστασηςΤο άγχος μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετούς μήνες
Είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού που μπορεί να μας βοηθήσει σε επικίνδυνες καταστάσειςΔεν είναι αμυντικός μηχανισμός, μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ασθένεια

Συμπτώματα του άγχους

Τα συμπτώματα του άγχους αρχίζουν να εμφανίζονται όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας αγχωτικής και δυσάρεστης κατάστασης, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και χωρίς προφανή αιτία.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εφίδρωση
 • Πιο γρήγορη αναπνοή και καρδιακός ρυθμός
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Αίσθημα λιποθυμίας
 • Μυική ένταση
 • Τρέμουλο

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μας είναι τόσο δυσάρεστα, που μπορεί να προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε. Επομένως, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουμε να αποφεύγουμε καταστάσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν άγχος.

uzkost

Μπορεί να αποφεύγουμε τις ακόλουθες καταστάσεις:

Σωματικά

 • Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της κοινωνικής φοβίας: αποφεύγουμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις, το σχολείο ή τη δουλειά αν, για παράδειγμα, έχουμε να κάνουμε μια σημαντική παρουσίαση.
 • Αυτή η εθελούσια απομόνωση μπορεί να διαταράξει σημαντικά την κοινωνική μας ζωή και να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας.

Συναισθηματικά

 • Προσπαθούμε να απελευθερωθούμε από δυσάρεστα συναισθήματα, για παράδειγμα με τη χρήση αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Δεν πειράζει αν κάποιες φορές αισθάνεστε άγχος. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε γεγονότα της ζωής, όπως μία σημαντική εξέταση, μια ομιλία μπροστά σε πολύ κόσμο ή μια συνέντευξη για δουλειά. Ωστόσο, αν το βιώνουμε επανειλημμένα και αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας, είναι καλή ιδέα να δουλέψουμε μαζί με έναν επαγγελματία για να δούμε αν εξελίσσεται σε ψυχική διαταραχή.

Πότε το άγχος μετατρέπεται σε διαταραχή;

 • Εάν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Εάν είναι πολύ έντονο
 • Εάν βιώνουμε άγχος σε καταστάσεις που κανονικά δεν θα ήταν αγχωτικές για εμάς
 • Αν οι αγχωτικές σκέψεις μας εμποδίζουν να λειτουργήσουμε κανονικά στη δουλειά

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι αγχωδών διαταραχών;

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ)

Το άτομο συνοδεύεται από μια συνεχή αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι τα πράγματα δεν θα πάνε όπως τα περιμένει. Μπορεί να προκληθεί, μεταξύ άλλων, από μακροχρόνιο στρες ή δύσκολα γεγονότα της ζωής (απόλυση από τη δουλειά, κάποιος χωρισμός ή ατύχημα και από τους περιορισμούς που σχετίζονται με τα γεγονότα αυτά).

Είναι ιδιαίτερα ύπουλο, καθώς έρχεται σταδιακά. Επίσης σταδιακά ξετυλίγεται ένας φαύλος κύκλος φόβων, ανησυχιών και άγχους, στον οποίο υποκύπτει αργότερα ακόμη και η κριτική λογική. Σε μια κρίσιμη στιγμή, ένα άτομο με τη διαταραχή αυτή αδυνατεί να εκτιμήσει ότι η πιθανότητα να συμβεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, το οποίο φαντάζεται, είναι ιδιαίτερα μικρή. Αντ' αυτού, αφοσιώνει την προσοχή του στους στρεσογόνους παράγοντες και ασχολείται με το ερώτημα «Και αν;».

Αγχώδης- Καταθλιπτική διαταραχή

Ενώ η ΓΑΔ αφορά περισσότερο σκέψεις όπως «ανησυχώ γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα τελειώσει καλά», η αγχώδης - καταθλιπτική διαταραχή ακούγεται κάπως έτσι: «Δεν έχει νόημα, έτσι κι αλλιώς ξέρω ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρω ξανά». Σωστά υποθέτετε ότι η ανησυχία κινείται σιγά σιγά στο επίπεδο της μελαγχολικής διάθεσης, η οποία οδηγεί το άτομο σε μια γενική κατάπτωση.

Επειδή αυτή η διαταραχή είναι ένας συνδυασμός άγχους και κατάθλιψης, το άτομο βιώνει συνήθως θλίψη, αποθάρρυνση, απελπισία και εναλλαγές στη διάθεσή του. Τα αισθήματα ενοχής, οι συνεχείς αυτοκατηγορίες, η κακή διαχείριση της κριτικής και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι συνηθισμένα.

Πώς αντιμετωπίζω το άγχος;

Οι τεχνικές που επικεντρώνονται στο σώμα μπορούν να βοηθήσουν στο ήπιο άγχος. Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να επαναφέρουν το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας και έτσι να ανακουφίσουν ακόμη κι ένα πολύβουο μυαλό ή τα τεταμένα συναισθήματα.

1. Συμβολισμός

ενεργοποιήστε τη φαντασία σας. Φανταστείτε ένα ασφαλές μέρος και δημιουργήστε στο μυαλό σας την εικόνα ότι στέλνετε τις ανησυχίες σας μακριά, όπως μια βάρκα που πλέει σε ένα ποτάμι. Το άγχος είναι μεταμφιεσμένος φόβος και αυτός ο φόβος είναι με τη σειρά του συχνά φόβος απώλειας του ελέγχου. Αφήστε, λοιπόν, τις ανησυχίες σας να φύγουν μακριά, με αυτή την απλή άσκηση συμβολισμού.

2. Ελεγχόμενες αναπνοές

δοκιμάστε διάφορες τεχνικές αναπνοής. Η συγκέντρωση στην αναπνοή μας είναι αυτή που μας απομακρύνει από τις ανήσυχες σκέψεις και βοηθά το μυαλό μας να ηρεμήσει. Η μέθοδος αυτή είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους ανακούφισης από μια ξαφνική κρίση άγχους.

3. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός μας βοηθά να επικεντρωθούμε στην παρούσα στιγμή και να παρατηρήσουμε το σώμα μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τους φόβους μας για το μέλλον και να ηρεμήσουμε ένα πολύβουο μυαλό.

Το επόμενο βήμα είναι να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με κάποιον άλλον. Ένας ειδικός, ιδανικά ένας ψυχοθεραπευτής, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους μηχανισμούς του άγχους, και παράλληλα να σας δώσει υποστήριξη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον που ειδικεύεται στα προβλήματά του άγχους χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η αγχώδης διαταραχή;

Τις περισσότερες φορές, οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται με ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από φαρμακευτική αγωγή (συνήθως αγωγή με αντικαταθλιπτικά), ανάλογα φυσικά με τη σοβαρότητα της διαταραχής. Η τακτική άσκηση, η οποία βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή δρουν επίσης συμπληρωματικά με τη θεραπεία.
Συνιστάται επίσης να αποκλείονται σε κάθε περίπτωση σωματικές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά των αγχωδών διαταραχών.

Ελέγξτε αν παρουσιάζετε συμπτώματα άγχους

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα κάποιας αγχώδους διαταραχής, μιλήστε με το γιατρό σας ή επικοινωνήστε με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον εαυτό σας με ένα γρήγορο και αξιόπιστο διαδικτυακό τεστ για το άγχος.

Μια πραγματική ιστορία ενός πελάτη που έπασχε από άγχος και πώς η ψυχοθεραπεία βοήθησε σε αυτό

"Ήταν το όνειρό μου να σπουδάσω ιατρική. Όταν τελικά έκανα την πρώτη μου ανεξάρτητη εξέταση ασθενούς μετά από μερικά χρόνια, ήμουν νευρική και έκανα ένα εντελώς ασήμαντο λάθος. Φυσικά, άκουσα το σχόλιο του επιβλέποντος γιατρού και ένα ακόμη σχόλιο του συναδέλφου της διπλανής πόρτας. Βέβαια, θα μπορούσα να προχωρήσω και να μάθω από τα λάθη μου, δεν έβλαψα κανέναν, επιπλέον σπούδαζα ακόμα εκείνη την εποχή, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Υπέκυψα στο συναίσθημα ότι τέτοια λάθη θα επαναλαμβάνονταν σίγουρα και θα κατέληγα να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου. Στους φόβους μου προστέθηκε το αίσθημα σφιξίματος στο στήθος μου και σταδιακά δεν μπορούσα καν να ολοκληρώσω την υποχρεωτική πρακτική. Αυτό ήταν που με έφερε στην ψυχοθεραπεία. Τώρα ξέρω ότι η ατελείωτη τιμωρία του εαυτού μου για λάθη που κάνει κανείς φυσιολογικά δεν είναι κάτι που θέλω να συνεχίσω. Μαθαίνω να είμαι ευγενική με τον εαυτό μου. Και μερικές φορές απλά γελάω με όλα αυτά".

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna