Σκέφτεστε πολύ συχνά το φαγητό; Βιώνετε ψυχική πείνα; Αισθάνεστε ενοχές ή φόβο ότι θα παχύνετε; Μήπως το φαγητό σας ελέγχει περισσότερο από ό,τι εσείς το ελέγχετε; Τρώτε μπροστά σε άλλους ή αποφεύγετε να τρώτε με άλλους; Αν οι παραπάνω καταστάσεις αποτελούν ανεπιθύμητο μέρος της καθημερινής σας πραγματικότητας, να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρετε τον έλεγχο του μυαλού σας και να είστε πιο ελεύθεροι στη σχέση σας με τον εαυτό σας. Μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις είναι η ψυχοθεραπεία.

Ποιοι είναι οι τύποι διατροφικών διαταραχών;

Οι διατροφικές διαταραχές (ΔΔ) αποτελούν ένα σχετικά ευρύ διαγνωστικό φάσμα. Χαρακτηρίζονται από παθολογικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό και την αντίληψη του σώματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νευρική ανορεξία (σκόπιμη απώλεια βάρους που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη άρνηση τροφής), η νευρική βουλιμία (αδηφαγία και επακόλουθη απόσυρση τροφής) και η αδηφαγία (πείνα του λύκου) ή η άτυπη νευρική ανορεξία, η άτυπη νευρική βουλιμία. Συχνά αυτοί οι ασθενείς μπορεί να βρεθούν σε έναν φαύλο κύκλο (π.χ. αδηφαγία, εμετός, πείνα, υπερφαγία).

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της βουλιμίας, της ανορεξίας και της αδηφαγίας;

Συχνά, η διατροφική διαταραχή δεν είναι η αιτία, αλλά απλώς το αποτέλεσμα κάποιου άλλου φόβου, άγχους ή δυσαρέσκειας. Τα άτομα με ΔΔ διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, αυτοκτονικής συμπεριφοράς κ.λπ. Τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να επικαθοριστούν από την ΔΔ: κατάθλιψη, απώλεια νοήματος, τύψεις, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, ζάλη, φόβος ότι θα παχύνει, απόσυρση, απώλεια ενδιαφέροντος για τους άλλους, κόπωση κ.λπ. Η ΔΔ δεν επηρεάζει μόνο τον ψυχισμό, αλλά δυστυχώς συνδέεται συχνά με σωματικά προβλήματα: απώλεια της εμμήνου ρύσεως και αργότερα προβλήματα γονιμότητας, εύκολοι μώλωπες, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αραίωση των μαλλιών κ.λπ. Και τέλος, τα κοινωνικά προβλήματα: κοινωνική απομόνωση – η σταδιακή απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι, φίλους ή, αντίθετα, η αδυναμία να μείνει κανείς μόνος του (βουλιμία).

Είναι ποτέ δυνατή η ανάρρωση από τις διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία κ.λπ.);

Ναι, είμαι! Η ΔΔ συνήθως ξεκινάει αρκετά αθώα, αναπτύσσουμε συμπεριφορές και πεποιθήσεις που ο ασθενής θεωρεί σωστές και σταδιακά αλλάζει η προσέγγισή του στο φαγητό, η οποία πρέπει να τον βόλευε κατά κάποιο τρόπο. Ωστόσο, η απαλλαγή, σημαίνει αλλαγή καθιερωμένων συμπεριφορών και στάσεων. Χρειάζεται θέληση, θέληση, υπομονή και αγάπη, και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κάποιος να βοηθήσει.

měření obvodu v pase

Τι πρέπει να κάνω αν εγώ (ή κάποιος άλλος γύρω μου) πάσχει από νευρική ανορεξία ή βουλιμία;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΔΔ είναι εκδήλωση ενός άρρωστου μυαλού και αποτέλεσμα εσωτερικών βασάνων, φόβων και βαθύτερων ψυχολογικών προβλημάτων. Αν σας απασχολεί οποιαδήποτε μορφή διατροφικής διαταραχής, σας συνιστούμε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Για παράδειγμα, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει ακούγοντάς σας και καθοδηγώντας σας στο δρόμο για μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Αν κάποιος κοντινός σας άνθρωπος πάσχει από αυτή την ασθένεια, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να τον προσεγγίσετε:

  1. Ενδιαφερθείτε για το άτομο, όχι για την ασθένεια.
  2. Μην πιέζετε το φαγητό, αλλά αποσπάστε την προσοχή σας από το ίδιο το φαγητό όταν τρώτε, να είστε υπομονετικοί.
  3. Μην δίνετε ανεπιθύμητες συμβουλές.
  4. Αποφύγετε οποιαδήποτε αξιολόγηση του χαρακτήρα.
  5. Μην αναζητάτε τον ένοχο, αλλά τη λύση.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία στις διατροφικές διαταραχές;

Η ψυχοθεραπεία θεωρείται μία από τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης. Βοηθά να ανακαλύψουμε γιατί ένα συγκεκριμένο άτομο έχει αναπτύξει την ασθένεια, να κατανοήσουμε τι ελέγχει το άτομο, να αλλάξουμε τη στάση του και να βρούμε μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση του πελάτη. Συχνά, τα άτομα με ΔΔ αισθάνονται ντροπή για την ασθένειά τους, οπότε η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια χρήσιμη μορφή. Συχνά οι πελάτες δεν φοβούνται να είναι πιο ειλικρινείς. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε έναν επαγγελματία που ειδικεύεται ειδικά στις ΔΔ και να συνδεθείτε μαζί του όπου κι αν βρίσκεστε.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Το μεγαλύτερο παράδοξο είναι ότι ποτέ δεν ήμουν πραγματικά χοντρή, αλλά ήθελα να είμαι κάτι περισσότερο από απλά αδύνατη, ήθελα να είμαι τέλεια, και στον κόσμο μου αυτό σήμαινε 42 κιλά το πολύ. Γνώρισα πολλούς γιατρούς και ψυχολόγους κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου, αλλά μόνο χάρη στη Jana ένιωσα ότι μπορούσα να αρχίσω να συμπαθώ τον εαυτό μου, ακόμη και αν δεν έτρεχα τουλάχιστον 25 χιλιόμετρα την ημέρα και δεν έτρωγα τίποτα περισσότερο από ένα γιαούρτι με ένα μήλο. Η Jana είναι ψυχοθεραπεύτρια, η πρώτη που δεν με ανάγκασε να φάω και η πρώτη που ενδιαφέρθηκε για μένα ως ολόκληρο το άτομο. Θα ήθελα να πω σε όλους ότι αξίζουν τη δική τους Jana και ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον εαυτό τους”.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna