5 συμβουλές για να βοηθήσετε ένα κοντινό σας πρόσωπο να ξεκινήσει θεραπεία

Είναι επώδυνο να βλέπεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να υποφέρει από άγχος, κατάθλιψη ή παρατεταμένη θλίψη. Συχνά θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν ξέρουμε πώς να θίξουμε το θέμα. Ή έχουμε προσπαθήσει και μας έχουν απορρίψει.

Πρώτα απ’ όλα, είναι υπέροχο που προσπαθείτε να βοηθήσετε. Για να σας διευκολύνουμε, συγκεντρώσαμε πέντε συμβουλές για το πώς να πείσετε κάποιον κοντινό σας άνθρωπο να ξεκινήσει τη θεραπεία. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό σημείο να βρίσκεται στο τέλος αυτού του άρθρου.

 

1. Επιλέξτε μια κατάλληλη στιγμή

Επιλέξτε μία στιγμή που θα είστε οι δύο σας, με ηρεμία και σε ένα μέρος όπου το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται ασφαλές. Η ιδανική ευκαιρία μπορεί να βρεθεί, αν σας εκμυστηρευτεί μόνο του τι τον απασχολεί. Αλλά αν δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία στον ορίζοντα, ξεκινήστε από τον εαυτό σας.

Μην προσπαθείτε να ξεκινήσετε αυτήν τη συζήτηση μπροστά σε άλλους, ακόμη και αν είναι οικογένεια. Επίσης, μην αναφέρετε τη θεραπεία σε μια έντονη συζήτηση. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι να απομακρυνθεί ολοκληρωτικά και να μη θέλει να σας μιλήσει καθόλου γι’ αυτό.

 

2. Επιλέξτε τις σωστές λέξεις

Όπως η σωστή στιγμή, έτσι και οι σωστές λέξεις είναι σημαντικές. Ακόμα και μια φαινομενικά αθώα φράση όπως “Θα πρέπει πραγματικά να κάνεις ψυχοθεραπεία” μπορεί να ακούγεται σαν επίθεση στα αυτιά ενός ατόμου που περνάει μια δύσκολη περίοδο. Εφοδιαστείτε με μεγάλη ενσυναίσθηση και προσπαθήστε να θίξετε το θέμα με ευγένεια, όπως: “Βλέπω ότι περνάς μια δύσκολη περίοδο. Έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις ψυχοθεραπεία;” Ή, “Σε αγαπώ πάρα πολύ και λυπάμαι που υποφέρεις. Νομίζω ότι η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει”.

Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να εξακολουθεί να θυμώνει. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην περάσετε στην επίθεση. Φράσεις όπως “πραγματικά δεν είσαι φυσιολογικός” θα ρίξουν λάδι στη φωτιά. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να κάνετε κήρυγμα ή διάλεξη.

 

3. Προετοιμάστε τα επιχειρήματά σας

Αναφέρατε επιτέλους το ευαίσθητο θέμα, αλλά τα λόγια σας δεν έπεσαν στο κενό. Το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει απλώς τα δικά του επιχειρήματα για να μην ξεκινήσει θεραπεία. Είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό. Ακολουθούν οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρνούνται τη θεραπεία καθώς και πώς μπορείτε να τους αντικρούσετε.

„Δεν είμαι τρελός για να πάω σε ψυχολόγο”

  • Φαίνεται να φοβάται τι θα πουν οι άλλοι. Δεν θέλει να τον χαρακτηρίσουν τρελό. Διαβεβαιώστε τον ότι εσείς οι ίδιοι δεν θα πείτε σε κανέναν για τη θεραπεία και ότι είναι προσωπική του επιλογή ποιον θα εμπιστευτεί. Αν τον ανησυχεί να τον δει κάποιος να πηγαίνει σε ένα θεραπευτή, μπορεί επίσης να συναντήσει τον θεραπευτή online από την ασφάλεια του σπιτιού του.
  • Δείτε αν γνωρίζετε κάποιον που κάνει ή έχει κάνει θεραπεία, ιδανικά κάποιον στον οποίο το αγαπημένο σας πρόσωπο θαυμάζει. Αναφέρετε τον ή την ως παράδειγμα.
  • Θα μπορούσατε επίσης να αναφέρετε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη χώρα μας παλεύει μόνος του με την κατάθλιψη. Εξάλλου, πρέπει να φροντίζουμε την ψυχή μας όπως φροντίζουμε και το σώμα μας.

„Δεν θέλω να εμπιστευτώ τις προσωπικές μου υποθέσεις σε έναν ξένο”

  • Εξηγήστε ότι ακόμη και αν το θέλατε, κανείς από τους οικείους σας δεν μπορεί να βοηθήσει όπως ένας πραγματικός επαγγελματίας. Ένας θεραπευτής ακούει καθημερινά πολλές ιστορίες ζωής και δεν κρίνει ποτέ κανέναν. Η σχέση μαζί του είναι απολύτως εμπιστευτική.
  • Προσφερθείτε να τον βοηθήσετε να βρει έναν θεραπευτή για να καθίσει μαζί του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι θεραπευτές μας έχουν βίντεο γνωριμίας στο προφίλ τους, όπου σας συστήνονται αυτοπροσώπως.

„Απλά περνάω μία δύσκολη περίοδο, μπορώ να το χειριστώ”

  • Επισημάνετε συγκεκριμένα προβλήματα και αλλαγές που έχετε παρατηρήσει. Το θέμα δεν είναι να κατηγορούμε, αλλά να δείχνουμε ενδιαφέρον. Σκεφτείτε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αλλαγές και επισημάνετε το με ευαισθησία.
  • Ρωτήστε τι τον εμποδίζει να δοκιμάσει θεραπεία; Γιατί δεν το σκέφτεται τουλάχιστον; Μπορεί κάλλιστα να φτάσετε σε άλλο ένα από τα επιχειρήματα.
  • Ρωτήστε τον τι τον βοηθάει και τι σκοπεύει να κάνει για να νιώσει  καλύτερα.

„Κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει πια”

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν φαίνεται να έχει κανένα κίνητρο και είναι απαθές, δώστε προσοχή. Προσπαθήστε να συνεχίσετε να μιλάτε και να μάθετε την πηγή αυτής της πεποίθησης. Αλλά αν δεν οδηγεί πουθενά και ανησυχείτε ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό, μην περιμένετε και καλέστε τη Γραμμή Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης στο 166. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλύσετε μία επείγουσα κατάσταση.

Αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και στο αγαπημένο σας πρόσωπο αρέσουν οι ταινίες ή τα βιβλία, δοκιμάστε να αναζητήσετε κάποιο που να περιγράφει μια παρόμοια (ιδανικά πραγματική) ιστορία με θετικό τέλος. Θα δουν ότι κάποιος άλλος στην ίδια κατάσταση έχει βρει διέξοδο και τα κατάφερε. Μπορεί να τον εμπνεύσουν και να καταλάβει ότι υπάρχουν λύσεις και τρόποι βοήθειας.

4. Ζητήστε τη βοήθεια άλλων αγαπημένων προσώπων

Αν είστε ο μόνος που θίγει το θέμα της ψυχικής υγείας και της ενθάρρυνσης για θεραπεία, μπορεί να μην φαίνεστε τόσο πειστικός. Αν οι προηγούμενες προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει, προσπαθήστε να μιλήσετε σε κάποιον πολύ κοντινό σας άνθρωπο γι’ αυτό και ζητήστε του να του μιλήσει. Απλά να είστε προσεκτικοί, οι γονείς ίσως να μην είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, γιατί πολλές φορές είμαστε αμυντικοί στις προτάσεις τους. Επίσης, προσπαθήστε να μην το κάνετε να φαίνεται ότι τον “στήνετε σε μία γωνία”. Αλλά αν σας ρωτήσει, καλύτερα να παραδεχτείτε την αλήθεια, ώστε να μην πληγεί η εμπιστοσύνη που έχετε χτίσει.

 

5. Προσφέρετε βοήθεια για την εύρεση θεραπευτή

Ίσως το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ξαναπάει σε θεραπεία και ο θεραπευτής δεν του ταίριαζε. Ή ίσως ανησυχεί για αυτήν την πιθανότητα.

Ρωτήστε λοιπόν αν μπορείτε να βοηθήσετε στην εύρεση θεραπευτή. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο δύσκολο στις μέρε μας. Στην πλατφόρμα της Hedepy, μπορείτε να βρείτε πάνω από 20 επαληθευμένους θεραπευτές με λεπτομερή προφίλ, βίντεο γνωριμίας και συστάσεις. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, βάσει του οποίου θα σας προτείνουμε τους πιο κατάλληλους θεραπευτές για εσάς. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για την πρώτη σας διαδικτυακή συνεδρία θεραπείας την επόμενη ημέρα ή ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά, αν χρειαστεί.

 

Απλά μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Το γεγονός ότι διαβάσατε μέχρι εδώ δείχνει πόσο νοιάζεστε για κάποιον. Αλλά μην αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη για την ψυχική υγεία κάποιου. Να είστε υποστηρικτικοί, να ακούτε και να προσπαθείτε να τον παρακινήσετε να κάνει θεραπεία, αλλά μην αφήσετε αυτό να θέσει σε κίνδυνο τη δική σας ψυχική υγεία. Το γεγονός ότι έχετε κάποιον στη ζωή σας που περνάει άγχος ή κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βιώσετε χαρά και εσείς.

Αν δεν ξέρετε πως να το διαχειριστείτε και η κατάσταση σας επιβαρύνει, η θεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει και εσάς. Ένας έμπειρος θεραπευτής μπορεί να σας συμβουλέψει για το ποια άλλα βήματα μπορείτε να κάνετε και να σας βοηθήσει να θέσετε υγιή όρια, ώστε να μην αυτομαστιγώνεστε. Ίσως είναι η δική σας εμπειρία με τη θεραπεία που θα σας πείσει τελικά.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΠΕΝΘΟΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικές επενδύσεις του ανθρώπου. Ο κατάλληλος θεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία για να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς ορίζετε.“
29 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΦΟΒΙΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα όμορφο ταξίδι. Κάθε διαδρομή σε πάει κάπου, η ερώτηση είναι εσύ που θες να πας! Εάν θέλεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες!“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„”Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.” Η θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτοφροντιδας μέσα από την οποία αποκτάς κάποια δια βίου εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις πιο λειτουργικά.“
39 EUR / ραντεβού