Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Θεραπευτής: Ποια η Διαφορά Μεταξύ τους και Πότε να Απευθυνθείτε στον Καθένα;

Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Θεραπευτής: Ποια η Διαφορά Μεταξύ τους και Πότε να Απευθυνθείτε στον Καθένα;


Μοιραστείτε το άρθρο

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Πώς μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε τον κατάλληλο που μπορεί να σας βοηθήσει; Αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο, θα είναι πιο ξεκάθαρο. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο επάγγελμα του ψυχιάτρου, του ψυχολόγου και του ψυχοθεραπευτή και σε ποιές περιπτώσεις να απευθυνθείτε στον καθένα.

Η διαφορά μεταξύ ψυχολόγου, ψυχιάτρου, θεραπευτή και coach

Ο καθένας έχει διαφορετικό τύπο εκπαίδευσης ή κατάρτισης, βοηθά ή θεραπεύει με διαφορετικό τρόπο και αντιμετωπίζει επίσης διαφορετικές παθήσεις.

Ποιος είναι ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος είναι γιατρός με πτυχίο από ιατρική σχολή στην ιατρική ειδικότητα της ψυχιατρικής. Η ψυχιατρική είναι κύρια ειδικότητα με ελάχιστη διάρκεια ειδίκευσης τα 5 χρόνια. Ο ψυχίατρος μπορεί στη συνέχεια να εξειδικευτεί σε διάφορους υποτομείς της ψυχιατρικής, όπως η παιδοψυχιατρική ή η θεραπεία των εξαρτήσεων.

Ο ψυχίατρος κάνει τη διάγνωση, δημιουργεί ένα σχέδιο θεραπείας και είναι ο μόνος που μπορεί νομικά να συνταγογραφεί φάρμακα. Σε αντίθεση με τον ψυχολόγο ή τον ψυχοθεραπευτή, δεν θεραπεύει με λόγια, οπότε δεν θα πάτε σε αυτόν για θεραπεία (εκτός αν έχει και ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση επιπλέον της εκπαίδευσής του). Μπορεί, ωστόσο, να σας συστήσει θεραπεία ως μέρος του σχεδίου θεραπείας σας. Θα βλέπετε δύο ειδικούς ταυτόχρονα.

Πότε να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο

Πολύ απλά, κάθε φορά που ο πόνος σας είναι τόσο μεγάλος που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς φάρμακα. Ένας ψυχίατρος μπορεί να σας βοηθήσει σε σοβαρές και χρόνιες καταστάσεις, όπως σοβαρή κατάθλιψη και άγχος, σοβαρές διαταραχές ύπνου και διάθεσης, διατροφικές διαταραχές, σοβαρές εξαρτήσεις, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και πολλά άλλα.

sezení s terapeutem

Ποιος είναι ψυχολόγος

Ο ψυχολόγος κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο ψυχολόγου ολοκληρώνοντας 4 χρόνια ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Στην Ελλάδα, δικαίωμα χρήσης του τίτλου έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στα 6 Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας ή σε Πανεπιστημιακό Τμήμα του εξωτερικού που είναι αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Ένας ψυχολόγος χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση προσφέρει ψυχολογική συμβουλευτική και ψυχοδιαγνωστική. Σε αντίθεση με την ψυχοθεραπεία, η συμβουλευτική είναι μάλλον βραχυπρόθεσμη, ακόμη και εφάπαξ. Βάσει της εξέτασης, ο ψυχολόγος θα συστήσει την κατάλληλη πορεία φροντίδας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας παραπέμψει για εξειδικευμένη ψυχιατρική εξέταση ή για ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας. Συχνά, ωστόσο, έχει και ψυχοθεραπευτική κατάρτιση και προσφέρει ο ίδιος ψυχοθεραπεία.

Πότε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο

Ποτέ δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο. Αυτός ή αυτή θα σας συστήσει την ιδανική πορεία θεραπείας και θα σας παραπέμψει σε άλλους ειδικούς, αν χρειαστεί. Μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο με μικρά όσο και με πιο σοβαρά προβλήματα.

Ποιος είναι ψυχοθεραπευτής

Ο ψυχοθεραπευτής έχει ολοκληρώσει πολυετή διαπιστευμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση που καταλήγει σε εξετάσεις. Μπορεί να έχει ποικίλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο, συχνά απόφοιτος ψυχολογίας, ψυχιατρικής ή κοινωνικής εργασίας. Μπορείτε επίσης να διακρίνετε την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό ενός ψυχοθεραπευτή από τη συμμετοχή του σε μια ψυχοθεραπευτική ένωση.

Η ψυχοθεραπεία θεραπεύει με ψυχολογικά μέσα, δηλαδή με το λόγο, και είναι μακροχρόνια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά. Μπορείτε να συναντηθείτε με έναν θεραπευτή δύο φορές την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα. Ανάλογα με το πλάνο που έχετε συμφωνήσει με τον ψυχοθεραπευτή σας. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο Τι είναι η ψυχοθεραπεία και για ποιον είναι.

Πότε να απευθυνθείτε σε ψυχοθεραπευτή

Το φάσμα των θεμάτων με τα οποία μπορεί να σας βοηθήσει ένας θεραπευτής είναι πραγματικά ευρύ. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτόν με κάθε είδους ψυχολογικό πόνο, θλίψη, ηπιότερες μορφές κατάθλιψης και άγχους, προβλήματα σχέσεων, άγχος και εξουθένωση, τραύματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απώλεια κινήτρων και επιθυμία για αυτογνωσία και αυτοανάπτυξη.

klient na online sezení

Μην παρασύρεστε από ψεύτικους ειδικούς

Δυστυχώς, άνθρωποι που δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση προσφέρουν όλο και περισσότερο ψυχολογική βοήθεια. Και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ένα άτομο που περνάει δύσκολες στιγμές.

Έτσι, πριν κλείσετε μια συνεδρία οπουδήποτε, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για έναν πραγματικό επαγγελματία με πτυχίο και εκπαίδευση.

Στο Hedepy, συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 25 πιστοποιημένους ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές και έχουμε ελέγξει προσεκτικά τον καθένα από αυτούς. Έτσι, μπορείτε να κλείσετε μία συνεδρία για online θεραπεία με ασφάλεια.

Στην Hedepy, θα βρείτε:

  • ψυχολόγους,
  • ψυχοθεραπευτές σε εκπαίδευση ή με ολοκληρωμένη εκπαίδευση που πληρούν τα κριτήρια των επαγγελματικών οργανώσεων
  • θεραπευτές που είναι μέλη επαγγελματικών οργανώσεων

Κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του προφίλ, όπου μπορείτε να βρείτε τα πτυχία, τις πιστοποιήσεις, την ειδικότητά τους, τις επιδόσεις τους και το βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα συνεργαστείτε με έναν πραγματικό ειδικό.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna