Σύνδρομο της άδειας φωλιάς: πώς να διαχειριστείτε την ανεξαρτητοποίηση των παιδιών;

Έφτασε η ώρα που τα παιδιά μεγάλωσαν και πρέπει να φύγουν για να φτιάξουν τη δικιά τους ζωή. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, που μπορεί να προκαλέσει διάφορα ανάμεικτα συναισθήματα. Και η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολη. Ενώ επικρατεί η αντίληψη ότι μόνο οι γυναίκες βιώνουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διαχειριστείτε το γεγονός ότι τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι; Και πώς να ανταπεξέλθετε σε αυτήν τη νέα περίοδο της ζωής σας ως ζευγάρι;

Συμπτώματα του συνδρόμου της άδειας φωλιάς

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς δεν αποτελεί διάγνωση. Δεν είναι μια διαταραχή που μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια με τη βοήθεια διαγραμμάτων.  Πρόκειται για μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων, που μπορεί να προκύψουν όταν το (τελευταίο) ενήλικο παιδί σας φύγει από το σπίτι. Όταν ξαφνικά δεν έχετε κανέναν να φροντίσετε και το άτομο στο οποίο έχετε δώσει την περισσότερη αγάπη δεν είναι πια εκεί.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς έχει συσχετισθεί με τα ακόλουθα συναισθήματα:

 • μοναξιά,
 • το αίσθημα ότι κανείς δεν σας έχει ανάγκη,
 • κατάθλιψη,
 • το αίσθημα ότι χάσατε το νόημα της ζωής,
 • το αίσθημα ότι χάσατε κάποιου είδους ασφάλεια.

Αυτά μπορεί στη συνέχεια να κλιμακωθούν σε άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία και άλλα προβλήματα. Επίσης, κάποιοι άνθρωποι συνειδητοποιούν εντελώς ξαφνικά ότι μεγαλώνουν, όταν τα παιδιά τους φύγουν από το σπίτι και αυτή η πραγματικότητα τους βαραίνει.

γυναίκα που κοιτάζει έξω

Αυτό που βιώνετε είναι απολύτως φυσιολογικό

Ο όρος σύνδρομο εμπεριέχει την ιδέα της παθολογίας. Σαν να είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα που πρέπει να αποφύγουμε. Δεν μπορείτε, όμως, να αποφύγετε αυτό το στάδιο της ζωής και είναι φυσιολογικό να σας επηρεάζει. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας.

Σύμφωνα με έρευνα της United Students, 98% των γονέων βιώνει σε κάποιο βαθμό το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Σχεδόν ένας στους πέντε γονείς (17%) εμφανίζει επίσης σωματικά συμπτώματα, όπως κρίσεις πανικού, αϋπνία ή αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Είναι απολύτως λογικό να έχετε αυτά τα συναισθήματα. Μην τα απαγορεύετε στον εαυτό σας. Αλλά ούτε και χρειάζεται να τα αφήσετε να σας κατακλύσουν για περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο. Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε διέξοδο.

Λύση του συνδρόμου της άδειας φωλιάς – μια νέα αρχή

Ο λόγος για τον οποίο επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από την αποχώρηση των παιδιών μας είναι ότι έχουμε δεθεί πολύ μαζί τους. Η φροντίδα τους έχει γίνει το νόημα της ζωής μας και ο ρόλος του γονέα προσδιορίζει την ταυτότητά μας.

Προσπαθήστε λοιπόν να αναρωτηθείτε ποιοι είστε ανεξάρτητα από τα παιδιά σας;

 • Τι σας ευχαριστεί, σε τι είστε καλοί;
 • Τι θέλατε να κάνετε πάντα, αλλά λόγω των παιδιών σας δεν είχατε τον χρόνο, τα χρήματα ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούσατε να το κάνετε;
 • Τι καινούργια πράγματα θα μπορούσατε να μάθετε;

Προσπαθήστε να αλλάξετε την οπτική σας και να δείτε αυτό το ορόσημο ως την αρχή ενός νέου κεφαλαίου. Τώρα έχετε νέες δυνατότητες και από εσάς εξαρτάται πώς θα είναι το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας. Βρείτε νέα χόμπι, ταξιδέψτε, ανανεώστε παλιές φιλίες ή αναζητήστε νέες.

μια ηλικιωμένη κυρία στη γιόγκα

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτήν την αλλαγή. Ένας επαγγελματίας θεραπευτής θα συζητήσει την κατάσταση μαζί σας, θα σας ακούσει, θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και θα σας καθοδηγήσει σε μια νέα κατεύθυνση, ώστε να αρχίσετε σταδιακά να απολαμβάνετε την «άδεια φωλιά» σας.

Στην Hedepy προσφέρουμε online θεραπεία και μπορείτε να επιλέξτε ανάμεσα σε περισσότερους από 150 πιστοποιημένους θεραπευτές. Μάθετε πώς λειτουργεί η διαδικτυακή θεραπεία.

Νέα περίοδος για τη σχέση ή μια δοκιμασία;

Όταν τα παιδιά σας φύγουν από το σπίτι, ξεκινά μια νέα περίοδος για τη σχέση σας. Κάθε ζευγάρι, όμως, βιώνει αυτή την αλλαγή με διαφορετικό τρόπο.

Μπορεί να σας φέρει πιο κοντά, καθώς θα διαχειρίζεστε μαζί την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι. Τώρα έχετε και πάλι χρόνο για τον εαυτό σας και για τον ή τη σύντροφό σας μετά από τόσα χρόνια. Μπορείτε να κάνετε καινούρια σχέδια, να κάνετε διακοπές όπως ακριβώς σας αρέσει, ενώ δεν χρειάζεται πλέον να ετοιμάζετε δύο διαφορετικά φαγητά.

Το να μείνετε όμως ξανά μόνοι οι δυο σας, μετά από τόσα χρόνια, μπορεί να είναι μια μεγάλη δοκιμασία.

 • Ίσως να αντιμετωπίζετε την αποχώρηση των παιδιών με τρόπο διαφορετικό. Ενώ ο ένας από εσάς βλέπει όλες τις νέες δυνατότητες, ο άλλος εξακολουθεί να κοιτάζει προς τα πίσω.
 • Ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι με τα χρόνια έχετε παραμελήσει εντελώς τον ρόλο σας ως σύντροφος και τώρα δυσκολεύεστε να ξαναβρείτε ο ένας τον άλλον. Αυτό που σας κρατούσε ενωμένους ήταν τα παιδιά, τα οποία ξαφνικά δεν είναι εκεί.
 • Ίσως να μην αισθάνεστε πια άνετα ο ένας με τον άλλον και, με τα παιδιά να έχουν φύγει, αυτό να είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε.
ένα ηλικιωμένο ζευγάρι σε πεζοπορία

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να οδηγεί σε διαζύγιο. Αν η απομάκρυνση των παιδιών έχει κλονίσει τη σχέση σας και θέλετε να ξαναβρείτε ο ένας τον άλλον, αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε τη θεραπεία ζεύγους.

 

Μην προσπαθείτε να αποτρέψετε τα παιδιά από το να κάνουν σχέδια

Ο φόβος σας ότι τα παιδιά θα φύγουν μπορεί να σας έκανε να προσπαθήσετε να τα αποτρέψετε από το να μετακομίσουν. Δυστυχώς, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος και μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση. Ήταν αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό.

Αποδεχτείτε τις επιλογές που έχουν κάνει τα παιδιά σας και μην προσπαθείτε να τα μεταπείσετε. Εκτός, φυσικά, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν βρουν υποστήριξη από εσάς, θα συνεχίσουν να σας εμπιστεύονται και να σας αναζητούν για να τους δίνετε συμβουλές.

Μείνετε διαθέσιμοι, αλλά αφήστε τα να κάνουν τη ζωή τους. Μπορεί να θυμάστε πώς ήταν όταν εσείς φύγατε από το σπίτι σας. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση τους και να μοιραστείτε τη χαρά τους για το νέο τους ξεκίνημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σχέση σας δεν έχει τελειώσει, απλώς θα αλλάξει μορφή.

Σε αυτήν την αλλαγή της ζωής μπορείτε πάντα να βρείτε υποστήριξη στη Hedepy. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι. Δείτε πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει κι εσάς.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
ΑΓΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„”Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.” Η θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτοφροντιδας μέσα από την οποία αποκτάς κάποια δια βίου εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις πιο λειτουργικά.“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΦΟΒΙΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα όμορφο ταξίδι. Κάθε διαδρομή σε πάει κάπου, η ερώτηση είναι εσύ που θες να πας! Εάν θέλεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες!“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΠΕΝΘΟΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικές επενδύσεις του ανθρώπου. Ο κατάλληλος θεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία για να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς ορίζετε.“
29 EUR / ραντεβού