Αναβάλλετε την εργασία σας; Μάλλον δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αναβάλλει τις εργασίες επ’ αόριστον. Αυτή η αποφευκτική συμπεριφορά φέρνει άμεση ανακούφιση, αλλά με τη σειρά της μια πιο σκληρή τιμωρία με τη μορφή άγχους ή ακόμη και ενοχής. Επιδιδόμαστε και στα δύο. Το εσωτερικό μας παιδί και ο εσωτερικός μας γονέας. Πώς μπορούμε λοιπόν να αμφισβητήσουμε αυτές τις δύο φωνές στο κεφάλι μας και να αξιολογήσουμε σωστά τις ικανότητές μας καθώς αναλαμβάνουμε όλο και περισσότερες ευθύνες;

Τι είναι η αναβλητικότητα;

Αναβολή σημαίνει αναβολή καθηκόντων και ευθυνών για αργότερα. Ίσως το γνωρίζετε κι εσείς, γιατί είναι αρκετά συνηθισμένο. Αποδεικνύεται ότι μέχρι και ο μισός πληθυσμός το έχει βιώσει στη ζωή του. Και δεν είναι ευχάριστο. Στην πραγματικότητα, η αναβλητικότητα συνοδεύεται συχνά από αισθήματα ενοχής, άγχους και ανησυχίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τεμπελιάς και αναβλητικότητας;

Η τεμπελιά είναι μια κατάσταση στην οποία κάποιος είναι εγγενώς καλά. Δεν υπάρχει θέληση να το αλλάξω, και έτσι δεν συνοδεύεται από άγχος να κάνω κάτι διαφορετικό από ό,τι θα έπρεπε. Η αναβλητικότητα, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται σε ανθρώπους που είναι συνήθως παραγωγικοί, αλλά συχνά επίσης κατακλύζονται από ένα πλήθος εργασιών. Η αναβλητικότητα είναι επομένως, στην πραγματικότητα, μια δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει κανείς.

Ποιες είναι οι αιτίες της αναβλητικότητας;

Η αναβλητικότητα είναι ένα φαινόμενο της εποχής που παράγει τεράστιο όγκο πληροφοριών από τη μία πλευρά και ωθεί την απόδοση από την άλλη. Αυξάνει τις απαιτήσεις για την πειθαρχία και τις δεξιότητες ενός ατόμου, όπως η ιεράρχηση προτεραιοτήτων ή η διαχείριση του χρόνου. Η απουσία αυτών των δεξιοτήτων συμβάλλει στην εμφάνιση της αναβλητικότητας. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μπορούμε να μιλήσουμε, για παράδειγμα, για μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης κρίσιμων επιπέδων απογοήτευσης. Ένα τέτοιο άτομο προτιμά να υιοθετεί συμπεριφορά αποφυγής όταν τα πράγματα είναι απλά υπερβολικά.

Πώς να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα;

Αποδεδειγμένοι τρόποι για την καταπολέμηση της αναβλητικότητας είναι να εστιάσετε στη διαχείριση του χρόνου και στην ιεράρχηση του χρόνου σας. Τι πρέπει να κάνω τώρα και τι μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη εβδομάδα; Είναι επίσης χρήσιμο να χωρίσετε ένα μεγάλο έργο σε μικρότερα μέρη. Αυτό θα σας απαλλάξει από την ανησυχία ότι δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Βοηθά επίσης αν ορίσουμε προθεσμίες στους επιμέρους στόχους. Το χρονοδιάγραμμα δεν χρειάζεται να είναι αυστηρό, αλλά θα μας ωθήσει προς τα εμπρός.

Αλλά δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σας στην αναβλητικότητα. Μπορείτε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με έναν θεραπευτή που μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να λύσετε το πρόβλημά σας online.

žena neví co dělat

Είναι η αναβλητικότητα ασθένεια;

Η αναβλητικότητα δεν χαρακτηρίζεται ως ασθένεια. Σε μια πιο ήπια μορφή, με λίγη καλή θέληση, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Αλλά αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, το επίπεδο άγχους αυξάνεται μαζί με αυτό. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε άγχος ή άλλα σωματικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες, όπως ποινές για καθυστερημένη πληρωμή προστίμων ή άλλες κυρώσεις.

Αν η ζωή σας βρίσκεται ήδη σε έναν φαύλο κύκλο αναβλητικότητας και φόβου για τις συνέπειες, μην είστε μόνοι. Και αν επίσης φοβάστε να εκμυστηρευτείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ο ιδανικός συνεργάτης σας σε μια τέτοια κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί η βραχυπρόθεσμη θεραπεία ή μια εφάπαξ συνεδρία για να σας βοηθήσει στην οξεία φάση.

Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία στην αναβλητικότητα;

Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε το “εσωτερικό σας παιδί” που θέλει να αποφεύγει το καθήκον. Μέσω της ψυχοθεραπείας, θα μάθετε τι χρειάζεται για να μην ξεγλιστράει μπροστά στα καθήκοντα και αν το κάνει, να μάθετε το γιατί. Αν προτιμάτε τη δομή από τη διερεύνηση και την αναζήτηση αιτιών, η ψυχοθεραπεία προσφέρει επίσης εργαλεία για αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου. Θα σας βοηθήσει επίσης να ενεργοποιήσετε αυτές τις ικανότητες που θα χρησιμοποιήσετε για να ανταπεξέλθετε σε όλες τις άλλες ευθύνες που θα συναντήσετε στη ζωή σας.

Μια τελευταία σημείωση: το να απαλλαγώ από την αναβλητικότητα δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγώ από την ολιγωρία και θα γίνω ακόμη πιο παραγωγικός από ό,τι είμαι. Αντιθέτως, πρόκειται για τον καθορισμό μιας ισορροπίας που μάλλον έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας, και η αναβλητικότητα είναι μια ατυχής απόδειξη αυτού.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Η πρώτη μου ψυχοθεραπεία οργανώθηκε από τη μητέρα μου. Είπε ότι δεν άντεχε να με βλέπει να κάθομαι στο σπίτι, να μην πηγαίνω πουθενά ή να ξενυχτάω για να προλάβω το σχολείο και τη δουλειά, όλα την τελευταία στιγμή. Πάντα έκανα τα πάντα, δεν μου άρεσε το σχολείο, αλλά τα κατάφερνα, και μάλιστα ήταν πολύ ενθουσιασμένοι μαζί μου στη δουλειά. Αλλά όλο και περισσότερο ένιωθα ότι η ζωή μου γλιστρούσε μέσα από τα χέρια μου. Ζήλευα τους φίλους μου για τα χόμπι τους, τα ταξίδια τους και τη νέα τους κοπέλα. Έφτασα στο ραντεβού με τον ψυχοθεραπευτή, δεν είχα τίποτα να χάσω, το μόνο που είχα να κάνω ήταν να κάτσω στον καναπέ και να συμμετάσχω. Ακόμη και τότε, μετά την πρώτη ώρα, ένιωσα απερίγραπτη ανακούφιση. Το να μπορείς να εκμυστηρευτείς σε ένα άλλο άτομο, να σε καταλάβουν και να μην σε κρίνουν είναι μια θεραπεία από μόνη της. Ο θεραπευτής μου και εγώ συζητήσαμε για το πώς οργανώνω τον χρόνο μου και πώς μπορώ να καταλάβω αν κάτι μου παίρνει την ενέργεια και αν κάτι με γεμίζει. Προς έκπληξή μου, το να μάθω πώς να προγραμματίζω τον ελεύθερο χρόνο μου με βοήθησε περισσότερο. Ως δια μαγείας, η επιθυμία να αναβάλω τα πάντα με εγκατέλειψε. Αντιθέτως, ανυπομονούσα για αυτό που με περίμενε”.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna