Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Κατά συνέπεια, μπορούμε να προσαρμόσουμε τον εργασιακό, προσωπικό και οικογενειακό μας φόρτο εργασίας ώστε να επιτύχουμε μια αποδεκτή ισορροπία.

Τι είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Με απλά λόγια – πρόκειται για την αρμονία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αλλά δεν μπορούν να διαχωριστούν, η εργασία ή οι σπουδές είναι μέρος της ζωής και η σημασία τους αλλάζει σε διάφορα στάδια της ζωής. Είναι πιο σωστό να θεωρούμε ότι η αρμονία συμβάλλει στη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Πολλοί άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην εργασία έναντι της προσωπικής ζωής και του ελεύθερου χρόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προσωπικά προβλήματα και στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πώς να βελτιώσετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Το κλειδί είναι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα ποιες είναι οι τρέχουσες προτεραιότητές μας στη ζωή. Και να τα αντιμετωπίζουμε, όχι να προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα και να είμαστε τέλειοι σε όλα. Δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα στέλεχος πλήρους απασχόλησης και μητέρα πλήρους απασχόλησης. Το σημαντικό είναι να βρείτε χρόνο για να ξεκουραστείτε, να κοιμηθείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας, όχι μόνο τους άλλους. Και αν αισθάνεστε ότι “πρέπει” να εργάζεστε πολύ, αναζητήστε από πού προέρχεται αυτό το συναίσθημα και τι σημαίνει ότι πρέπει να εργάζεστε, εκεί μπορεί να σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία. Οι τεχνικές διαχείρισης του χρόνου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

Ποιες είναι οι βασικές πρακτικές διαχείρισης του χρόνου;

Η παρακίνηση είναι απαραίτητη, χωρίς αυτήν είναι δύσκολο να γίνουν αλλαγές στη διαχείριση του χρόνου. Στην αρχή πρέπει να καταλάβουμε τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και πόσο χρόνο χρειάζεται. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι μπορεί να μειωθεί ή να ανατεθεί. Χαρτογραφήστε ποιοι είναι οι χρονοφάγοι μας και πώς μπορούμε να τους εξαλείψουμε. Στη συνέχεια, πρέπει να σχεδιάσουμε πότε και τι θα κάνουμε. Αυτό που έχουμε σχεδιάσει πρέπει να ακολουθηθεί αν είναι δυνατόν. Οι τεχνικές συγκέντρωσης βοηθούν σε αυτό. Είναι επίσης σημαντικό να διαθέτετε χρόνο για ξεκούραση και στάσεις. Καμία τεχνική διαχείρισης του χρόνου δεν είναι αυτοδύναμη- πρέπει να βρούμε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εμάς.

work-life balanc

Πώς εκδηλώνεται η εργασιομανία;

Ο εργασιομανής προτιμά τη δουλειά από οτιδήποτε άλλο, μόνο η δουλειά του δίνει την αίσθηση του νοήματος και της χρησιμότητας. Δίνει υψηλές επιδόσεις και συχνά τις απαιτεί από τους άλλους. Ο εργασιομανής δεν έχει χόμπι και περιορίζει τον χρόνο που περνάει με την οικογένεια ή τους φίλους του. Όταν δεν εργάζεται, μπορεί να αισθάνεται ενοχές. Ένας εργασιομανής συνήθως εργάζεται σκληρά για να αντισταθμίσει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα, την έλλειψη σχέσεων, την έλλειψη αυτοεκτίμησης κ.ά. Ο εργασιομανία οδηγεί συχνά στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η εργασιομανία;

Το κίνητρο είναι το κλειδί, ο εργασιομανής πρέπει να έχει επίγνωση του εθισμού του και να θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας, βοηθώντας στην κατανόηση των λόγων του εθισμού, στην επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και στην εξεύρεση άλλων πηγών εσωτερικής ικανοποίησης. Είναι απαραίτητο να μειωθούν οι εργασιακές δραστηριότητες, να ενισχυθούν οι κοινωνικές σχέσεις και να βρεθούν νέα ή ανανεωμένα χόμπι. Οι τεχνικές χαλάρωσης και ένας γενικά υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση. Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν πειράζει να μην είστε μόνοι σας.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Με οδήγησε στη θεραπεία η εξουθένωση. Μετά από επτά χρόνια σε μια θέση ανώτατης διοίκησης, δουλεύοντας δώδεκα ώρες την ημέρα, βιώνοντας πολύ άγχος και μην έχοντας χρόνο για την οικογένειά μου, έπαθα νευρικό κλονισμό. Η γυναίκα μου μου έδωσε ένα τελεσίγραφο: θεραπεία ή διαζύγιο. Στη θεραπεία ανακάλυψα ότι άλλαζα λόγω της ακραίας τελειομανίας μου. Δεν μπορούσα να αναθέσω καθήκοντα, ήθελα να κάνω τα πάντα μόνη μου για να το κάνω όσο το δυνατόν καλύτερο. Ακόμη μαθαίνω να μην έχω τόσο υψηλές απαιτήσεις και κυρίως να βρίσκω χρόνο για να χαλαρώνω. Έχω ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές μου και τώρα βάζω πρώτα την οικογένειά μου”.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna