Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές διαταραχές; Σταματήστε να βασανίζετε τον εαυτό σας

Μήπως οι σκέψεις για το φαγητό και το σώμα σας κυριαρχούν στην καθημερινότητά σας; Ας δούμε μαζί αν υποφέρετε από κάποια διατροφική διαταραχή και πώς μπορείτε να βρείτε διέξοδο.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να ξεκινήσουν ακίνδυνα 

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε βιώσει μία τραυματική εμπειρία, όπως για παράδειγμα να σας ασκούν αρνητική κριτική ή εκφοβισμό επειδή είστε υπέρβαροι για να σας καταβάλει μία διατροφική διαταραχή. Μπορεί απλά να καταφέρατε να είστε φόρμα και να έχετε το σώμα που πάντα επιθυμούσατε. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι γύρω σας άρχισαν να σας επαινούν, οπότε σταδιακά γίνατε ακόμη πιο αυστηροί με τη διατροφή σας και εντάξατε τον αθλητισμό. Όλα μπορούν να ξεκινήσουν με μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής που είναι πραγματικά υγιεινή στην αρχή, αλλά ξεφεύγει από τον έλεγχο όταν θέλετε καλύτερα ή ταχύτερα αποτελέσματα.

Μερικές φορές ακόμη και ένα απρεπές σχόλιο είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει την αυτοαμφισβήτησή μας και να διαταράξει τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας.

διατροφική διαταραχή

Τύποι των διατροφικών διαταραχών

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Αλλά γρήγορα μετακινούνται από το μυαλό στο σώμα και έτσι υποφέρει η σωματική μας υγεία. Αυτό τις καθιστά πιο επικίνδυνες. Συνοδεύονται επίσης από κατάθλιψη και άγχος.

Αλλά οι διατροφικές διαταραχές απέχουν πολύ από την απλή άρνηση για φαγητό. Με την πρώτη ματιά, μπορεί κάποιος να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί τίποτα απολύτως, γιατί αυτές οι διαταραχές έχουν πολλούς τύπους. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι.

 • Ανορεξία – περιορισμός της τροφής στο ελάχιστο ή πλήρης ασιτία. Με την ανορεξία, έχουμε μια πολύ διαστρεβλωμένη αντίληψη για το σώμα μας. Παρόλο που όλοι μας λένε ότι είμαστε πολύ αδύνατοι, εμείς δεν βλέπουμε τον εαυτό μας έτσι.
 • Βουλιμία – επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας που ακολουθούνται από αισθήματα ενοχής, πείνας, πρόκληση εμετού ή κατάχρηση καθαρτικών.
 • Υπερφαγική Διαταραχή – και εδώ εμφανίζονται επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας, τα οποία συνοδεύονται από αισθήματα ενοχής και αποτυχίας. Ωστόσο, δεν ακολουθεί πλέον εμετός ή κατάχρηση καθαρτικών.
 • Ορθορεξία – αν και δεν πληροί τα κριτήρια για τις επίσημες διατροφικές διαταραχές, είναι μια ψυχική ασθένεια. Εκδηλώνεται με την εμμονή στην υγιεινή διατροφή, όταν εξαλείφουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το μενού. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε έλλειψη ορισμένων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
 • Μυϊκη Δυσμορφία (μεγαλορεξία, bigorexia) – όπως και η ορθορεξία, δεν αποτελεί επίσημη διατροφική διαταραχή, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και το 50% των ανδρών bodybuilders πάσχουν από αυτήν. Εκδηλώνεται σε μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του ίδιου του σώματος, όταν οι άνδρες αισθάνονται πολύ αδύναμοι και όχι πολύ μυώδεις. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν συχνότερα τα κορίτσια στην εφηβεία και τις νεαρές ενήλικες γυναίκες, αλλά δεν αποτελούν εξαίρεση ούτε στην ενήλικη ζωή και δεν αποκλείουν ούτε τους άνδρες. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων με διατροφικές διαταραχές, όμως πολλοί από αυτούς παλεύουν μόνοι τους με την ασθένεια, οπότε δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το πόσοι είναι. Οι ειδικοί θεωρούν επίσης ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Τύποι των διατροφικών διαταραχών

Πώς μπορώ να ξέρω αν αφορά και εμένα; Συμπτώματα διατροφικών διαταραχών

Μπορεί να μην είστε σίγουροι αν έχετε πρόβλημα. Εξάλλου, απλά θέλετε να είστε εμφανίσιμοι και θελτικοί. Από την άλλη, νιώθετε επίσης ότι η σχέση σας με το φαγητό δεν είναι ιδανική.

Γι’ αυτό έχουμε ένα μικρό τεστ για εσάς. Προσπαθήστε να δείτε αν οι παρακάτω προτάσεις σας ταιριάζουν.

 • Σκέφτομαι τη σιλουέτα μου και το βάρος μου σχεδόν κάθε μέρα, μερικές φορές πολλές φορές την ημέρα.
 • Νιώθω ότι το φαγητό είναι ο εχθρός μου.
 • Οι σκέψεις για το φαγητό μου προκαλούν μερικά από αυτά τα συναισθήματα: φόβο, ντροπή, άγχος, αηδία, τύψεις.
 • Απέκλεισα πλήρως ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το μενού, όπως όλα τα λίπη, τα σάκχαρα κ.λπ.
 • Συχνά αμφιβάλλω για τον εαυτό μου και δεν τον εμπιστεύομαι.
 • Δεν μου αρέσει ο εαυτός μου και το σώμα μου.
 • Οι έξοδοι στα εστιατόρια μου προκαλούν άγχος και ανησυχία. Τις αποφεύγω αν είναι δυνατόν.
 • Περιορίζω τις επαφές με τους φίλους και τους ανθρώπους γύρω μου επειδή νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνουν.
 • Έχω μειωμένη ενέργεια και κακή διάθεση σχεδόν όλη την ώρα.

Κούνησες το κεφάλι σου μερικές φορές; Τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε διατροφική διαταραχή.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές διαταραχές;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σπουδαίο που είστε εδώ και θέλετε να βρείτε μια λύση. Εάν οι διατροφικές διαταραχές αναπτυχθούν πλήρως, το να απαλλαγείτε από αυτές δεν είναι εύκολο και μπορεί να είναι ένας δια βίου αγώνας.

Δεν έχει καμία σημασία αν ταιριάζετε ακριβώς σε οποιονδήποτε από τους ορισμούς. Το γεγονός ότι δεν σας αρέσει πραγματικά το σώμα σας και το φαγητό σας προκαλεί ανησυχία είναι αρκετό. Πραγματικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε κάθε μέρα για κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Υπάρχει λύση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές διαταραχές;

Μην Μένετε Μόνοι

Οι ψυχοθεραπείες είναι οι πιο αποτελεσματικές για την επίλυση των διατροφικών διαταραχών, καθώς και κάθε ψυχολογικής δυσφορίας σχετικά με το φαγητό και την αντίληψη του σώματός μας. Ένας ειδικός θεραπευτής θα σας βοηθήσει να οικοδομήσετε σταδιακά μια υγιή σχέση με το φαγητό και τον εαυτό σας. Δεν θα σας πει τι να κάνετε, αλλά θα σας ακούσει και θα σας καθοδηγήσει προς την ψυχική ευεξία και έναν τρόπο ζωής που σας κάνει ευτυχισμένους.

Ο θεραπευτής δεν θα σας συνταγογραφήσει κανένα φάρμακο, θεραπεύει μόνο μιλώντας μαζί σας. Μπορεί ωστόσο να σας συστήσει να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο που ασχολείται με πιο σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, μπορείτε πλέον εύκολα να ξεκινήσετε θεραπεία online. Στην Hedepy συνεργαζόμαστε με πάνω από 20 πιστοποιημένους θεραπευτές και μπορείτε να πραγματοποιήσετε την πρώτη σας συνεδρία ακόμη και αύριο.

Πραγματοποιήστε ένα σύντομο τεστ, βάσει του οποίου θα σας προτείνουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πλέον. Απλά κάντε το πρώτο βήμα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο που υποφέρει από κάποια διατροφική διαταραχή;

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τις διατροφικές διαταραχές είναι το γεγονός ότι ο πάσχων δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα. Η διατροφική διαταραχή είναι εκδήλωση ενός ασθενούς μυαλού. Επομένως, μην αναγκάζετε τον άρρωστο να τρώει, μην κάνετε αξιολόγηση της σιλουέτας του και μην δίνετε ανεπιθύμητες συμβουλές. Ενδιαφερθείτε γι’ αυτόν ως άτομο και όχι μόνο για την ασθένειά του. Μην αναζητάτε τον ένοχο, αλλά τη λύση. Το άρθρο μας 5 συμβουλές για να βοηθήσετε ένα κοντινό σας πρόσωπο να ξεκινήσει θεραπεία μπορεί να σας φανεί χρήσιμο.

Αν προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αλλά δεν ξέρετε πού να απευθυνθείτε, η θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει και εσάς. Ένας έμπειρος θεραπευτής θα σας συμβουλεύσει για το ποια περαιτέρω βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε και θα σας βοηθήσει να μην ανησυχείτε τον εαυτό σας.

 

Μάθετε πώς λειτουργεί η θεραπεία

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
ΑΓΧΟΣ ΦΟΒΙΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα όμορφο ταξίδι. Κάθε διαδρομή σε πάει κάπου, η ερώτηση είναι εσύ που θες να πας! Εάν θέλεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες!“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„”Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.” Η θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτοφροντιδας μέσα από την οποία αποκτάς κάποια δια βίου εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις πιο λειτουργικά.“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΠΕΝΘΟΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικές επενδύσεις του ανθρώπου. Ο κατάλληλος θεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία για να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς ορίζετε.“
29 EUR / ραντεβού