Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει με την κατάθλιψη;

Είτε η κατάθλιψή σας χρειάζεται μόνο μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, είτε μια επανεξέταση του τρόπου σκέψης σας, είτε ένα ταξίδι στα βάθη της προσωπικότητάς σας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πιο θεραπεύσιμες ψυχικές ασθένειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που ανήκει σε μια ομάδα που αναφέρεται ως διαταραχές της διάθεσης. Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις είναι η χαμηλή διάθεση, η κόπωση και η απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνηθίζαμε να απολαμβάνουμε, που διαρκεί από 2 εβδομάδες ή περισσότερο έως μήνες. Η κατάθλιψη συνοδεύεται επίσης από διαταραχές του ύπνου, αλλαγές στο βάρος και στην όρεξη και σκέψεις που οδηγούν σε αυτοκατηγορίες ή απόγνωση.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης;

Η κακή διάθεση είναι φυσικό μέρος της ψυχοσύνθεσης ενός υγιούς ανθρώπου. Αν όμως αισθάνεστε ότι διαρκεί ασυνήθιστα πολύ και ότι εγκαθίσταται στη ζωή σας εις βάρος της ποιότητάς της, τότε μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης. Σε αυτό το στάδιο, η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας ανακουφίσει ευχάριστα και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε ευκολότερα μια δύσκολη κατάσταση.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κατάθλιψη;

Η αξιόπιστη διάγνωση πραγματοποιείται πάντα από έναν ειδικό, τις περισσότερες φορές κλινικό ψυχολόγο, ψυχίατρο, αλλά και γενικό ιατρό. Με βάση ψυχολογικά τεστ και μια συνέντευξη, θα προβεί στη συνέχεια σε διάγνωση και θα συζητήσει με τον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία. Η διαδικασία αυτή ισχύει ιδιαίτερα για τις πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης. Σε περίπτωση ηπιότερων δυσκολιών, ένας θεραπευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μια συνεδρία συμβουλευτικής.

Jaké jsou příznaky deprese

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη: Μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται συχνότερα με φαρμακευτική αγωγή (συνήθως αντικαταθλιπτικά), ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο. Αν αντιμετωπίζετε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης και ψάχνετε τρόπους να ανακουφιστείτε τουλάχιστον μέχρι να έχετε την ευκαιρία να δείτε έναν επαγγελματία, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε…

 

1. Προσαρμόστε την καθημερινή σας ρουτίνα και το πρόγραμμα ύπνου

Καθιερώστε μια τακτική ρουτίνα που μπορεί να χρειαστεί να συνηθίσετε, αλλά η οποία τελικά έχει θετική επίδραση στα ορμονικά επίπεδα που είναι συνυπεύθυνα για τις καταθλιπτικές καταστάσεις.

 

2. Εμπιστευτείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Μια εμπιστευτική συζήτηση μπορεί να σας απαλλάξει από το καταθλιπτικό αίσθημα της μοναξιάς και το άλλο άτομο θα σας προσφέρει σίγουρα υποστήριξη καθώς και χώρο για να ξεκαθαρίσετε σκέψεις που μπορεί να φαίνονται αβάσταχτες στη σιωπή του μυαλού σας.

Ένας διαδικτυακός θεραπευτής μπορεί να παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες και μπορεί να είναι διαθέσιμος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ επιπλέον θα συνδεθείτε με έναν επαγγελματία που ειδικεύεται σε αυτές τις συγκεκριμένες δυσκολίες ψυχικής υγείας.

 

3. Δοκιμάστε μια ευχάριστη άσκηση, χαλάρωση ή μασάζ

Όπως το μυαλό επηρεάζει το σώμα, έτσι και το σώμα επηρεάζει το μυαλό. Διεγείροντας ευχάριστα τις αισθήσεις σας, θα ανακουφιστείτε επίσης από την ψυχική ένταση που συνοδεύει την κατάθλιψη. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο μια σειρά από συνεδρίες καθοδηγούμενης χαλάρωσης ή αυτογενούς εξάσκησης, να επιδοθείτε σε αρωματοθεραπεία ή σε μια σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης.

 

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανιστεί στις γυναίκες μετά τον τοκετό, ακόμη και σε εκείνες που προηγουμένως αισθάνονταν ψυχικά ισορροπημένες και δεν υπέφεραν από σημαντικές διακυμάνσεις της διάθεσης. Μια πιθανή αιτία φαίνεται να είναι τα μεταβαλλόμενα επίπεδα των ορμονών του φύλου, στην προκειμένη περίπτωση της ομάδας των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου του θηλασμού τα επίπεδά τους συνεχίζουν να αυξομειώνονται. Αυτή η αλληλεπίδραση αυξάνει τον κίνδυνο καταθλιπτικών καταστάσεων σε επίπεδο βιοχημικών διεργασιών.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών και του ύπνου γενικότερα. Οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο χάνουν τον τακτικό ύπνο από μέρα σε μέρα και ολόκληρη η καθημερινότητά τους αλλάζει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μωρού. Υπάρχει επίσης κοινωνική απομόνωση, η οποία μπορεί να είναι αγχωτική για πολλές γυναίκες. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η κατάθλιψη συχνά υποστηρίζει τρόπους σκέψης, τα λεγόμενα γνωστικά σχήματα, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η πεποίθηση ότι “το να ζητάς βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας”. Μια ανεπαίσθητη φράση που ακούγεται στο υποσυνείδητο μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στα όρια της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.

Μια πραγματική ιστορία θεραπευόμενης με κατάθλιψη και πώς βοήθησε η ψυχοθεραπεία

“Κάθε άνοιξη αισθάνομαι το ίδιο, εξαντλημένη και σαν άψυχη. Ο πολύς ύπνος, η ησυχία και η μοναξιά συνήθως βοηθούν. Αλλά φέτος, για κάποιο λόγο, δεν ήταν αρκετό. Οι εβδομάδες περνούσαν και ένιωθα χειρότερα παρά καλύτερα. Σταδιακά, άρχισα να δυσκολεύομαι να βγαίνω από το διαμέρισμά μου ή να αναγκάζω τον εαυτό μου να εργαστεί, πήγαινα για ψώνια μόνο όταν ήταν απαραίτητο, αλλά το χειρότερο ήταν να προσποιούμαι στην ίδια μου την οικογένεια ότι όλα ήταν καλά. Μια μέρα συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας, γιατί το να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να βγω έξω θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για μένα, είμαι σίγουρη. Στη θεραπεία, μπόρεσα να ανακαλύψω ένα σημαντικό πράγμα – ότι είχα γεμίσει τη ζωή μου με πολλές ευθύνες, αλλά δεν μου έδιναν πλέον χαρά ή νόημα. Έχω επαναξιολογήσει πολλά πράγματα σε αυτό το διάστημα, και παρόλο που υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, μετά από πολύ καιρό νιώθω επιτέλους ξανά ενέργεια και όρεξη για ζωή”.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού