Από το FOMO στο JOMO: Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε μήπως χάσετε τι συμβαίνει;

Σας έρχεται μια ειδοποίηση και αμέσως σηκώνετε το τηλέφωνο. Κι αν είναι σημαντικό; Ή λαμβάνετε μια πρόσκληση σε μια εκδήλωση σε μια ώρα που δεν σας βολεύει πραγματικά, αλλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε. Κι αν χάσατε κάτι; Το πρωί, πρέπει να περιηγηθείτε σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και τις ειδήσεις για να παραμείνετε ενήμεροι. Αν δεν το κάνετε, αισθάνεστε αμήχανα.

Κουνάτε το κεφάλι σας συμφωνώντας; Τότε μάλλον πάσχετε από το σύνδρομο FOMO, το οποίο δεν είναι καλό για την ψυχική σας ευεξία. Μην κατακλύζεστε από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας. Ας μάθουμε να επιβραδύνουμε και ας καλλιεργήσουμε το αντίθετό του – το JOMO.

Τι είναι το FOMO;

Το FOMO είναι αγγλικός όρος και προέρχεται από τα αρχικά της έκφρασης Fear Of Missing Out. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως φόβος να χάσουμε κάτι, να μην μείνουμε στην “απ’ έξω”. Ότι δεν θα λάβουμε κάποια σημαντική πληροφορία, ότι δεν θα είμαστε απόλυτα ενημερωμένοι για όλα τα νέα του κλάδου ή ότι ίσως χάσουμε μια εκδήλωση που θα άξιζε να παραβρεθούμε. Μπορείτε να πρόκειται για ένα επαγγελματικό γεγονός είτε για φιλικό.

Είναι ένα σύνδρομο της σημερινής πολυάσχολης εποχής, όπου βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από παντού, μπορούμε να μάθουμε τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είμαστε πάντα σε επαφή με όλους. Προσπαθούμε να συμβαδίζουμε, αλλά με την ταχύτητα με την οποία έρχονται οι πληροφορίες. οι ειδήσεις και τα νέα γεγονότα, απλά δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε. Νιώθουμε πελαγωμένοι και έχουμε ενοχές.

Το σύνδρομο FOMO μας προκαλεί αισθήματα ανησυχίας, ανεπάρκειας και μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση, άγχος ή κατάθλιψη.

FOMO

Σας επηρεάζει το FOMO;

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο FOMO. Εξαρτάται από το τι σας ενδιαφέρει συγκεκριμένα.

  • Τις περισσότερες φορές είναι τα κοινωνικά δίκτυα, όπου νιώθουμε πως πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς τι συμβαίνει. Το FOMO είναι μια πραγματικότητα για περισσότερους από τους μισούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ή τις ειδήσεις που παρακολουθούμε κάθε τόσο για να μη χάσουμε καμία είδηση. Και δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ειδήσεις, αθλητικά ή showbiz.
  • Ο φόβος της απώλειας μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε σχέση με την εργασία. Νιώθουμε ότι πρέπει πάντα να εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας, να είμαστε σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε κάθε διαδικτυακό σεμινάριο, να διαβάζουμε κάθε βιβλίο ή άρθρο και να παρευρισκόμαστε σε κάθε επαγγελματική εκδήλωση. Σε αυτό το σημείο κινδυνεύουμε περισσότερο από την επαγγελματική εξουθένωση.
  • Και τέλος, μπορεί να είναι και συναντήσεις με φίλους, όπου μας προσκαλούν κάθε τόσο σε γιορτές στον κήπο ή σε εκδρομές, ειδικά το καλοκαίρι. Μπορεί να φοβάστε να πείτε όχι, μήπως χάσετε κάτι κρίσιμο και το μάθετε από δεύτερο χέρι. Ή να μην σας προσκαλέσουν ξανά την επόμενη φορά. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είναι βολικό, εξακολουθείτε να πηγαίνετε και να προκαλείτε άγχος στον εαυτό σας.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του FOMO είναι ο φόβος που σας κάνει να πηγαίνετε ενάντια στον εαυτό σας. Ενάντια στις δικές σας ανάγκες και τη διάθεση της στιγμής. Χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας και την παρούσα στιγμή. Η ανησυχία, το άγχος και το στρες αρχίζουν να εμφανίζονται.

Το JOMO ως το αντίθετο του FOMO

Η λύση για το FOMO είναι να καλλιεργήσετε το αντίθετό του – το JOMO, τη χαρά της απουσίας. Αντικαθιστάτε κυριολεκτικά το φόβο με τη χαρά του να χάσετε κάτι.

Το JOMO αντιπροσωπεύει μια αλλαγή νοοτροπίας όπου βιώνετε μια αίσθηση ικανοποίησης και ειρήνης τις στιγμές που είστε μόνοι και φροντίζετε τον εαυτό σας και την ψυχή σας. Ακούτε περισσότερο τι χρειάζεστε εσείς οι ίδιοι, αντί για το τι νομίζετε ότι πρέπει ή αναμένεται να κάνετε. Επιτρέπετε στον εαυτό σας χρόνο για δραστηριότητες που σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι χάνετε κάτι. Ότι δεν θα είστε απόλυτα ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα στην κοινωνική σας φούσκα, τα παγκόσμια νέα ή ότι δεν θα χάσετε ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη. Μπορείτε να αποσυνδεθείτε από τον έξω κόσμο και να απολαύσετε το παρόν. Είστε ευτυχισμένοι εκεί που βρίσκεστε αυτήν την στιγμή.

jomo

Πώς θα πάω από το FOMO στο JOMO;

Δεν μπορείτε να μεταβείτε από το FOMO στο JOMO με το πάτημα ενός κουμπιού. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσοι άνθρωποι είναι στο τηλέφωνό τους ακόμη και σε μια ξαπλώστρα στις διακοπές;

Το πρώτο βήμα στο δρόμο προς το JOMO είναι να συνειδητοποιήσετε ότι πάντα κάτι θα σας ξεφεύγει. Ως άνθρωπος, απλά δεν έχετε την ικανότητα να γνωρίζετε τα πάντα, να βρίσκεστε παντού και να κινείστε συνεχώς. Η σημερινή εποχή έχει τόσο γρήγορους ρυθμούς που πρέπει να επιλέγετε σε τι θα δώσετε την προσοχή σας. Να έχετε προσωπικές προτεραιότητες και να τις ακολουθείτε.

Προσπαθήστε να το σκεφτείτε, πάρτε ένα χαρτί και γράψτε τις σκέψεις σας. Αν μπορέσετε να συμβιβαστείτε με αυτό, θα ανακουφιστείτε πραγματικά.

Ακολουθούν έξι συγκεκριμένες συμβουλές για να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας από το FOMO στο JOMO:

  1. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις: τουλάχιστον σε ορισμένες ώρες, ώστε να μην επηρεάζουν τη βραδινή σας ηρεμία ή να διαταράσσουν τη συγκέντρωσή σας στη δουλειά.
  2. Προγραμματίστε μερικές ημέρες εκτός σύνδεσης: Κάντε ένα τακτικό προγραμματισμένο διάλειμμα από τον διαδικτυακό κόσμο και απολαύστε τον χρόνο σας εδώ και τώρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάθε Σάββατο ή Κυριακή, όταν απενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας και βγαίνετε στη φύση.
  3. Περάστε χρόνο μόνοι σας: ποιοτικό χρόνο μόνο για εσάς. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στη ζωή σας, τι θα θέλατε να ήταν διαφορετικό, τι απολαμβάνετε και τι δεν σας εξυπηρετεί πλέον.
  4. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα: εκπαιδεύστε το μυαλό σας να εστιάζει στην παρούσα στιγμή και να μην αναλώνεται συνέχεια σε αυτό που συμβαίνει κάπου αλλού. Κατά τη διάρκεια συνηθισμένων δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό, κρατήστε όλες τις αισθήσεις σας πλήρως εστιασμένες σε αυτό που κάνετε. Παρατηρήστε την υφή και τη γεύση του φαγητού, τη μυρωδιά και τα χρώματά του, τους ήχους γύρω σας.
  5. Δώστε προτεραιότητες και μη φοβάστε να πείτε ΟΧΙ: Σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες και σχέσεις είναι πραγματικά πολύτιμες για εσάς και δώστε τους περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Αφετέρου, μη φοβάστε να πείτε ΟΧΙ σε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες που δεν θέλετε να ακολουθήσετε και δεν είναι σημαντικές για εσάς.
  6. Αλλάξτε οπτική γωνία: Φροντίζοντας τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγιεινή, δημιουργείτε μεγαλύτερη ψυχική ικανότητα για περαιτέρω ανάπτυξη και γνωριμία με ανθρώπους. Θα είστε σε θέση να κάνετε πολύ περισσότερα και να απολαμβάνετε πραγματικά τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται. Το θέμα είναι να βλέπεις την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο.

Δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σας στο ταξίδι σας προς τη βελτίωση της ψυχικής σας ευεξίας. Το FOMO είναι ένα εξαιρετικό θέμα για διαδικτυακή θεραπεία. Η συζήτηση της κατάστασης με έναν αμερόληπτο επαγγελματία μπορεί να φέρει γρήγορη ανακούφιση στο καταβεβλημένο σας μυαλό. Μαζί, στη συνέχεια, θα βρείτε έναν τρόπο να μεταβείτε από τον φόβο στην ευχαρίστηση του να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας.

Δεν έχεις παρακολουθήσει ακόμα ψυχοθεραπεία; Διαβάστε πώς λειτουργεί η πρώτη συνεδρία. Με την Hedepy μπορείτε εύκολα να ενταχθείτε στη θεραπεία online.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
ΑΓΧΟΣ ΦΟΒΙΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα όμορφο ταξίδι. Κάθε διαδρομή σε πάει κάπου, η ερώτηση είναι εσύ που θες να πας! Εάν θέλεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες!“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„”Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.” Η θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτοφροντιδας μέσα από την οποία αποκτάς κάποια δια βίου εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις πιο λειτουργικά.“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΠΕΝΘΟΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικές επενδύσεις του ανθρώπου. Ο κατάλληλος θεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία για να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς ορίζετε.“
29 EUR / ραντεβού