Τι αποκαλύπτουν τα άγχη σας για εσάς και πότε πρέπει να αρχίσετε να τους δίνετε προσοχή;

Οι εκδηλώσεις άγχους δεν είναι ευχάριστες για ένα άτομο – ποιος θα απολάμβανε να νιώθει φόβο και να ανησυχεί για το μέλλον; Αν το άγχος μας εξυπηρετεί και μας κρατά σε εγρήγορση, δεν υπάρχει λόγος να το ξεφορτωθούμε και να ανησυχούμε γι’ αυτό. Αν όμως καταλαμβάνει σιγά-σιγά τη ζωή σας, μην απομονώνεστε και ζητήστε βοήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τις αγχώδεις διαταραχές πολύ γρήγορα.

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος ανήκει στον βασικό εξοπλισμό κάθε ανθρώπου, διότι μας βοηθά να αντέξουμε σε καταστάσεις κινδύνου. Οξύνει τις αισθήσεις μας και ενεργοποιεί αρκετή ενέργεια στο σώμα για να διαφύγουμε ή να πολεμήσουμε με αρκετό σθένος σε περίπτωση κινδύνου (εξ ου και η αντίδραση μάχης ή φυγής). Συναισθηματικά, το αναγνωρίζουμε ως φόβο. Στον σημερινό κόσμο, η άμεση αντιπαράθεση συχνά δεν είναι πλέον απαραίτητη, οπότε το άγχος συνδέεται κυρίως με τις αντιληπτές (αναμενόμενες) απειλές, οι οποίες στην καθημερινή ζωή εκδηλώνονται, για παράδειγμα, ως ανησυχίες για την υγεία μας ή την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων ή ως φόβοι για την απώλεια μιας θέσης εργασίας.

hedepy-jana-2-w

Πότε το άγχος μετατρέπεται σε διαταραχή;

Εάν το άγχος διαρκεί πολύ, είναι πολύ έντονο ή αποτελεί ανεπαρκή αντίδραση σε μια κατάσταση που κανονικά δεν θα προκαλούσε άγχος σε ένα άτομο, μιλάμε για αγχώδη διαταραχή.

 

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι αγχώδους διαταραχής;

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή ( ΓΑΔ) – το έναυσμα μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, παρατεταμένο άγχος ή δύσκολα γεγονότα της ζωής (αποχώρηση από τη δουλειά, χωρισμός, ατύχημα και οι σχετικοί περιορισμοί). Είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς εμφανίζεται σταδιακά και ξετυλίγει σταδιακά έναν φαύλο κύκλο φόβου, ανησυχίας και άγχους, στον οποίο υποκύπτει αργότερα ακόμη και η κριτική λογική.

Αγχώδης-καταθλιπτική διαταραχή – ενώ η ΓΑΔ είναι περισσότερο μια επικρατούσα διάθεση με την έννοια του: Φοβάμαι γιατί αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχει άσχημη κατάληξη, η αγχώδης-καταθλιπτική διαταραχή ακούγεται κάπως έτσι: Δεν αξίζει τον κόπο, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να το ξανακάνω. Σωστά υποψιάζεστε ότι η ανησυχία κινείται σιγά-σιγά στο επίπεδο της μελαγχολικής διάθεσης, η οποία οδηγεί το άτομο σε μια γενική κατάπτωση.

 

Τι βοηθά με το άγχος;

Με το ήπιο άγχος, οι τεχνικές που επικεντρώνονται στο σώμα μπορούν να βοηθήσουν. Οι καθοδηγούμενες ασκήσεις χαλάρωσης είναι ιδανικές για να επαναφέρουν το σώμα σε μια κατάσταση ηρεμίας και έτσι να ανακουφίσουν ακόμη και ένα τεταμένο μυαλό και συναισθήματα. Μπορείτε να ενισχύσετε το αποτέλεσμα ενεργοποιώντας τη φαντασία σας – προσφέρετε στο μυαλό σας εικόνες με τις οποίες στέλνετε τις ανησυχίες σας μακριά, όπως μια βάρκα σε ένα ποτάμι. Γιατί το άγχος είναι μεταμφιεσμένος φόβος, και αυτός με τη σειρά του είναι συχνά ο φόβος της απώλειας του ελέγχου. Και είναι η τέχνη της παράδοσης των ανησυχιών σας που μπορείτε να εξασκήσετε με αυτόν τον απλό τρόπο.

Το επόμενο επίπεδο είναι να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το άλλο άτομο. Το ιδανικό είναι ένας επαγγελματίας, ένας ψυχοθεραπευτής, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη δυναμική του άγχους εκτός από την παροχή υποστήριξης. Χωρίς να πάτε πουθενά, μπορείτε να συνδεθείτε διαδικτυακά με έναν επαγγελματία που ειδικεύεται ακριβώς στις δυσκολίες σας.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η αγχώδης διαταραχή;

Τις περισσότερες φορές, οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται με ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να υποστηρίζεται ή όχι από φαρμακευτική αγωγή (συνήθως αντικαταθλιπτικά) ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα, μιλήστε με το γιατρό σας ή επικοινωνήστε με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Καλό είναι να αποκλείονται κατ’ αρχάς σωματικές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα με τις αγχώδεις διαταραχές.

 

Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία αν υποφέρω από άγχος;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, είτε υποφέρετε από ήπια συμπτώματα είτε το άγχος είναι επίμονο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία της μπορεί να μοιάζει με δουλειά ντετέκτιβ, αποκαλύπτοντας σταδιακά μεμονωμένες συνδέσεις που αργότερα θα αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από το ξέσπασμα στη ζωή μας. Μερικές φορές, ωστόσο, μόνο μερικές αλλαγές (καθορισμός προτεραιοτήτων, προγραμματισμός του χρόνου ή προσεκτική εξέταση των καταστροφικών σκέψεων) είναι αρκετές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μορφές ατομικής, ομαδικής και διαδικτυακής ψυχοθεραπείας.

Μια πραγματική ιστορία ενός πελάτη που υπέφερε από άγχος και πώς η ψυχοθεραπεία βοήθησε σε αυτό

Ήταν το όνειρό μου να σπουδάσω ιατρική. Όταν επιτέλους κατάφερα να εξετάσω τον πρώτο μου ασθενή μόνος μου μετά από μερικά χρόνια, ήμουν νευρικός και έκανα ένα εντελώς ασήμαντο λάθος. Φυσικά, άκουσα το σχόλιο του επιβλέποντα γιατρού και ένα ακόμη σχόλιο του συναδέλφου της διπλανής πόρτας. Βέβαια, θα μπορούσα να προχωρήσω και να μάθω από τα λάθη μου, δεν έβλαψα κανέναν, και επιπλέον σπούδαζα ακόμα εκείνη την εποχή, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Υπέκυψα στην αίσθηση ότι τέτοια λάθη θα επαναλαμβάνονταν σίγουρα και θα κατέληγα να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου. Στους φόβους μου προστέθηκε το σφίξιμο στο στήθος μου και σταδιακά δεν ήμουν σε θέση να ολοκληρώσω ούτε την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό με οδήγησε στην ψυχοθεραπεία. Ξέρω τώρα ότι η ατελείωτη τιμωρία του εαυτού μου για λάθη που κάνει κανείς φυσιολογικά δεν είναι κάτι που θέλω να συνεχίσω. Μαθαίνω να είμαι ευγενική με τον εαυτό μου. Και μερικές φορές απλά γελάω με όλα αυτά.

tim-mossholder-8R-mXppeakM-unsplash

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού