Είναι επώδυνο να βλέπεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να υποφέρει από άγχος, κατάθλιψη ή παρατεταμένη θλίψη. Συχνά θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν ξέρουμε πώς να θίξουμε το θέμα. Ή έχουμε προσπαθήσει και μας έχουν απορρίψει.

Πρώτα απ’ όλα, είναι υπέροχο που προσπαθείτε να βοηθήσετε. Για να σας διευκολύνουμε, συγκεντρώσαμε πέντε συμβουλές για το πώς να πείσετε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Αλλά ίσως η πιο σημαντική βρίσκεται στο τέλος αυτού του άρθρου.

1. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή

Επιλέξτε μία στιγμή που θα είστε οι δύο σας, ήρεμοι και σε ένα μέρος όπου το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται ασφάλεια. Η ιδανική ευκαιρία θα σας δοθεί αν σας εκμυστηρευτεί μόνο του τι το απασχολεί.  Αλλά αν μια τέτοια ευκαιρία δεν είναι ορατή, ξεκινήστε από εσάς.

Μην προσπαθείτε να ξεκινήσετε αυτήν τη συζήτηση μπροστά σε τρίτους, ακόμη και αν είναι οικογένεια. Επίσης, μην αναφέρετε την ψυχοθεραπεία σε μια έντονη συζήτηση. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος το άτομο αυτό να απομακρυνθεί και να μη θέλει να σας μιλήσει καθόλου γι’ αυτό.

2. Διαλέξτε τις σωστές λέξεις

Όπως η σωστή στιγμή, έτσι και οι σωστές λέξεις είναι σημαντικές. Ακόμα και μια φαινομενικά αθώα φράση όπως “Θα πρέπει πραγματικά να κάνεις ψυχοθεραπεία” μπορεί να ακούγεται σαν επίθεση στα αυτιά ενός ατόμου που περνάει μια δύσκολη περίοδο. Εφοδιαστείτε με μεγάλη ενσυναίσθηση και προσπαθήστε να θίξετε το θέμα με ευγένεια, όπως: “Βλέπω ότι περνάς μια δύσκολη περίοδο. Έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις ψυχοθεραπεία;” Ή, “Σε αγαπώ πάρα πολύ και λυπάμαι που υποφέρεις. Νομίζω ότι η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει”.

Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί ακόμη κι έτσι να θυμώσει. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην περάσετε στην επίθεση. Φράσεις όπως “δεν είσαι φυσιολογικός” θα ρίξουν λάδι στη φωτιά. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να κάνετε κήρυγμα ή διάλεξη.

podpora_blizkeho.webp

3. Προετοιμάστε τα επιχειρήματά σας

Αναφέρατε επιτέλους το ευαίσθητο θέμα, αλλά τα λόγια σας δεν έπεσαν στο κενό. Το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει απλώς τα δικά του επιχειρήματα για να μην ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό. Ακολουθούν οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρνούνται τη θεραπεία, αλλά και πώς μπορείτε να τους αντικρούσετε.

„Δεν είμαι τρελός για να πάω σε ψυχολόγο”

  • Φαίνεται ότι φοβάται τι θα πουν οι άλλοι. Δεν θέλει να τον/την χαρακτηρίσουν τρελό ή τρελή. Διαβεβαιώστε το κοντινό σας πρόσωπο ότι εσείς οι ίδιοι δεν θα μιλήσετε σε κανέναν για αυτό και ότι είναι προσωπική του επιλογή ποιον θα εμπιστευτεί. Αν ανησυχεί ότι κάποιος θα τον δει να πηγαίνει στον θεραπευτή, μπορεί επίσης να μιλήσει σε έναν θεραπευτή online, από την ασφάλεια του σπιτιού του.
  • Σκεφτείτε αν γνωρίζετε κάποιον που έχει κάνει ή συνεχίζει να κάνει ψυχοθεραπεία, ιδανικά κάποιον τον οποίο το αγαπημένο σας πρόσωπο θαυμάζει. Αναφέρετε το πρόσωπο αυτό ως παράδειγμα.
  • Θα μπορούσατε επίσης να αναφέρετε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη χώρα μας παλεύει μόνος του με την κατάθλιψη. Εξάλλου, πρέπει να φροντίζουμε την ψυχή μας όπως ακριβώς φροντίζουμε και το σώμα μας.

„Δεν θέλω να εμπιστευτώ τις προσωπικές μου υποθέσεις σε έναν ξένο”

  • Εξηγήστε ότι ακόμη κι αν το ήθελε, κανείς οικείος δεν μπορεί να βοηθήσει όπως ένας ειδικός. Ένας ψυχοθεραπευτής ακούει καθημερινά πολλές ανθρώπινες εμπειρίες και δεν κρίνει ποτέ κανέναν. Η σχέση μαζί του είναι απολύτως εμπιστευτική.
  • Προσφερθείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να βρει θεραπευτή. Όλοι οι θεραπευτές μας διαθέτουν βίντεο γνωριμίας στο προφίλ τους, όπου συστήνονται αυτοπροσώπως και εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν.

„Απλά περνάω μία δύσκολη περίοδο, μπορώ να το χειριστώ”

  • Επισημάνετε συγκεκριμένα προβλήματα και αλλαγές που έχετε παρατηρήσει στη συμπεριφορά του αγαπημένου σας προσώπου. Το θέμα δεν είναι να κατηγορούμε, αλλά να δείξουμε ενδιαφέρον. Σκεφτείτε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αλλαγές και επισημάνετέ το με ευαισθησία.
  • Ρωτήστε ποιο είναι το εμπόδιο στο να δοκιμάσει ψυχοθεραπεία. Γιατί τουλάχιστον δεν το σκέφτεται; Μπορεί έτσι να φτάσετε σε κάποιο άλλο από τα επιχειρήματα.
  • Ρωτήστε το τι το βοηθάει και τι σκοπεύει να κάνει για να νιώσει καλύτερα.

„Κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει πια”

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο φαίνεται να έχει χάσει κάθε κανένα κίνητρο και είναι απαθές, δώστε προσοχή. Προσπαθήστε να συνεχίσετε τη συζήτηση και να μάθετε την πηγή αυτής της πεποίθησης. Αν, όμως η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά και ανησυχείτε ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό, μην χάνετε χρόνο. Καλέστε τη Γραμμή Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης στο 166, όπου μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλύσετε μία επείγουσα κατάσταση.

Αν από την άλλη πιστεύετε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και στο αγαπημένο σας πρόσωπο αρέσουν οι ταινίες ή τα βιβλία, δοκιμάστε να βρείτε μια ταινία ή ένα βιβλίο που να περιγράφει μια παρόμοια (ιδανικά πραγματική) ιστορία με θετικό τέλος. Με τον τρόπο αυτό θα δει ότι κάποιος άλλος στην ίδια κατάσταση τα κατάφερε να βρει διέξοδο. Μπορεί να εμπνευστεί και να καταλάβει ότι υπάρχουν λύσεις και τρόποι βοήθειας.

online_terapie_par.webp

4. Ζητήστε τη βοήθεια άλλων φιλικών προσώπων

Αν είστε ο μόνος ή στο περιβάλλον του εν λόγω προσώπου που του θίγει το θέμα της ψυχικής υγείας και το ενθαρρύνει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, μπορεί να μην φαίνεστε τόσο πειστικός. Αν οι προηγούμενες προσπάθειές σας δεν έχουν αποδώσει, ζητήστε από κάποιο άλλο φιλικό σας πρόσωπο να μιλήσει στο άτομο που θα ωφελούνταν από την ψυχοθεραπεία. Προσοχή, όμως, οι γονείς ίσως να μην είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, γιατί πολλές φορές τα παιδιά είναι αμυντικά στις προτάσεις τους. Επίσης, προσπαθήστε να μην το κάνετε να φαίνεται ως “στρίμωγμα στη γωνία”. Αν όμως σας ρωτήσει σχετικά, καλύτερα να παραδεχτείτε την αλήθεια, ώστε να μην πληγεί η εμπιστοσύνη που έχετε χτίσει μεταξύ σας.

5. Προσφέρετε βοήθεια για την εύρεση θεραπευτή

Ίσως το αγαπημένο σας πρόσωπο να έχει δοκιμάσει να κάνει ψυχοθεραπεία και στο παρελθόν και ο θεραπευτής να μην του ταίριαζε. Ή ίσως ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυτό.

Ρωτήστε λοιπόν αν μπορείτε να το βοηθήσετε στην εύρεση θεραπευτή. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο στις μέρες μας. Στην πλατφόρμα της Hedepy, μπορείτε να βρείτε πάνω από 45 επαληθευμένους θεραπευτές με λεπτομερή προφίλ, βίντεο γνωριμίας και συστάσεις. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, βάσει του οποίου θα σας προτείνουμε τους πιο κατάλληλους θεραπευτές για εσάς. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για την πρώτη σας διαδικτυακή συνεδρία ψυχοθεραπείας την επόμενη ημέρα ή ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά, αν το χρειάζεστε.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Το γεγονός ότι διαβάσατε μέχρι το σημείο αυτό δείχνει πόσο πολύ νοιάζεστε για κάποιον τρίτο. Δεν μπορείτε όμως να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για την ψυχική υγεία κάποιου. Να είστε υποστηρικτικοί, να ακούτε και να προσπαθείτε να τον παρακινήσετε να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, αλλά μην αφήσετε την όλη κατάσταση να θέσει σε κίνδυνο τη δική σας ψυχική υγεία. Το γεγονός ότι έχετε κάποιον στη ζωή σας που παλεύει με το άγχος ή την κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι εσείς δεν μπορείτε να βιώσετε χαρά.

Αν δεν ξέρετε πως να το διαχειριστείτε και η όλη κατάσταση σας επιβαρύνει πολύ, η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει εξίσου. Ένας έμπειρος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας συμβουλέψει ως προς τα επιπλέον βήματα που μπορείτε να κάνετε και να σας βοηθήσει να θέσετε υγιή όρια, ώστε να μην αυτομαστιγώνεστε. Ίσως τελικά το κοντινό σας πρόσωπο να πειστεί λόγω της δικής σας εμπειρίας με την ψυχοθεραπεία.

Μην Μένετε Μόνοι

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το πιο σημαντικό. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταη είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνουμε ένα κύμα πρωτόγνωρων συναισθημάτων. Κάθε κρίση έχει μια αρχή, αλλά και ένα τέλος. Το ίδιο και η δική σας. Γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 45 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna