Ανοίγουμε τις ειδήσεις και ξεπροβάλλουν εικόνες από τις φωτιές στην Αυστραλία. Ανοίγουμε τα social media και βλέπουμε ένα νησί από σκουπίδια στη μέση του ωκεανού. Ή έναν παγετώνα που έχει αρχίσει να λιώνει. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ζωντανά στον αέρα, οπότε δεν είναι περίεργο που φοβόμαστε για το μέλλον. Το δικό μας, αλλά και του πλανήτη. Είναι ένας φόβος που έχει γίνει γνωστός ως οικολογική θλίψη. Θα τον συναντήσουμε επίσης και με τους όρους κλιματική θλίψη, κλιματικό άγχος ή οικολογικό άγχος. Τι μπορούμε να κάνουμε αν αυτός ο φόβος κυριεύει εμάς ή τα παιδιά μας;

Τι είναι το οικολογικό ή περιβαλλοντικό άγχος;

Είναι η θλίψη, ο διάχυτος φόβος και η απελπισία που προέρχονται από τα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και από το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτά. Συνοδεύεται από επώδυνα συναισθήματα και μπορεί να μας κυριεύσει τόσο, ώστε να δυσκολευόμαστε να βρούμε νόημα στη ζωή.

Μπορεί να έχουμε διάφορα συναισθήματα ταυτόχρονα:

 • Θλίψη για τα οικοσυστήματα που πεθαίνουν και για ένα μέλλον που δεν θα έρθει ποτέ.
 • Άγχος για το πού θα οδηγήσει η περιβαλλοντική κρίση.
 • Θυμό για εκείνους που, ενώ κατά τη γνώμη μας, προκάλεσαν την κλιματική κρίση, δεν το αναγνωρίζουν και δεν κάνουν τίποτα για αυτό.
 • Ενοχές, επειδή δεν κάνουμε αρκετά για την αλλαγή από μόνοι μας.
 • Απελπισία, επειδή γνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε την κλιματική κρίση.
 • Απώλεια σκοπού, καθώς δεν βλέπουμε γιατί να προσπαθούμε, όταν σύντομα θα παλεύουμε για την ίδια τη ζωή μας.

Οι μισοί νέοι έχουν άγχος για το κλίμα

Μήπως νιώθετε κάπως έτσι; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Η νέα γενιά είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Της ανατέθηκε να λύσει ένα πρόβλημα που δεν προκάλεσε η ίδια. Ίσως νιώθετε κι εσείς το ίδιο. Βλέπετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την κατάσταση και σας πιάνει απελπισία.

Σύμφωνα με μια έρευνα μεταξύ 10.000 νέων ηλικίας 16-25 ετών από διάφορα μέρη του κόσμου, το 59% από αυτούς βιώνει έντονο άγχος για την κλιματική αλλαγή.

deprese_ženy.jpg

Σε χώρες όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, που ανήκουν στο λεγόμενο μεσογειακό hot spot, ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερος.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) θεωρεί μάλιστα την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ψυχική υγεία στον 21ο αιώνα. Πραγματικά δεν είστε μόνοι σας σε όλο αυτό. Και αυτή μπορεί να είναι η ελπίδα για αλλαγή.

Ο φόβος για το μέλλον που χωρίζει και ενώνει

Τα τελευταία χρόνια ακούμε για την κλιματική κρίση όλο και περισσότερο. Αλλά τα έντονα συναισθήματα που κάποιοι από εμάς μπορεί να νιώθουν συχνά παρεξηγούνται. Μπορεί να μας χαρακτηρίσουν υπερβολικά ευαίσθητους, συναισθηματικά ασταθείς ή απλά υπερβολικούς.

Κι έτσι αρχίζουμε να απομονωνόμαστε. Δεν μιλάμε για το άγχος μας και αποσυνδεόμαστε από τα δύσκολα συναισθήματά μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η οικοψυχολόγος Leslie Davenport αναφέρεται στην περιβαλλοντική θλίψη και ως παραμελημένη θλίψη. Η θλίψη όμως είναι σημαντική. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα δεν υποχωρούν από μόνα τους, αλλά τείνουν να συσσωρεύονται μέσα μας.

Από την άλλη, αυτό έχει οδηγήσει σε διάφορες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Όπως το Fridays For Future που ξεκίνησε από την Greta Thurnberg το 2018. Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσης αρκετοί φορείς, σύλλογοι και ομάδες που στηρίζουν περιβαλλοντικές δράσεις, όπως το ελληνικό Fridays For Future, η WWF, o ΑΡΧΕΛΩΝ, ή η Καλλιστώ, στις οποίες μπορούμε να συμμετάσχουμε ως εθελοντές.

Πώς αντιμετωπίζεται το κλιματικό άγχος

Το δύσκολο με το άγχος για το κλίμα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είναι παράλογο. Υπάρχουν όντως λόγοι για να ανησυχούμε σχετικά με το μέλλον. Από την άλλη,j όμως, δεν έχουμε τόση δύναμη για να αναστρέψουμε την όλη κατάσταση από μόνοι μας. Αυτό το κάνει ακόμη πιο περίπλοκο. Το καταλαβαίνουμε απόλυτα.

sbírání odpadků.jpg

Τι μπορούμε να κάνουμε τότε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τους ειδικούς μας σε θέματα ψυχικής υγείας:

 • Αποφύγετε την υπερφόρτωση από πληροφορίες – όσο βλέπουμε ειδήσεις και διαβάζουμε νέα σχετικά με την κλιματική κρίση, τόσο πιο πολύ αυξάνεται το άγχος μας. Υπάρχει επίσης πολλή παραπληροφόρηση, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τις πηγές των πληροφοριών σας.
 • Παρατηρήστε τις θετικές αλλαγές – τα μέσα ενημέρωσης μιλούν πάντα κυρίως για τα αρνητικά. Υπάρχουν, όμως, και πολλές θετικές αλλαγές στον κόσμο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις παρατηρήσετε.
 • Εμπλακείτε – υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί θα συναντήσετε ομοϊδεάτες και θα μπορέσετε να κάνετε κάτι που θα έχει αντίκτυπο. Θα βρείτε περισσότερο νόημα στη ζωή και το αίσθημα της απελπισίας δεν θα είναι τόσο έντονο.
 • Ζήστε πιο βιώσιμα – η αλλαγή ξεκινά από τον καθένα μας και με το παράδειγμά σας μπορείτε να επηρεάσετε τους ανθρώπους γύρω σας. Αλλά να θυμάστε, δεν χρειάζεται να κάνετε πάντα το 100% σε όλα.
 • Φροντίστε την ψυχική σας υγεία – ο διαλογισμός, η γιόγκα, η ενσυνειδητότητα, οι ασκήσεις αναπνοής, ο χρόνος στη φύση ή η τήρηση ημερολογίου ευγνωμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στο άγχος.

Τολμήστε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο μικρό ώστε να πρέπει να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Το άγχος δεν είναι κάτι που συνήθως υποχωρεί από μόνο του, ενώ με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αϋπνία ή κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας δείξει τρόπους να επεξεργαστείτε τα δύσκολα συναισθήματα που σας βαραίνουν.

Στην Hedepy μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες πιστοποιημένους και άρτια καταρτισμένους ψυχολόγους και να κάνετε τη συνεδρία σας από οπουδήποτε. Δείτε πώς λειτουργεί.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονιός

Το κλειδί είναι να μην υποβαθμίζουμε τα συναισθήματα των παιδιών και των εφήβων. Οι φόβοι τους για το μέλλον είναι βάσιμοι, ακόμη κι αν σε μας φαίνονται υπερβολικοί. Τι μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας:

radost v přírodě.jpg

 • Ακούστε τα και δείξτε κατανόηση – μιλήστε μαζί τους ανοιχτά για όσα νιώθουν χωρίς να υποτιμάτε το συναίσθημά τους.
 • Ενημερωθείτε μαζί – ψάξτε μαζί πληροφορίες για δράσεις που υπάρχουν ήδη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κατάστασης. Βρείτε θετικά παραδείγματα και ιστορίες. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει στο να μη νιώθουν τόσο αβοήθητα.
 • Κάντε κάτι καλό για τη φύση μαζί – μπορείτε να καθαρίσετε μια παραλία, να φυτέψετε ένα δέντρο ή να θέσετε μικρότερους, εφικτούς στόχους για να κάνετε το νοικοκυριό σας πιο βιώσιμο.
 • Ενθαρρύνετε την έκφραση των συναισθημάτων – οι καλλιτεχνικές και γραπτές μορφές αυτοέκφρασης βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων.
 • Ενθαρρύνετε υγιείς συνήθειες – αρκετό ύπνο, άσκηση, υγιεινή διατροφή, χρόνο στη φύση, συνήθειες δηλαδή που βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες.

Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας χρειάζεται πιο εντατική βοήθεια, στην Hedepy μπορείτε να κλείσετε και συνεδρίες για ψυχοθεραπεία εφήβων. Οι πιστοποιημένοι ψυχοθεραπευτές μας γνωρίζουν πώς να εργαστούν με τα παιδιά για να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτά τα δύσκολα συναισθήματα.

Εδώ θα βρείτε όλους τους θεραπευτές μας που ειδικεύονται στη ψυχοθεραπεία εφήβων. Με μερικά κλικ μπορείτε να κλείσετε μία online συνεδρία μαζί τους.

Μην Μένετε Μόνοι

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση έχει μια αρχή, αλλά και ένα τέλος. Το ίδιο και η δική σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 45 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna