Από πού προέρχεται η αϋπνία και πού πηγαίνει ο ύπνος;

Ο ύπνος είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η έλλειψή της γίνεται ζήτημα στη σημερινή κοινωνία. Στο όνομα της απόδοσης, προδίδουμε τον φυσικό βιορυθμό μας και υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε συνεχές στρες. Ως αποτέλεσμα, υποφέρουμε, ιδίως στη μετέπειτα ζωή μας, από διαταραχές του ύπνου, συχνότερα από αϋπνία. Τι να κάνετε αν τα πρωινά σας δεν είναι πλέον καλά και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά.

Τι είναι λοιπόν η αϋπνία;

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς τη νύχτα, ξύπνημα νωρίς το πρωί χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί, συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και, επιπλέον, σύγχυση μεταξύ ημέρας και νύχτας, που ονομάζεται νυχτερινή αφύπνιση.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της αϋπνίας;

Η μορφή του ύπνου έχει αλλάξει ριζικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ο μοναχικός ύπνος σε ένα κλειστό δωμάτιο, για τον οποίο έχουμε ένα όριο 8 ωρών με λίγη υπερβολή, είναι μια σχετικά σύγχρονη υπόθεση και την οφείλουμε στη βιομηχανική επανάσταση. Τότε, εξάλλου, η εργασία ήταν ακόμη σωματικά απαιτητική. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μάλλον πνευματική εργασία. Όταν πέφτουμε για ύπνο το βράδυ, δεν είναι το εξαντλημένο σώμα μας που μας βοηθάει να κοιμηθούμε, είναι το μυαλό μας που δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε. Η προχωρημένη ηλικία ενός ατόμου, ο πόνος ή η ψυχική ή νευρολογική ασθένεια, η αλλαγή της ώρας, καθώς και ένα ακατάλληλο περιβάλλον ύπνου συμβάλλουν επίσης στην αϋπνία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια αϋπνία;

Η αϋπνία δεν σχετίζεται απαραίτητα με ένα ανήσυχο μυαλό. Μπορεί να είναι συνοδευτικό φαινόμενο άλλων ασθενειών. Εάν η αϋπνία σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε εργαστήριο ύπνου για μια ολοκληρωμένη εξέταση.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως η έσχατη λύση για τη χρόνια αϋπνία και χρησιμοποιείται μόνο για την αποκατάσταση του φυσικού ρυθμού του ύπνου.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου αν υποφέρω από αϋπνία;

Ιδανικά, θα πρέπει να γνωρίζετε τους λόγους. Αυτοί είναι διαφορετικοί για κάθε άτομο. Το υπόβαθρο μπορεί να είναι στιγμιαίο στρες (παροδική ή οξεία αϋπνία) ή το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου εξαντλητικού τρόπου ζωής (χρόνια αϋπνία). Η πρώτη βοήθεια είναι η τήρηση των κανόνων της λεγόμενης υγιεινής του ύπνου (καθαρός αέρας στο δωμάτιο, απουσία καφεΐνης και αλκοόλ, ήσυχη δραστηριότητα πριν από τον ύπνο κ.λπ.). Αν έχετε ήδη δοκιμάσει αυτά τα φάρμακα και ακόμα δεν έχετε κοιμηθεί καλά, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

internetinė terapija

Πώς να θεραπεύσετε την αϋπνία με ψυχοθεραπεία;

Η πρώτη υπηρεσία που θα προσφέρει η ψυχοθεραπεία είναι πιθανό να είναι η μείωση του άγχους που πολλοί “άυπνοι” βιώνουν πριν κοιμηθούν. Πρόκειται για ανησυχίες σχετικά με το αν θα με πάρει ο ύπνος, πότε θα ξυπνήσω και πώς θα καταφέρω το πρωί και το υπόλοιπο της ημέρας. Θα σας βοηθήσει να εξετάσετε προσεκτικά τις συνήθειες του ύπνου σας για να βρείτε συνδέσεις μεταξύ φαινομενικών λεπτομερειών, αλλά στη συνέχεια, όχι σπάνια, επηρεάζουν θεμελιωδώς τον ύπνο.

Προσφέρει επίσης τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας πριν πέσετε για ύπνο. Αλλά τι κάνει την ψυχοθεραπεία πιο πολύτιμη;  Μας διδάσκει να προσεγγίζουμε τους εαυτούς μας ως άτομα, ως μοναδικές προσωπικότητες. Η πίεση στον ύπνο που διαρκεί “από έως” μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί σε μια ορισμένη ηλικία. Μερικές φορές αποδεικνύεται ότι αρκεί να αποδεχτούμε τις ανάγκες μας – να καλωσορίσουμε τη σιέστα του απογεύματος στη ζωή μας, να γυμναστούμε αντί να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι νωρίς το πρωί ή να πάμε κατευθείαν στη δουλειά.

 

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αν αγωνίζομαι με αϋπνία;

Ένας διαδικτυακός ψυχοθεραπευτής θα σας παρέχει όλες τις υπηρεσίες που θα είχατε σε μια τυπική συνεδρία πρόσωπο με πρόσωπο. Το πλεονέκτημα είναι ότι συνδέεστε απευθείας με έναν θεραπευτή που είναι ειδικός στο θέμα σας. Με ακριβή στόχευση, η εύρεση μιας ισορροπίας στη ζωή σας μπορεί επίσης να γίνει ταχύτερα. Επιπλέον, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συνεδρίες απευθείας από την άνεση του σπιτιού σας και μετά την χαλάρωση, η οποία αποτελεί ιδανικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της αϋπνίας, μπορείτε να συνεχίσετε να κοιμάστε ευχάριστα και επομένως να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές της.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενο και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Υποφέρω από αϋπνία εδώ και πολύ καιρό, όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνω. Δεν παίρνω φάρμακα, οπότε συνηθίζω να αποκοιμιέμαι με την τηλεόραση. Αλλά μετά ήρθε το τρίτο πρωί και ξύπνησα με την αίσθηση ότι δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Στη συνέχεια, πέρασα την επόμενη ώρα προσπαθώντας να κοιμηθώ, και μέχρι το πρωί το ξυπνητήρι απλά με υπνώτιζε. Έμαθα για την υγιεινή του ύπνου από τον ψυχοθεραπευτή μου. Σταδιακά, κατάφερα να βελτιώσω τις συνήθειες του ύπνου μου αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειές μου. Χάρη στην καθοδηγούμενη χαλάρωση, έμαθα να αποκοιμιέμαι ακόμα και μετά από νυχτερινό ξύπνημα. Περιμένω τώρα μια εξέταση σε ένα εργαστήριο ύπνου και η διάγνωση της άπνοιας ύπνου είναι στο παιχνίδι. Εν τω μεταξύ, η θεραπεία μου επικεντρώνεται στη διαχείριση του εργασιακού άγχους. Είναι σαν οι ευθύνες μου να μην μου επιτρέπουν καν να κοιμηθώ σωστά”.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού