Δεν μπορώ να κοιμηθώ…τι να κάνω; Δοκιμασμένες μέθοδοι για καλύτερο ύπνο

Δεν μπορώ να κοιμηθώ…τι να κάνω; Δοκιμασμένες μέθοδοι για καλύτερο ύπνο


Μοιραστείτε το άρθρο

Είναι περασμένες μεσάνυχτα κι εσείς ακόμη κοιτάζετε το ταβάνι. Παρ΄ όλο που η κούρασή σας είναι απερίγραπτη, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Μήπως σας συμβαίνει συχνά; Αν ναι, έχουμε για εσάς δοκιμασμένες τεχνικές για να σας παίρνει πιο εύκολα ο ύπνος, ενώ θα εξετάσουμε μαζί και την υγιεινή του ύπνου σας, για να σας βοηθήσουμε να κοιμάστε καλύτερα σε βάθος χρόνου.

Πώς να αποκοιμηθείτε όταν δυσκολεύεστε

Πέντε δοκιμασμένες τεχνικές και tips για να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.

1. Μέθοδος 4-7-8

H μέθοδος αυτή βασίζεται στις τεχνικές της yoga και σας βοηθάει να περνάτε σε βαθιά χαλάρωση μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Πώς γίνεται;

 1. Βάλτε την άκρη της γλώσσας σας στο επάνω μέρος του στόματός σας.
 2. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη όσο μετράτε 4 δευτερόλεπτα.
 3. Κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα.
 4. Εκπνεύστε από το στόμα μετρώντας 8 δευτερόλεπτα.
 5. Επαναλάβετε τουλάχιστον τέσσερις φορές.

2. Απελευθέρωση και οραματισμός

Νιώθετε ένταση στο σώμα σας την οποία δυσκολεύεστε να απελευθερώσετε; Η τεχνική που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να την απελευθερώσετε και να νιώστε πιο ήρεμοι.

Πώς γίνεται;

 1. Ξεκινήστε να χαλαρώνετε τους μύες του προσώπου σας. Συγκεντρωθείτε στο μέτωπο, τα μάτια, τα μάγουλα, τα αυτιά, τα χείλη, τη γλώσσα και το σαγόνι σας.
 2. Συνεχίστε χαλαρώνοντας σταδιακά κάθε μέρος του σώματος, με κατεύθυνση προς τα κάτω και φτάνοντας μέχρι τις πατούσες. Προσπαθήστε να μην παραλείψετε κανένα μέρος του σώματός σας και νιώστε τη χαλάρωση. Μπορείτε να συγχρονιστείτε με την αναπνοή σας και να χαλαρώνετε ένα διαφορετικό μέρος του σώματός σας με κάθε εκπνοή.
 3. Στη συνέχεια φανταστείτε ότι βρίσκεστε κάπου όμορφα και ήσυχα. Συγκεντρωθείτε στις λεπτομέρειες, όπως στους ήχους, τα χρώματα και στις αισθήσεις που σας πλημμυρίζουν. Μήπως φανταστήκατε μια βάρκα που επιπλέει σε μια ήρεμη λίμνη ή μια αιώρα στην παραλία, την ώρα που δύει ο ήλιος;

pani spi v posteli.jpg

Καθοδηγούμενοι διαλογισμοί

Αν η προηγούμενη μέθοδος σας φαίνεται πολύ απαιτητική ή απλά θέλετε να την κάνετε πιο εύκολη, ακούστε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό ύπνου. Θα βρείτε πολλούς στο Spotify και στο YouTube. Μια φωνή θα σας καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης και του οραματισμού, για να μπορείτε να επικεντρωθείτε στο σώμα και την αναπνοή σας.

Μπορεί ο διαλογισμός να σας φαίνεται δύσκολος στην αρχή, όμως πραγματικά βοηθάει πολύ με τον ύπνο. Αυτές οι 16 μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πρακτική της ενσυνειδητότητας, κύριο εργαλείο της οποίας είναι ο διαλογισμός, βοήθησε το 82% των συμμετεχόντων να κοιμούνται καλύτερα. Δεν συμφωνείτε ότι είναι ένα εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας;

Χαλαρωτική μουσική και ήχοι

Βάλτε να παίζει κάτι χαλαρωτικό. Σίγουρα όχι το αγαπημένο σας τραγούδι που σας αρέσει να τραγουδάτε δυνατά, αλλά ήρεμους ήχους της φύσης, ήχους ASMR, μουσική για διαλογισμό ή μουσική σχεδιασμένη για βαθύ ύπνο. Θα μπορούσατε ακόμη και να συνδυάσετε αυτή τη μέθοδο με μία από τις προηγούμενες. Βάλτε στην αναζήτηση όρους όπως «μουσική για βαθύ ύπνο», «ήχοι της φύσης για ύπνο», «χαλαρωτικοί ήχοι», «ήχοι ASMR» ή «μουσική διαλογισμού». Αν δεν θέλετε να παίζει μουσική όλη τη νύχτα, ρυθμίστε τη μουσική σας ώστε να απενεργοποιείται αυτόματα.

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με όλες τις προηγούμενες μεθόδους. Ορισμένα αιθέρια έλαια βοηθούν πολύ στη χαλάρωση και σ’ αυτά περιλαμβάνονται κυρίως η λεβάντα, το χαμομήλι, ο ευκάλυπτος ή το φασκόμηλο. Μπορείτε να απολαύσετε το άρωμά τους καλύτερα χρησιμοποιώντας έναν διαχύτη αρώματος ή μια λάμπα αρωμάτων. Μπορείτε ακόμη να στάξετε κάποιες σταγόνες στο μαξιλάρι σας ή να τα χρησιμοποιήσετε απευθείας στο σώμα σας. Πρώτα, όμως, βεβαιωθείτε ότι το συγκεκριμένο έλαιο μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα.

Πώς να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου

Οι τεχνικές που σας περιγράψαμε θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε πιο γρήγορα από τη στιγμή που θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν αντιμετωπίζουν την αιτία της κακής ποιότητας του ύπνου. Στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα συμπτώματα, οπότε δεν αποκλείεται να συνεχίσετε να έχετε θέμα με την ποιότητα του ύπνου σας, παρ΄ όλο που τώρα μπορείτε πλέον να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα ή πιο γρήγορα.

Αν θέλετε να αρχίσετε να απολαμβάνετε ύπνο καλής ποιότητας, θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στις αλλαγές αυτές.

aromalampa.jpg

Οι δέκα εντολές της υγιεινής του ύπνου

Οι δέκα συμβουλές που ακολουθούν επιδρούν αποδεδειγμένα αποτελεσματικά στην ποιότητα του ύπνου.

 • Αερίστε καλά το δωμάτιό σας πριν πάτε για ύπνο, στη συνέχεια κλείστε τα παντζούρια ή τις κουρτίνες και κρατήστε τη θερμοκρασία του δωματίου μεταξύ 18-20 °C.
 • Πηγαίνετε για ύπνο και βάλτε το ξυπνητήρι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Το σώμα σας θα το συνηθίσει και η κούραση θα έρχεται περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
 • Ασκηθείτε τακτικά, ιδανικά στον καθαρό αέρα. Αν έχετε, όμως, τρεις ή τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο, κάντε μόνο έναν ελαφρύ περίπατο.
 • Για πέντε ώρες πριν από τον ύπνο μην καταναλώνετε καφέ, μαύρο ή πράσινο τσάι, ούτε ενεργειακά ποτά.
 • Μην πίνετε αλκοόλ αργά το βράδυ. Παρ’ όλο που κάποιες φορές μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητά του.
 • Φάτε το αργότερο τρεις ώρες πριν από τον ύπνο και φροντίστε να είναι κάτι ελαφρύ.
 • Μην καπνίζετε το βράδυ και μην ανάψετε τσιγάρο αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Ξαπλώστε στο κρεβάτι μόνο όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Μην βάλετε να δείτε ταινία, μην δουλεύετε από το λάπτοπ σας και μην τρώτε στο κρεβάτι. Μόλις ξυπνήσετε το πρωί σηκωθείτε και ξεκινήστε τη μέρα σας.
 • Κλείστε όλες τις οθόνες τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον ύπνο. Μην δείτε τηλεόραση ή Netflix και κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά. Το μπλε φως εμποδίζει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου.
 • Μην ασχοληθείτε με τίποτα σημαντικό, που μπορεί να σας αναστατώσει, μετά το δείπνο. Μην ανοίγετε τα email της δουλειάς σας, μην δείτε ειδήσεις και κρατήστε τις σημαντικές συζητήσεις για αύριο.

muz nemuze usnout.jpg

Δύο tips για να μην θυσιάσετε τελείως το Netflix και το τηλέφωνό σας το βράδυ

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην τήρηση των εντολών του ύπνου είναι η απενεργοποίηση των οθονών πριν από τον ύπνο. Το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Για αυτό μπορείτε να «κλέψετε» λίγο, τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσετε αυτή τη νέα σας ρουτίνα ύπνου.

 • Ρυθμίστε το τηλέφωνό σας έτσι ώστε η οθόνη να γίνεται κόκκινη το βράδυ και να μην εκπέμπει μπλε φως. Η κόκκινη οθόνη είναι ασυνήθιστη, αλλά τουλάχιστον είναι ένας καλός συμβιβασμός και δεν θα σας χαλάει τον ύπνο. 
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ποιοτικό ζευγάρι γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως. Δεν αρκούν, όμως, για την εργασία σε υπολογιστή. Τα πιο αποτελεσματικά γυαλιά για τον αποκλεισμό του μπλε φωτός είναι αυτά που έχουν πορτοκαλί ή κόκκινους φακούς και μπλοκάρουν το φως και από το πλάι.

Αν, όμως, πρόκειται να δείτε μια ταινία ή σειρά, επιλέξτε κάτι χαλαρωτικό, όχι ταινίες τρόμου ή δράσης που ανεβάζουν τους καρδιακούς σας παλμούς. Προσπαθήστε σταδιακά να περνάτε τα βράδια σας χωρίς οθόνες. Μπορείτε για παράδειγμα να ακούσετε ένα podcast ή ένα ηχητικό βιβλίο.

Η επιλογή της δραστηριότητας θέλει προσοχή, γιατί η παραγωγή της ορμόνης του ύπνου επηρεάζεται και από το ψυχρό φως των λαμπτήρων. Αν στο σπίτι σας έχετε δυνατά φώτα LED με ψυχρή απόχρωση, τουλάχιστον χαμηλώστε τα στο ελάχιστο το βράδυ. Αν δεν γίνεται, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες που έχετε με λαμπτήρες θερμού φωτός.

slecna saha po mobilu misto spanku.jpg

Μήπως έχει να κάνει με την ψυχολογία;

Μπορεί να τηρείτε όλους τους κανόνες υγιεινής του ύπνου, αλλά όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι, το μυαλό σας εξακολουθεί να δουλεύει στο φουλ.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε το γιατί. Το journaling μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας πριν από τον ύπνο. Απλά περάστε όλες σας τις σκέψεις στο χαρτί. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε βραδινή τελετουργία, προσθέτοντας, για παράδειγμα, μια σύντομη πρακτική γιόγκα, διαλογισμό υπό το φως των κεριών και ένα τσάι βοτάνων. Το μυαλό μας αγαπά τις τελετουργίες και την επανάληψη και με την υιοθέτηση μιας τελετουργίας όπως η παραπάνω του δίνουμε το σήμα ότι ήρθε η ώρα να πάμε για ύπνο.

Η ψυχοθεραπεία, όμως, είναι εκείνη που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία του προβλήματος, ειδικότερα αν υποφέρετε από μακροχρόνιο στρες, άγχος ή κατάθλιψη. Η πληγωμένη ψυχή είναι συχνά η πραγματική αιτία των διαταραχών του ύπνου. Αυτό, όμως, λειτουργεί και αντίστροφα. Εάν υποφέρετε από αϋπνία, έχετε στατιστικά πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε κατάθλιψη.

Γι’ αυτό μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε μόνο τα συμπτώματα του προβλήματος, αλλά ασχοληθείτε με το ίδιο το πρόβλημα σε βάθος. Το αξίζει η ψυχική σας ηρεμία.

Μάθετε πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει με την αϋπνία.

Η Hedepy έχει πάνω από 40 πιστοποιημένους ψυχοθεραπευτές, έτοιμους να σας υποστηρίξουν στο ψυχοθεραπευτικό σας ταξίδι. Μπορείτε να συνδεθείτε μαζί τους με βιντεοκλήση, από την άνεση του σπιτιού σας.

Κάντε το 5λεπτο τεστ μας και θα σας προτείνουμε τον ψυχολόγο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna