Πώς να οργανώσετε το χρόνο σας ώστε να μπορείτε επιτέλους να αναπνεύσετε

Μπορεί να είσαι εσωστρεφής και να απολαμβάνεις τον χρόνο σου με τον εαυτό σου και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Αλλά αν αποφεύγετε σκόπιμα τους ανθρώπους επειδή η επαφή μαζί τους σας προκαλεί αγχωτικά συναισθήματα, θα μπορούσε να πρόκειται για κοινωνική φοβία (που ονομάζεται επίσης κοινωνικό άγχος). (burnout).

Μην αφήσετε τη φοβία για τους ανθρώπους να σας καθηλώσει και να σας αποκόψει από την κοινωνική ζωή. Η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία και μπορείτε κι εσείς να απολαμβάνετε την παρουσία των ανθρώπων. Θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν η κοινωνική φοβία σας επηρεάζει και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν.

Ο φόβος που απομονώνει

Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από κοινωνική φοβία. Πραγματικά δεν είστε μόνοι, είναι πιθανό και άλλοι άνθρωποι γύρω σας αντιμετωπίζουν παρόμοια δυσάρεστα συναισθήματα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνικής φοβίας είναι ο φόβος για οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά την οποία κάποιος μπορεί να σας παρακολουθεί ή να σας αξιολογεί κριτικά. Ο φόβος ότι δεν θα είστε σε θέση να το κάνετε, ότι θα φανείτε ανόητοι, ότι οι γύρω σας θα παρατηρήσουν την ανασφάλειά σας και θα σας κρίνουν, θα σας κοροϊδέψουν ή θα σας κακολογήσουν. Οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους (ιδίως με αγνώστους) σας προκαλεί άγχος. Δεν ξέρετε πώς να συμπεριφερθείτε, τι να πείτε. Νιώθετε ότι ό,τι κι αν κάνετε είναι λάθος. Και έτσι προτιμάτε να αποφεύγετε τους ανθρώπους, παρόλο που νιώθετε μοναξιά.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί πρέπει να πηγαίνεις στη δουλειά, να ψωνίζεις, να φροντίζεις τα απαραίτητα. Πιθανότατα δεν θέλετε καν να απορρίψετε προσκλήσεις από αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά η σκέψη ενός καλοκαιρινού μπάρμπεκιου ή ενός πάρτι γενεθλίων με πολλούς ανθρώπους σας κάνει να νιώθετε άβολα. Η καλοκαιρινή περίοδος όλων των συγκεντρώσεων σας φέρνει άγχος αντί για χαρά.

ρή κοινωνική φοβία, είναι πιθανό να αποφεύγετε ακόμη και καθημερινές δραστηριότητες όπως:

 • Να συναντάτε ανθρώπους που γνωρίζετε
 • Να γνωρίσετε νέους ανθρώπους
 • Δημόσιες εκδηλώσεις
 • Τηλεφωνήματα
 • Διεκπεραίωση καθηκόντων (γραφείο, γιατρός κ.λπ.)
 • Ψώνια
 • Να τρώτε σε δημόσιο χώρο
 • Να χρησιμοποιήσετε δημόσια τουαλέτα
 • Οποιαδήποτε εργασία σε ομάδα κ.λπ.

Τα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας

Τελικά, είναι πραγματικά κοινωνική φοβία αυτό που αισθάνεστε  ή μήπως πρόκειται περισσότερο στην εσωστρεφή φύση σας; Αυτά είναι τα κύρια σημάδια από τα οποία μπορείτε να την αναγνωρίσετε.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, η κοινωνική φοβία εκδηλώνεται με:

 • φόβο και άγχο
 • ντροπή και αίσθημα αδυναμίας
 • έντονα αρνητικές σκέψεις αυτοαξιολόγησης

Αλλά επίσης χαρακτηρίζεται και από σωματικά συμπτώματα, όπως:

 • Εφίδρωση
 • Τρέμουλο
 • Σφιγμένο λαιμό
 • Κοκκίνισμα
 • Ζάλη
 • Καρδιακό παλμό
 • Μυϊκή ένταση
 • Ναυτία και εμετό
 • Δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή

Η κύρια διαφορά σε σχέση με άλλες διαγνώσεις είναι ότι έχετε ανάγκη την κοινωνική επαφή. Αλλά σας προκαλεί τόσο πολύ άγχος που σας είναι πιο εύκολο να την αποφύγετε.

κοινωνικές φοβίες

Γιατί έχω κοινωνική φοβία – τα αίτια

Τα αίτια της κοινωνικής φοβίας δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Η προδιάθεση για αυξημένη ένταση και άγχος μπορεί επίσης να είναι έμφυτη. Όπως επίσης και η μεγαλύτερη ευπάθεια. Πιθανόν να έχετε βιώσει ορισμένα σημάδια ήδη από την εφηβεία σας.

Οι ειδικοί λένε ότι ο εκφοβισμός, ο αποκλεισμός από μια ομάδα στην παιδική ηλικία, η αυστηρή ανατροφή, τα οικογενειακά προβλήματα, η σεξουαλική κακοποίηση και διάφορα τραύματα μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικής φοβίας. Επίσης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να υποβοηθήσει.

συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας

Πώς να απαλλαγείτε από την κοινωνική φοβία

Μπορεί να ζούσατε μέχρι τώρα με την κοινωνική φοβία, πιστεύοντας ότι πρόκειται απλώς για έντονο εκφοβισμό. Ή σας ενοχλούσε πραγματικά, αλλά δεν μπορούσατε να αντιμετωπίσετε το φόβο σας.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι το γεγονός ότι βρίσκεστε εδώ και ότι αποφασίσατε να προχωρήσετε προς την ψυχική σας ευημερία. Η μη αντιμετωπισμένη κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη ή ο εθισμός. Η απομόνωση από το περιβάλλον δεν αποτελεί ποτέ λύση. Σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη του Χάρβαρντ, η φιλία αποτελεί μάλιστα βασικό παράγοντα για να νιώθετε ευτυχισμένοι. Τα σπουδαία νέα είναι ότι μπορείτε να απαλλαγείτε ακόμη και εντελώς από την κοινωνική φοβία, αν την αντιμετωπίσετε με τον σωστό τρόπο.

Η ιδανική λύση είναι η θεραπεία

Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστείτε την κοινωνική φοβία χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού. Γι’ αυτό είναι ιδανικό να έχετε την υποστήριξη ενός θεραπευτή στην πορεία. Θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις αγχωτικές σκέψεις και να αρχίσετε να διαχειρίζεστε σταδιακά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις με μεγαλύτερη ευκολία.

Η μέθοδος της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας είναι ιδανική για τη θεραπεία της κοινωνικής φοβίας, όπου υπό την καθοδήγηση ενός θεραπευτή θα εκθέσετε σταδιακά τον εαυτό σας σε τεχνητές και πραγματικές κοινωνικές καταστάσεις, θα τις επιλύσετε μαζί και θα μάθετε πώς να τις αντιμετωπίζετε. Σιγά σιγά, με τον δικό σας ρυθμό.

κοινωνικές φοβίες

Ο φόβος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναλυθεί. Ωστόσο, με την υποστήριξη ενός ειδικού, θα είστε σίγουρα σε θέση να το κάνετε, και η απελευθέρωση από τον κύκλο του πόνου θα αξίζει σίγουρα τον κόπο.

Στην Hedepy, προσφέρουμε θεραπεία online, αρκεί να συνδεθείτε από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Γνωρίζουμε ότι το να μιλήσετε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε μπορεί να είναι δύσκολο. Γι’ αυτό μπορείτε να γνωρίσετε τους θεραπευτές μας έστω και λίγο χάρη στα λεπτομερή προφίλ τους με το βίντεο γνωριμίας. Είναι όλοι τους ελεγμένοι ειδικοί που δεν θα σας κρίνουν ποτέ. Είναι η δουλειά που αγαπούν – να βοηθούν ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Θα σας διευκολύνουμε στην επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή με ένα σύντομο τεστ, βάσει του οποίου θα σας προτείνουμε τους τρεις πιο κατάλληλους.

Τα ψυχοτρόπα φάρμακα είναι επίσης μια έσχατη λύση

Εάν το κοινωνικό άγχος σας δυσκολεύει τόσο πολύ που περιορίζει την καθημερινή σας ζωή – σας καθιστά αδύνατο να εργαστείτε, να ταξιδέψετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κάνετε τακτικές αγορές κ.λπ. – ο γιατρός σας (ψυχίατρος) μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, τις περισσότερες φορές αντικαταθλιπτικά.

Αλλά αν αισθάνεστε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κοινωνικό άγχος χωρίς φαρμακευτική αγωγή, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε με θεραπεία. Διαβάστε πώς λειτουργεί η πρώτη συνεδρία θεραπείας.

Η κοινωνική επαφή είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας υγεία, μην καθυστερείτε το πρώτο βήμα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναπνεύσει ξανά με ηρεμία. Η ανακούφιση μπορεί να έρθει ακόμη και μετά την πρώτη θεραπεία.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
ΑΓΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„”Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.” Η θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτοφροντιδας μέσα από την οποία αποκτάς κάποια δια βίου εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις πιο λειτουργικά.“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΠΕΝΘΟΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικές επενδύσεις του ανθρώπου. Ο κατάλληλος θεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία για να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς ορίζετε.“
29 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΦΟΒΙΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα όμορφο ταξίδι. Κάθε διαδρομή σε πάει κάπου, η ερώτηση είναι εσύ που θες να πας! Εάν θέλεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες!“
39 EUR / ραντεβού