Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει με την αυτοεκτίμησή σας;

Η μαγεία της αυτογνωσίας είναι ότι δεν μας επιτρέπει να είμαστε θύματα της ζωής μας, αλλά μας κάνει να τη ζούμε συνειδητά, με αγάπη για τους άλλους και τον εαυτό μας. “Αλλά πριν διαγνώσετε στον εαυτό σας κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, βεβαιωθείτε ότι δεν περιβάλλεστε από ηλίθιους”. (Άγνωστος συγγραφέας)

Τι είναι η αυτοεκτίμηση;

Αυτογνωσία σημαίνει να έχεις επίγνωση του εαυτού σου. Όχι μόνο αυτό που ζω (αναπνέω, περπατώ, εργάζομαι) αλλά και το ποιος είμαι (ποια είναι τα χόμπι μου, τι μπορεί να μου χαλάσει τη διάθεση, ποια είναι τα ταλέντα μου). Όλη αυτή η γνώση που συσσωρεύουμε για τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μας βοηθάει στη συνέχεια να περιηγηθούμε ευκολότερα, να οικοδομήσουμε αρμονικές σχέσεις και συμβάλλει σημαντικά στην ποιότητα της ζωής μας.

 

Από πού πηγάζει η αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, έχει τη δική της δυναμική. Οι θεμέλιοι λίθοι του τίθενται στην πρώιμη παιδική ηλικία, οι πρώτες εκδηλώσεις του εγώ συχνά συνδέονται με την πρόκληση με τη μορφή ενός αποφασιστικού Όχι! Η οικογένεια και το στενό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας υγιούς αυτοεκτίμησης. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει κανείς αυτά που πρόκειται να έρθουν στη ζωή του καθορίζεται περαιτέρω από αυτά. Όμως δεν είναι όλοι αρκετά τυχεροί ώστε να μεγαλώνουν σε ένα αρμονικό περιβάλλον. Πώς μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποκτήσει μια υγιή αυτοεκτίμηση.

 

Πώς να αποκτήσετε αυτοεκτίμηση;

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση στο εγγύς μέλλον, και σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε γι’ αυτήν από τώρα. Ίσως σκέφτεστε συχνά τους άλλους, προσπαθώντας να τους ευχαριστήσετε, προσπαθώντας να τους βολέψετε, ίσως εργάζεστε σκληρά ή προσπαθείτε να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας. Αλλά κάπου λειτουργεί. Στις σχέσεις νιώθετε ότι σας χρησιμοποιούν, η δουλειά είναι καλή, αλλά εκτός από τα χρήματα σας φέρνει μοναξιά και εξάντληση, και οι σπουδές δεν φαίνεται να είναι για εσάς. Και ίσως να μην είναι. Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε αυτοεκτίμηση είναι να δημιουργήσετε μια σχέση με τον εαυτό σας. Ως ένα αγαπημένο πρόσωπο, κάποιον που συμπαθείτε, κάποιον που ακούτε ευχαρίστως, τον οποίο συμβουλεύετε, τον υποστηρίζετε και τον βοηθάτε όταν χρειάζεται.

Πώς να ξεκινήσετε μια αλλαγή και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας;

Μπορείτε να ξεκινήσετε αφιερώνοντας μια ώρα την ημέρα μόνο για τον εαυτό σας. Κάντε το προτεραιότητα και επείγον καθήκον. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Εκφράστε όλες τις ερωτήσεις που έχετε στο μυαλό σας. Οι απαντήσεις μπορούν να έρθουν τώρα ή να πάρουν το χρόνο τους. Αλλά και τα δύο είναι μια χαρά. Το σημαντικό είναι ότι μόλις ξεκινήσατε έναν εσωτερικό διάλογο. Ο ιδανικός συνεργάτης σε αυτή τη διαδικασία είναι ένας ψυχοθεραπευτής. Αυτός ή αυτή θα σας βοηθήσει να εστιάσετε την προσοχή σας σε ό,τι ακριβώς στη ζωή σας σχετίζεται με τη μειωμένη αυτοεκτίμησή σας, ενώ παράλληλα θα είναι ο ευγενικός οδηγός που χρειάζεται η αυτοεκτίμησή σας.

online terapie pomáhá

Πώς επηρεάζει η χαμηλή αυτοεκτίμηση τις σχέσεις;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται συχνά με μια διαταραγμένη ικανότητα αντίληψης των ορίων του ατόμου. Ως αποτέλεσμα, επιτρέπετε στους άλλους να τα υπερβούν. Μπορεί επίσης να προκαλείται από υποσυνείδητους φόβους που μεταφέρουν το φόβο της απόρριψης αν ξεχωρίσουμε από αυτό που θέλουν οι άλλοι από εμάς. Και εδώ, επίσης, η ψυχοθεραπεία είναι μια ευπρόσδεκτη βοήθεια. Οι ψυχοδυναμικοί προσανατολισμοί, ειδικότερα, εργάζονται εύκολα με τις σχέσεις. Ο θεραπευτής θα είναι αυτός που θα σας κρατήσει έναν καθρέφτη, ώστε να μπορέσετε να δείτε πίσω από την κουρτίνα και να καταλάβετε πώς λειτουργούν πραγματικά οι σχέσεις σας.

 

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει να αποκτήσω υγιή αυτοεκτίμηση;

Και μόνο το να κλείσετε ένα ραντεβού και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας είναι το πρώτο βήμα προς την αυτοπεποίθηση. Δείχνεις στον εαυτό σου ότι δεν είσαι στο περιθώριο και ότι είσαι σημαντικός για τον εαυτό σου. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους παλεύουν με τη ντροπή ή δεν είναι σίγουροι αν η θεραπεία είναι γι’ αυτούς. Η σύνδεση με έναν επαγγελματία είναι γρήγορη και δεν απαιτεί ταξίδι. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη σχέση μεταξύ αυτού που σας απασχολεί στη ζωή και της αυτοεκτίμησής σας. Ταυτόχρονα, θα σας επιτρέψει να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό σας, να απαλλαγείτε από τις προσδοκίες που έχει ο περίγυρός σας ή ο ίδιος ο εαυτός σας από εσάς. Αυτό θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητές σας.

Η πραγματική ιστορία ενός πελάτη και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Ήρθα στη θεραπεία για να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα με τον σύντροφο μου. Είχα επενδύσει πολλά στη σχέση μας, ένιωθα μάλιστα ότι αυτό ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω. Σχεδίαζα τον ελεύθερο χρόνο μου γύρω από τον δικό του, έμαθα να παίζω τένις ώστε να μπορώ να σταθώ όχι μόνο ως φίλος αλλά και ως σύντροφος, ακόμα και να πηγαίνω για ύπνο δύο ώρες αργότερα ώστε να μπορούμε να κοιμηθούμε μαζί. Μόνο με τη θεραπεία συνειδητοποίησα ότι είχα χάσει τον εαυτό μου. Ένιωθα ότι για να με συμπαθήσει κάποιος, έπρεπε να είμαι τέλειος γι’ αυτόν. Για μένα, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αλλάξω 100%. Η ψυχοθεραπεία μου έδειξε ότι δεν χρειαζόταν να επιλέξω ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφό μου. Η διαπίστωση αυτή ήταν μια τεράστια ανακούφιση. Και το εύχομαι αυτό από τα βάθη της καρδιάς μου για όλους!”

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού