Πώς να Επιβιώσετε και να Θέσετε Ξεκάθαρα Προσωπικά Όρια αυτά τα Χριστούγεννα

Πώς να Επιβιώσετε και να Θέσετε Ξεκάθαρα Προσωπικά Όρια αυτά τα Χριστούγεννα


Μοιραστείτε το άρθρο

Πάντα δίνουμε την ευχή οι γιορτές να είναι ευτυχισμένες και χαρούμενες, αλλά για πολλούς από εμάς είναι μάλλον φορτισμένες και αγχωτικές. Μας καλούν σε αμέτρητα χριστουγεννιάτικα πάρτι, συχνά οι συγγενείς μας κάνουν ακατάλληλες ερωτήσεις και πρέπει να εξηγήσουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν θέλουμε άλλο ένα ποτήρι κρασί ή άλλο ένα κομμάτι πίτα.

Πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε όλη αυτή την πίεση των Χριστουγέννων και να αρνηθούμε ευγενικά όσα δεν θέλουμε; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να θέσετε προσωπικά όρια και να περάσετε ήρεμες γιορτές, χωρίς εντάσεις.

Τι είναι σημαντικό για εσάς τα Χριστούγεννα;

Υπάρχουν τόσες πολλές παραδόσεις, κανόνες και προσδοκίες που συνδέονται με τα Χριστούγεννα, που είναι εύκολο να ξεχάσουμε πώς θέλουμε να τα περάσουμε εμείς οι ίδιοι. Μπαίνουμε στον αυτόματο πιλότο, ακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζει το περιβάλλον μας. Πρόκειται για παραδόσεις, άλλωστε.

Αλλά τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Αρχίστε γράφοντας σε ένα κομμάτι χαρτί τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς τα Χριστούγεννα. Στη μία στήλη γράψτε με ποια πράγματα νιώθετε χαρούμενοι και στην άλλη με ποια πράγματα νιώθετε στρεσαρισμένοι. Η λίστα αυτή θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητές σας και να μειώσετε αυτά με τα οποία δεν αισθάνεστε καλά.

Αν αυτή τη στιγμή δεν σας έρχονται πολλά στο μυαλό, κρατήστε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων. Όταν σας έρχονται στο μυαλό σκέψεις για οτιδήποτε σχετίζεται με τα Χριστούγεννα, παρακολουθήστε πώς αισθάνεστε γι’ αυτό και καταγράψτε το. Μπορείτε να βαθμολογήσετε όσα γράφετε στη λίστα σας, ανάλογα με το πόσο σας ευχαριστούν ή όχι. Σύντομα θα καταλάβετε με ποια πράγματα αισθάνεστε χαρούμενοι και σε τι πρέπει να πείτε ΟΧΙ.

diary_of_emotions.jpg

Πραγματικά δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια

Μερικές φορές είμαστε εμείς οι ίδιοι που χαλάμε την εμπειρία των Χριστουγέννων για τους εαυτούς μας. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα τέλεια, μέχρι αυτό το κυνήγι της τελειότητας να μας εξαντλήσει και να χάσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Φέτος, λοιπόν, ας θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα, μπορείτε να μην φτιάξετε 3 είδη γλυκών για το γιορτινό τραπέζι, να αγοράσετε την πρωτοχρονιάτικη πίτα από τον φούρνο, να μην το παρακάνετε με την καθαριότητα και τη διακόσμηση και να παραλείψετε κάποια πάρτι. Αποδεχτείτε ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα είχατε σχεδιάσει και αυτό είναι εντάξει. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ψυχική σας ηρεμία και μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν η πεθερά σας σας κρυφοκοιτάζει περίεργα.

Πώς να βάλετε προσωπικά όρια και να πείτε ΟΧΙ

Μόλις καταλάβετε με τι έχετε την τάση να στρεσάρεστε τις γιορτές, θα χρειαστεί να βάλετε προσωπικά όρια και να πείτε ΟΧΙ εκεί που χρειάζεται. Ή να μην αντιδράσετε σε ανάρμοστα σχόλια και να μην συνεχίσετε τις συζητήσεις με τις οποίες νιώθετε άβολα.

Ας δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Πώς να αρνηθείτε μια πρόσκληση σε πάρτι

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε όχι σε μια πρόσκληση. Ανησυχούμε ότι θα χάσουμε κάτι σημαντικό, ότι με το όχι μας θα απογοητεύσουμε κάποιον ή ότι δεν θα μας καλέσουν την επόμενη φορά. Μήπως νιώθετε κάπως έτσι; Τότε ίσως βρείτε βοηθητικό το άρθρο μας Από το FOMO στο JOMO: Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε μήπως χάσετε ό,τι συμβαίνει;.

Τι μπορείτε να πείτε για να αρνηθείτε ευγενικά μια πρόσκληση:

  • «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω να έρθω. Φέτος χρειάζομαι να κατεβάσω ρυθμούς και να ξεκουραστώ. Ευχαριστώ για την κατανόηση και εύχομαι να περάσετε υπέροχα».
  • «Σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες. Θα ήθελα πολύ να έρθω, αλλά έχω άλλες υποχρεώσεις, οπότε αυτή τη φορά δεν θα μπορέσω. Ελπίζω, όμως, να τα καταφέρω την επόμενη».

sending_messages.jpg

Πώς να δικαιολογήσετε το ότι φεύγετε νωρίς από μια οικογενειακή συγκέντρωση

Μερικές φορές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι αναπόφευκτες. Αν όμως σας στρεσάρουν, αποφασίστε από πριν πόσο χρόνο θα τους αφιερώσετε. Βρείτε έναν λόγο για να φύγετε νωρίς, πριν προλάβετε να αναστατωθείτε.

Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα:

  • «Χάρηκα πολύ που σας είδα, αλλά πρέπει να φύγω. Πέρασα πολύ όμορφα, ευχαριστώ!»
  • «Πέρασα πολύ καλά, αλλά αύριο έχω κάποιες υποχρεώσεις, οπότε δυστυχώς πρέπει να φύγω».

Πολλές φορές τα μέλη της οικογένειας δεν μας αφήσουν να φύγουμε απλά, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε ως δικαιολογία το ότι έχετε πονοκέφαλο ή ότι πρέπει να σηκωθείτε νωρίς το πρωί.

Πώς να απαντάτε σε ανάρμοστα σχόλια για τη ζωή σας

Γιατί είσαι ακόμα ανύπαντρος/η, γιατί δεν έχεις ακόμα παιδιά, πότε θα φτιάξεις τη ζωή σου, πότε θα βρεις μια σωστή δουλειά… Εάν δεν αισθάνεστε άνετα, δεν χρειάζεται να απαντάτε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις και σχόλια.

Θα μπορούσατε να πείτε:

  • «Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε, αλλά θα προτιμούσα να μην μιλήσουμε για αυτό το θέμα». Ας μιλήσουμε για…»
  • «Συγνώμη, αλλά αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μένα και θα προτιμούσα να μην το συζητήσουμε τώρα».
  • «Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, αλλά ξέρω τον εαυτό μου και τι είναι καλό για μένα και είμαι ικανοποιημένος/η με το πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή».

Πώς να αρνηθείτε το αλκοόλ

Το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι συνυφασμένο με τις γιορτές δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να πιείτε.

Πώς να αρνηθείτε την κατανάλωση αλκοόλ:

  • «Ευχαριστώ, αλλά αυτόν τον καιρό χρειάζομαι ένα διάλειμμα από το ποτό».
  • «Ευχαριστώ, αλλά πρέπει να σηκωθώ πολύ νωρίς αύριο, οπότε δεν θέλω να το παρακάνω. Μήπως υπάρχουν αναψυκτικά;»
  • «Ευχαριστώ, αλλά το αλκοόλ δεν μου έκανε καλό τελευταία, γι’ αυτό σταμάτησα να πίνω».

Εάν ο οικοδεσπότης συνηθίζει να επιμένει, πηγαίνετε στο πάρτι με το αυτοκίνητό σας. Θα έχετε έναν καλό λόγο να μην πιείτε ούτε ένα ποτηράκι.

christmas_celebration.jpg

Το να θέσουμε προσωπικά όρια είναι μια πρόκληση

Το να πούμε ΟΧΙ μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή. Φοβόμαστε μήπως στεναχωρήσουμε κάποιον, μήπως μας κρίνουν ή μήπως σταματήσουμε να είμαστε αρεστοί. Έχουμε την ανάγκη να ευχαριστούμε τους γύρω μας. Γι΄αυτό κάποιες φορές δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα πού μπορεί να είναι τα προσωπικά μας όρια, ώστε να τα επικοινωνήσουμε μετά στους άλλους.

Μήπως νιώθετε κάπως έτσι; Τα προσωπικά όρια είναι ένα θέμα στο οποίο η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να ανακαλύψετε ποιες πεποιθήσεις σας εμποδίζουν από να βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Θα σας μάθει πώς να «ακούτε» τα συναισθήματά σας, ώστε να μπορέσετε να υποστηρίξετε τα όριά σας.

Στην Hedepy μπορείτε να συνδεθείτε με περισσότερους από 30 ψυχοθεραπευτές από όλη τη χώρα και να κλείσετε την πρώτη σας συνεδρία μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο διάρκειας 5 λεπτών και, με βάση το αποτέλεσμα, θα σας προτείνουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές για εσάς.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna