Ένας νέος χρόνος, μια νέα αρχή. Πώς να κάνετε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και να δώσετε υποσχέσεις στον εαυτό σας για τη νέα χρονιά που αυτή τη φορά θα τηρήσετε πραγματικά; Θα σας καθοδηγήσουμε μέσω μιας ανασκόπησης της χρονιάς και θα σας δείξουμε μια μέθοδο για να θέσετε εφικτούς στόχους για το νέο έτος. Φέτος θα τους εκπληρώσετε πραγματικά!

Μην αφήνετε την πίεση του περιβάλλοντος να σας επηρεάζει

Είναι φυσικό να βλέπουμε τον ερχομό ενός νέου χρόνου ως μια ευκαιρία για ανασκόπηση και καθορισμό νέων στόχων. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται απλώς για μια νέα σελίδα στο ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται να υποκύπτουμε στην πίεση του περιβάλλοντός μας και να επιβάλλουμε στον εαυτό μας μεγάλους στόχους και αποφάσεις. Ο καθένας μας έχει τη δική του διαδρομή και τον δικό του τρόπο να σημειώνει πρόοδο.

Αν η πίεση των υποσχέσεων της Πρωτοχρονιάς σας προκαλεί άγχος και στρες, ακούστε τα εσωτερικά σας συναισθήματα και μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που δεν θέλει. Μπορείτε να ασχοληθείτε με την προσωπική σας ανάπτυξη οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Όποτε αισθάνεστε έτοιμοι και έχετε το κίνητρο για αλλαγή.

Απολογισμός της χρονιάς βήμα προς βήμα

Το γεγονός ότι βρίσκεστε εδώ μας λέει ότι είστε έτοιμοι να κάνετε απολογισμό. Ας τον κάνουμε λοιπόν! Συγκεντρώσαμε μια σειρά ερωτήσεων που θα σας καθοδηγήσουν να αξιολογήσετε επτά σημαντικούς τομείς της ζωής σας.

Φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα, πάρτε κάτι για να γράψετε και ας ξεκινήσουμε. Να θυμάστε ότι το κάνετε για τον εαυτό σας, οπότε μη φοβάστε να είστε πραγματικά ειλικρινείς.

diary_of_emotions.jpg

Ερωτήσεις για τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς

1. Σχέσεις και κοινωνική ζωή

 • Ποιες σχέσεις μου έδωσαν περισσότερα πέρυσι και γιατί;
 • Ποιες σχέσεις μου χαρακτηρίστηκαν από άγχος ή αρνητικά συναισθήματα;
 • Πέρασα όσο χρόνο θα ήθελα με τα αγαπημένα μου πρόσωπα;

2. Προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη

 • Ποιες νέες δεξιότητες ή γνώσεις απέκτησα;
 • Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προσωπικά μου επιτεύγματα και γιατί;
 • Σε τι ήθελα να βελτιωθώ αλλά δεν τα κατάφερα;

3. Ψυχική υγεία

 • Ποιες στιγμές του περασμένου χρόνου μου έδωσαν τη μεγαλύτερη χαρά;
 • Ποια γεγονότα ή καταστάσεις μου προκάλεσαν άγχος ή στρες;
 • Πώς αντιμετώπισα αγχωτικές καταστάσεις ή προκλήσεις;
 • Υπήρχαν στιγμές που αισθάνθηκα πελάγωμα ή εξάντληση; Τι οδήγησε σ’ αυτό;
 • Τι θα ήθελα να αλλάξω στη ζωή μου για να έχω καλύτερη ψυχική υγεία;

4. Σωματική υγεία

 • Πώς φρόντισα τη σωματική μου υγεία; Τι πήγε καλά και τι όχι;
 • Ποιες συνήθειες ή δραστηριότητες επιδείνωσαν την υγεία μου;
 • Ποιες συνήθειες ή δραστηριότητες με βοήθησαν να αισθάνομαι καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά;

5. Χρόνος για τον εαυτό μου

 • Ποια χόμπι ή δραστηριότητες μου έφεραν χαρά;
 • Για ποια χόμπι ή δραστηριότητες δεν βρήκα χρόνο, παρόλο που ήθελα;
 • Έβρισκα αρκετό χρόνο για τον εαυτό μου σε σταθερή βάση; Αν όχι, τι με εμπόδισε;

6. Δουλειά και καριέρα

 • Ποια ήταν τα κυριότερα επαγγελματικά μου επιτεύγματα και τι με οδήγησε σε αυτά;
 • Τι πήγε λάθος και τι θέλω να αποφύγω την επόμενη φορά;
 • Είμαι ευχαριστημένος/-η με την πορεία της καριέρας μου; Αν όχι, τι θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά;
 • Ποιες εργασιακές σχέσεις ήταν σημαντικές για μένα και γιατί;

7. Οικονομικά

 • Πώς ήταν η οικονομική μου κατάσταση; Υπήρξε βελτίωση ή επιδείνωση;
 • Πέτυχα τους οικονομικούς μου στόχους (εφόσον είχα βάλει);
 • Ποιες οικονομικές αποφάσεις αποδείχθηκαν σωστές και ποιες όχι;
 • Υπάρχει κάτι για το οποίο ξοδεύω πολλά χρήματα και θέλω να το αλλάξω;

Τέλος, μπορείτε να βαθμολογήσετε κάθε τομέα όπως κάνατε και στο σχολείο, με βάση το πώς τα πήγατε συνολικά. Αυτό θα σας χρησιμεύσει ως πυξίδα όταν θα παίρνετε τις αποφάσεις σας για το νέο έτος.

Οι υποσχέσεις του νέου έτους που αυτή τη φορά θα τηρήσετε

Όπως αναφέραμε στην αρχή, είναι απολύτως εντάξει να μην κάνετε καμία τέτοια δέσμευση προς τον εαυτό σας. Στην πραγματικότητα, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αποτυγχάνουμε να τηρήσουμε τέτοιου είδους υποσχέσεις είναι η έλλειψη κινήτρου. Ή πολλές φορές πρόκειται για μη εκπληρώσιμες προσδοκίες με τις οποίες δεν είμαστε καν εναρμονισμένοι. Απλά κάνουμε βουτιά στα βαθιά και σύντομα μας τελειώνει η ανάσα. Ξέρετε πώς πάει.

Οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι ακριβώς το ίδιο με τον καθορισμό στόχων. Για να τις τηρήσουμε, πρέπει να πάρουμε τις σωστές  Για να το κάνουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο SMARΤ, η οποία θεωρείται η βάση για τη δημιουργία επιτεύξιμων και αποτελεσματικών στόχων.

Αποφάσεις του νέου έτους ως SMART στόχοι

Η μέθοδος SMART λέει ότι για να επιτευχθεί με επιτυχία ένας στόχος, πρέπει να είναι:

 • Specific – Συγκεκριμένος
 • Measurable – Μετρήσιμος
 • Achievable – Εφικτός
 • Realistic – Ρεαλιστικός
 • Time Bound – Χρονικά οριοθετημένος

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το πώς να μετατρέψετε τις τυπικές αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς σε στόχους SMART:

 • Θα επενδύσω στην ψυχική μου υγεία. → Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κλείσω ραντεβού για την πρώτη μου ψυχοθεραπεία και θα κάνω τακτικές συνεδρίες, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
 • Θα περνάω περισσότερο χρόνο με τη μαμά μου. → Μια φορά τον μήνα θα κάνουμε κάτι μαζί και θα περνάμε όλη τη μέρα μαζί. Θα της τηλεφωνώ επίσης τακτικά (π.χ. μια φορά την εβδομάδα.)
 • Θα αρχίσω να αποταμιεύω για ένα σπίτι. → Μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξω έναν αποταμιευτικό λογαριασμό και θα βάζω 150 ευρώ κάθε μήνα.
 • Θα τρώω πιο υγιεινά. → Θα ετοιμάζω το δικό μου φαγητό για τη δουλειά ή θα παραγγέλνω έτοιμα υγιεινά γεύμα όταν δεν προλαβαίνω. Θα τρώω fast food μια φορά το μήνα.

Βλέπετε τη διαφορά; Ξέρετε ότι είναι μέσα στις δυνατότητές σας να πετύχετε τέτοιου είδους στόχους. Είναι σαφές τι πρέπει να κάνετε για να τους πετύχετε και πόσο συχνά ή μέχρι πότε.

Τώρα ήρθε η ώρα για τις δικές σας αποφάσεις της νέας χρονιάς

Για να τις πάρετε, ανατρέξτε στον απολογισμό του έτους. Σε ποιες κατηγορίες είχατε τη χειρότερη βαθμολογία; Καταγράψτε τις και θέστε SMART στόχους για την καθεμία. Τώρα ξέρετε πώς να το κάνετε.

Αν δυσκολεύεστε να διατυπώσετε μια απόφαση, ένας πολύ καλός τρόπος είναι να σκεφτείτε τον στόχο σας ως ερώτηση. Για παράδειγμα, αλλάξτε την απόφαση «_Φέτος θα φροντίσω την ψυχική μου υγεία_» σε «_Πώς θα φροντίσω φέτος την ψυχική μου υγεία;_». Θα αρχίσετε αμέσως να παίρνετε απαντήσεις που υλοποιούν την απόφασή σας. Είναι μια μικρή, αλλά αποτελεσματική αλλαγή.
new_Year-min.png

Εξάλλου, ο David Sprott του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι το να ρωτάς ένα άτομο πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον αυξάνει την πιθανότητα να το κάνει στην πραγματικότητα.

Για να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας, θα πρέπει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να μην τις ξεκινήσετε όλες αμέσως. Συνηθίστε πρώτα τις πρώτες αλλαγές και στη συνέχεια προσθέστε τις επόμενες. Φυσικά, λάβετε υπόψη σας πόσο απαιτητική είναι καθεμία από αυτές. Θυμηθείτε ότι τρέχετε σε μαραθώνιο, όχι σε αγώνα σπριντ.

Νέα χρονιά με ψυχική γαλήνη

Έχετε αποφασίσει να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία; Να απαλλαγείτε από τη θλίψη, να διαχειριστείτε μια επώδυνη σχέση, να αυξήσετε την αγάπη προς τον εαυτό σας ή μήπως να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας που φοβάστε αυτή τη στιγμή;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να πετύχετε τέτοιους στόχους και να χαρίσετε στον εαυτό σας περισσότερη ψυχική ηρεμία. Ή για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, αν αισθάνεστε κάπως μπερδεμένοι με την κατεύθυνση της ζωής σας.

Στην Hedepy μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε περισσότερους από 30 επαληθευμένους θεραπευτές και να κάνετε τη συνεδρία online από οπουδήποτε βρίσκεστε. Με βάση ένα πεντάλεπτο τεστ, θα σας προτείνουμε τους τρεις πιο κατάλληλους για εσάς.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna