Πώς να διατηρείτε την ψυχραιμία σας ακόμη και σε μια δύσκολη κατάσταση

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα για την κατάσταση που μόλις προέκυψε στην Ουκρανία, παρόλο που δεν διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα συναισθήματά μας να μας καταπιούν και να νιώθουμε χαρά μόνο όταν ο κόσμος επανέλθει στην κανονικότητα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας αν είναι δυνατόν;

Η θεραπεύτριά μας Pavlína Rasochová και η γιατρός και θεραπεύτρια Barbora Rodi συζήτησαν επίσης αυτό το θέμα σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Σύμφωνα με αυτούς, αν και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την τρέχουσα κατάσταση, μπορούμε να επηρεάσουμε το πώς αισθανόμαστε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε φόβο, αδυναμία, θυμό ή λύπη. Έτσι, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας και να μιλήσουμε γι’ αυτά με τους αγαπημένους μας, πιθανώς θα κάνει και τις δύο πλευρές να αισθανθούν καλύτερα. Η τήρηση ημερολογίου μπορεί επίσης να βοηθήσει, μόλις 10 έως 15 λεπτά την ημέρα.

 

Ας συνεχίσουμε να κάνουμε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο

Είναι επίσης ωφέλιμο να συνεχίσουμε τις συνήθεις καθημερινές μας δραστηριότητες και να τις απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Όλοι μας έχουμε κάποια δραστηριότητα αναψυχής που μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου, μας χαλαρώνει και μας κάνει ευτυχισμένους. Μπορεί να είναι η άσκηση ή η κίνηση γενικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι η ακρόαση της αγαπημένης μας λίστας αναπαραγωγής, το διάβασμα, ένα ζεστό μπάνιο κ.λπ. Ας αφεθούμε σε αυτές τις μικρές απολαύσεις όσο πιο συχνά γίνεται – μπορούμε να συνεχίσουμε να βιώνουμε την ευτυχία, δεν πειράζει! Επιπλέον, αν θέλουμε να στηρίξουμε ψυχικά τους αγαπημένους μας, πρέπει πρώτα να είμαστε εμείς οι ίδιοι ήρεμοι.

 

Ας καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη

Ας δούμε τι έχουμε εδώ και τώρα και ας συνειδητοποιήσουμε για τι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Μπορεί να είναι μια καλή δουλειά, οικονομική ασφάλεια και ένα άνετο σπίτι, καθώς και τα παιδιά μας, τα κατοικίδια ή οι φίλοι μας. Αυτή η “άσκηση” είναι επίσης μια καλή βάση για να έχουμε επίγνωση της ευτυχίας μας (αν και ίσως όχι σε όλους τους τομείς) στο μέλλον.

 

Περιορισμός των ειδήσεων

Συνήθως, όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε, τόσο πιο σίγουροι αισθανόμαστε. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότερες πληροφορίες τείνουν να οδηγούν σε περισσότερο άγχος. Επομένως, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνική δικτύωση, να επιλέξετε μια αξιόπιστη πηγή και να μην την ακολουθείτε όλο το εικοσιτετράωρο. Μπορούμε, για παράδειγμα, να μεθοδεύουμε τις ειδήσεις, ορίζοντας μια ώρα για να τις βλέπουμε το πρωί και το βράδυ. Αν η άμεση κατανάλωση των ειδήσεων μας προκαλεί κατάθλιψη, μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να μας μεταφέρει τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που συνέβησαν στο τέλος της ημέρας.

 

Βοήθεια και υποστήριξη

Το να βοηθάμε τους άλλους μπορεί επίσης να μας φέρει ανακούφιση. Είτε υψώνουμε την ουκρανική σημαία, είτε στέλνουμε μια δωρεά σε μια ανθρωπιστική οργάνωση, είτε χρησιμοποιούμε μια άλλη οδό υποστήριξης. Ωστόσο, ας είμαστε πάντα ευαίσθητοι και στις δικές μας ανάγκες- όλοι έχουμε τα όριά μας και οι πηγές προσωπικής ενέργειας δεν είναι ανεξάντλητες. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να μετανιώνετε αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε για οποιονδήποτε λόγο ή δεν ξέρετε πώς.

 

Φροντίδα σώματος

Θα συμβάλει επίσης στην ψυχολογική μας ευημερία αν φροντίζουμε καλά το σώμα μας. Ένας καλός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καλής ποιότητας πρωτεΐνες και λίπη, πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, επαρκή ύπνο, κατανάλωση αλκοόλ και άσκηση θα κάνει πολύ καλό στο σώμα μας. Αυτό που συνιστάται να περιορίσετε είναι η καφεΐνη και το αλκοόλ.

 

Πώς να χειριστείτε το οξύ στρες

Αν νιώθουμε καταβεβλημένοι και μας κυριεύει πανικός, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια απλή άσκηση αναπνοής. Πώς να το κάνετε:

  • Εισπνεύστε από τη μύτη, εκπνεύστε από το στόμα.
    Η εκπνοή πρέπει να είναι περίπου διπλάσια από την εισπνοή.
  • Μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το τέσσερα στην εισπνοή και μέχρι το οκτώ στην εκπνοή.
  • Επικεντρωθείτε στην ίδια την αναπνοή και τη ροή της.
  • Παρακολουθήστε πώς περνάει η ροή του αέρα μέσα από τους αεραγωγούς σας.
  • Αν κάτι άλλο τραβήξει την προσοχή του μυαλού σας, προσπαθήστε να το επαναφέρετε στην αναπνοή σας με μη βίαιο τρόπο.

Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην εμπειρία μας στο παρόν, εδώ και τώρα. Αν βιώνουμε άγχος, δεν βρισκόμαστε στην παρούσα στιγμή. Ειδικά για τις σωματικές εκδηλώσεις του άγχους, όπως ταχυπαλμία, αναπνευστικά προβλήματα ή πεπτικές διαταραχές, η γείωση στο χώρο – νιώθοντας τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα ή ακουμπώντας συνειδητά σε έναν τοίχο ή στην πλάτη μιας καρέκλας – μπορεί να βοηθήσει.

 

Το να ζητάς βοήθεια είναι σημάδι θάρρους

Αν εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε καλά, μη φοβηθείτε να επωφεληθείτε από την προσφορά να καλέσετε δωρεάν για 30 λεπτά έναν από τους θεραπευτές μας στο πλαίσιο μιας παρέμβασης σε κρίση ή να κλείσετε ένα ραντεβού για παραδοσιακή θεραπεία. Είμαστε εδώ για εσάς :).

 

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού