Ψυχίατρος, ψυχολόγος, θεραπευτής: ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους και πότε να απευθυνθείτε στον καθένα;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Πώς μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε τον κατάλληλο που μπορεί να σας βοηθήσει; Αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο, θα είναι πιο ξεκάθαρο. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο επάγγελμα του ψυχιάτρου, του ψυχολόγου και του ψυχοθεραπευτή και σε ποιές περιπτώσεις να απευθυνθείτε στον καθένα.

Η διαφορά μεταξύ ψυχολόγου, ψυχιάτρου, θεραπευτή και coach

Ο καθένας έχει διαφορετικό τύπο εκπαίδευσης ή κατάρτισης, βοηθά ή θεραπεύει με διαφορετικό τρόπο και αντιμετωπίζει επίσης διαφορετικές παθήσεις.

 

Ποιος είναι ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος είναι γιατρός με πτυχίο από ιατρική σχολή στην ιατρική ειδικότητα της ψυχιατρικής. Η ψυχιατρική είναι κύρια ειδικότητα με ελάχιστη διάρκεια ειδίκευσης τα 5 χρόνια. Ο ψυχίατρος μπορεί στη συνέχεια να εξειδικευτεί σε διάφορους υποτομείς της ψυχιατρικής, όπως η παιδοψυχιατρική ή η θεραπεία των εξαρτήσεων.

Ο ψυχίατρος κάνει τη διάγνωση, δημιουργεί ένα σχέδιο θεραπείας και είναι ο μόνος που μπορεί νομικά να συνταγογραφεί φάρμακα. Σε αντίθεση με τον ψυχολόγο ή τον ψυχοθεραπευτή, δεν θεραπεύει με λόγια, οπότε δεν θα πάτε σε αυτόν για θεραπεία (εκτός αν έχει και ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση επιπλέον της εκπαίδευσής του). Μπορεί, ωστόσο, να σας συστήσει θεραπεία ως μέρος του σχεδίου θεραπείας σας. Θα βλέπετε δύο ειδικούς ταυτόχρονα.

Πότε να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο

Πολύ απλά, κάθε φορά που ο πόνος σας είναι τόσο μεγάλος που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς φάρμακα. Ένας ψυχίατρος μπορεί να σας βοηθήσει σε σοβαρές και χρόνιες καταστάσεις, όπως σοβαρή κατάθλιψη και άγχος, σοβαρές διαταραχές ύπνου και διάθεσης, διατροφικές διαταραχές, σοβαρές εξαρτήσεις, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και πολλά άλλα.

συνεδρίες

Ποιος είναι ψυχολόγος

Ο ψυχολόγος κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο ψυχολόγου ολοκληρώνοντας 4 χρόνια ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Στην Ελλάδα, δικαίωμα χρήσης του τίτλου έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στα 6 Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας ή σε Πανεπιστημιακό Τμήμα του εξωτερικού που είναι αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Ένας ψυχολόγος χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση προσφέρει ψυχολογική συμβουλευτική και ψυχοδιαγνωστική. Σε αντίθεση με την ψυχοθεραπεία, η συμβουλευτική είναι μάλλον βραχυπρόθεσμη, ακόμη και εφάπαξ. Βάσει της εξέτασης, ο ψυχολόγος θα συστήσει την κατάλληλη πορεία φροντίδας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας παραπέμψει για εξειδικευμένη ψυχιατρική εξέταση ή για ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας. Συχνά, ωστόσο, έχει και ψυχοθεραπευτική κατάρτιση και προσφέρει ο ίδιος ψυχοθεραπεία.

 

Πότε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο

Ποτέ δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο. Αυτός ή αυτή θα σας συστήσει την ιδανική πορεία θεραπείας και θα σας παραπέμψει σε άλλους ειδικούς, αν χρειαστεί. Μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο με μικρά όσο και με πιο σοβαρά προβλήματα. 

 

Ποιος είναι ψυχοθεραπευτής

Ο ψυχοθεραπευτής έχει ολοκληρώσει πολυετή διαπιστευμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση που καταλήγει σε εξετάσεις. Μπορεί να έχει ποικίλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο, συχνά απόφοιτος ψυχολογίας, ψυχιατρικής ή κοινωνικής εργασίας. Μπορείτε επίσης να διακρίνετε την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό ενός ψυχοθεραπευτή από τη συμμετοχή του σε μια ψυχοθεραπευτική ένωση.

Η ψυχοθεραπεία θεραπεύει με ψυχολογικά μέσα, δηλαδή με το λόγο, και είναι μακροχρόνια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά. Μπορείτε να συναντηθείτε με έναν θεραπευτή δύο φορές την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα. Ανάλογα με το πλάνο που έχετε συμφωνήσει με τον ψυχοθεραπευτή σας. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο Τι είναι η ψυχοθεραπεία και για ποιον είναι.

Πότε να απευθυνθείτε σε ψυχοθεραπευτή

Το φάσμα των θεμάτων με τα οποία μπορεί να σας βοηθήσει ένας θεραπευτής είναι πραγματικά ευρύ. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτόν με κάθε είδους ψυχολογικό πόνο, θλίψη, ηπιότερες μορφές κατάθλιψης και άγχους, προβλήματα σχέσεων, άγχος και εξουθένωση, τραύματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απώλεια κινήτρων και επιθυμία για αυτογνωσία και αυτοανάπτυξη.

πελάτης για online συνεδρία

Μην παρασύρεστε από ψεύτικους ειδικούς

Δυστυχώς, άνθρωποι που δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση προσφέρουν όλο και περισσότερο ψυχολογική βοήθεια. Και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ένα άτομο που περνάει δύσκολες στιγμές. 

Έτσι, πριν κλείσετε μια συνεδρία οπουδήποτε, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για έναν πραγματικό επαγγελματία με πτυχίο και εκπαίδευση.

Στο Hedepy, συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 25 πιστοποιημένους ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές και έχουμε ελέγξει προσεκτικά τον καθένα από αυτούς. Έτσι, μπορείτε να κλείσετε μία συνεδρία για online θεραπεία με ασφάλεια.

Στην Hedepy, θα βρείτε:

  • ψυχολόγους,
  • ψυχοθεραπευτές σε εκπαίδευση ή με ολοκληρωμένη εκπαίδευση που πληρούν τα κριτήρια των επαγγελματικών οργανώσεων
  • θεραπευτές που είναι μέλη επαγγελματικών οργανώσεων

Κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του προφίλ, όπου μπορείτε να βρείτε τα πτυχία, τις πιστοποιήσεις, την ειδικότητά τους, τις επιδόσεις τους και το βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα συνεργαστείτε με έναν πραγματικό ειδικό.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΠΕΝΘΟΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικές επενδύσεις του ανθρώπου. Ο κατάλληλος θεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία για να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς ορίζετε.“
29 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΦΟΒΙΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα όμορφο ταξίδι. Κάθε διαδρομή σε πάει κάπου, η ερώτηση είναι εσύ που θες να πας! Εάν θέλεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες!“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„”Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.” Η θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτοφροντιδας μέσα από την οποία αποκτάς κάποια δια βίου εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις πιο λειτουργικά.“
39 EUR / ραντεβού