Ποιες επιδράσεις έχουν οι αδελφικές σχέσεις σε εμάς και τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να βοηθήσετε τα παιδιά σας;

Συνήθως προβληματιζόμαστε με το πώς μας έχει επηρεάσει η ανατροφή από τους γονείς μας. Ωστόσο, οι αδελφικές σχέσεις μάς μορφοποιούν επίσης σε σημαντικό βαθμό. Η σειρά με την οποία γεννηθήκαμε έχει επίσης αντίκτυπο.

Ποιο ρόλο παίζουν οι αδελφικές σχέσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βρουν το δρόμο τους προς εσάς;

Η προσωπικότητά μας διαμορφώνεται από τη θέση που κατέχουμε ανάμεσα στα αδέλφια μας.

Κάθε παιδί έχει μια μοναδική λειτουργία σε σχέση με τα αδέλφια του, και αυτό επηρεάζει το ποιοι γινόμαστε ως ενήλικες. Εξετάζουμε όλους τους τύπους αδελφικών σχέσεων, από τα πρωτότοκα έως τα μοναχοπαίδια.

Η γέννηση ενός νέου πιαδιού είναι δύσκολη για τα πρωτότοκα παιδιά.

Πρέπει ουσιαστικά να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε έναν γονέα σε μια νύχτα μετά τον ερχομό ενός αδελφού. Μπορεί να αναπτυχθούν ζήλια και συναισθήματα ότι μας παραβλέπουν. Όταν το πρωτότοκο παιδί είναι από ένα έως επτά χρόνια μεγαλύτερο από το αδελφάκι, τα συναισθήματα αυτά είναι πιο έντονα. Ως αποτέλεσμα, είναι κρίσιμο να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί για το νέο αδελφάκι. Πώς;

δευτερότοκο παιδί
  • Μοιραστείτε με το παιδί σας τον ενθουσιασμό της απόκτησης ενός αδελφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέψτε του να χαϊδέψει την κοιλιά σας ή να μελετήσει τις εικόνες του υπερηχογραφήματος.
  • Σε περίπτωση που το μωρό είναι λίγο μεγαλύτερο, συμπεριλάβετε το στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον νέο βρεφικό εξοπλισμό. Πού πρέπει να τοποθετηθούν η αλλαξιέρα και η κούνια; Ποιο θα είναι το χρώμα τους;
  • Ξεχωρίστε τα παλιά παιχνίδια που είναι πολύ παιδικά για το μεγαλύτερο παιδί σας και τοποθετήστε τα στο κουτί για μωρά. Αλλά μόνο εκείνα που το μεγαλύτερο αδελφάκι επιθυμεί να χαρίσει.
  • Δεχτείτε τη βοήθεια του μεγαλύτερου παιδιού μετά τον τοκετό και πάντα να το επαινείτε. Επιτρέψτε του να σταθεί δίπλα στην κούνια για λίγα λεπτά και να προσέξει το μωρό, πριν κάνετε ένα τηλεφώνημα ή πριν αφαιρέσετε μια λερωμένη πάνα, για παράδειγμα.

 

Επειδή κατά καιρούς χρειάστηκε να φροντίσουν έναν μικρότερο αδελφό ή αδελφή, τα μεγαλύτερα αδέλφια τείνουν να είναι υπεύθυνα σε επίπεδο ωριμότητας. Τους αρέσει επίσης να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους. Οι γονείς, από την άλλη πλευρά, έχουν συχνά υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους και προβάλλουν τα δικά τους θέλω πάνω τους. Είναι άριστοι μαθητές, αλλά είναι τελειομανείς που έχουν υψηλές προσδοκίες από τους ανθρώπους γύρω τους.

Το δευτερότοκο αδελφάκι αγωνίζεται

Το δεύτερο παιδί βλέπει τη ζωή ως αγώνα δρόμου και συχνά προσπαθεί να ξεπεράσει το πρώτο. Τον θαυμάζει και επιθυμεί να μάθει όλα όσα γνωρίζει. Ωστόσο, μόλις γεννηθεί το τρίτο παιδί, έρχεται αντιμέτωπο με ένα δύσκολο σενάριο. Προσπαθεί να φτάσει το μεγαλύτερο, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του σε σχέση με το μικρότερο. Είναι αυτός που πρέπει να προσαρμοστεί και να υποχωρήσει περισσότερο.

Μπορεί να ζηλεύει τον μεγαλύτερο αδελφό ή την μεγαλύτερη αδελφή για τα πλεονεκτήματα που έχει λόγω της ηλικίας του και μπορεί να ζηλεύει τον μικρότερο για την άριστη φροντίδα και τις εκπαιδευτικές διευκολύνσεις.

Τα δευτερότοκα παιδιά αναφέρονται μερικές φορές ως ” παιδιά σάντουιτς”. Καταφέρνουν να αποποιούνται την προσοχή των γονέων τους. Είναι, ωστόσο, πιο πιθανό να αποκτήσουν ανεξαρτησία και κοινωνικές δεξιότητες. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα πάνε καλά με τους άλλους και είναι συχνά διακριτικά. Επίσης, βρίσκουν ευκολότερα τη θέση τους στη ζωή.

Το δευτερότοκο αδελφάκι αγωνίζεται

Το μικρότερο αδελφάκι

Συχνά τα θεωρούμε κακομαθημένα και δύσκολα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μπορεί, ωστόσο, να είναι επιρρεπείς στο να δολοπλοκούν και να κατηγορούν τους άλλους. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά συχνά τη γλιτώνουν όταν βρίσκονται κοντά στους γονείς τους. Οι γονείς έχουν συχνά ένα αδύναμο σημείο για αυτά, αλλά και τα μεγαλύτερα αδέλφια τα φροντίζουν. Δεν θα ανεχθούν τον μικρότερο ανάμεσά τους αν τους κατηγορεί και καταλογίζει ευθύνες στους άλλους.

Επειδή τα μικρότερα παιδιά φροντίζονταν τόσο από τους γονείς όσο και από τα αδέλφια τους, είναι συνηθισμένα στη φροντίδα και την προσοχή των άλλων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες. Από την άλλη πλευρά, είναι ανέμελα και τα πάνε καλά με τους άλλους.

αδελφικές σχέσεις

Το στίγμα που συνδέεται με τα μοναχοπαίδια

Το να μεγαλώνει ένα παιδί ως μοναχοπαίδι μπορεί να το δυσκολέψει να ενσωματωθεί και να βρει νέους φίλους. Αυτό συχνά συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για ένα μοναχοπαίδι να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά όσο το δυνατόν συχνότερα.

Υπάρχουν επίσης πολλές παρανοήσεις σχετικά με τα μοναχοπαίδια που μπορεί να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη. Τα κοινά στερεότυπα περιλαμβάνουν ότι είναι κακομαθημένα ή έχουν γενικά κακή σχέση με τους γονείς. Φυσικά, αυτό είναι δυνατό, αλλά όλα εξαρτώνται από την ανατροφή.

Τα μοναχοπαίδια μπορεί να είναι κακομαθημένα και να ασχολούνται με τους γονείς τους αν οι γονείς τους είναι υπερπροστατευτικοί, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά ανεξάρτητα επειδή δεν έχουν αδέλφια να τους “καλύπτουν”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ψυχολόγοι θεωρούν επίσης ως μοναχοπαίδια τα αδέλφια που απέχουν μεταξύ τους ηλικιακά επτά ή περισσότερα χρόνια.

 

Μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα παιδιά;

Η χημεία των διαπροσωπικών δεσμών καθορίζει αν τα παιδιά θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα αναπτύξουν σε κάποιο βαθμό αδελφική αγάπη. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις των σχέσεων και της επικοινωνίας της οικογένειας είναι επίσης αρκετά σημαντικές.

Οι αρνητικές επιρροές περιλαμβάνουν:

  • Το ένα αδελφάκι υποβαθμίζεται σε σχέση με το άλλο. Η μικρότερη κόρη, για παράδειγμα, γίνεται “το κοριτσάκι της μαμάς”, ενώ το μεγαλύτερο αγόρι “απλά γίνεται κακό και δημιουργεί προβλήματα”.
  • Υπερεκτίμηση των απαιτήσεων του “πιο ευάλωτου” μικρότερου παιδιού εις βάρος των “λιγότερο επειγουσών” αναγκών του μεγαλύτερου παιδιού. Είναι σε θέση να χειριστεί τον εαυτό του.
  • Η ανισότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά διαφόρων φύλων, καθώς και η επιθυμία να διασφαλίζεται η “ισότητα” ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, όταν μόνο η κόρη καλείται να βοηθήσει στην κουζίνα.

Παραδόξως, ακόμη και ως αδέλφια, δεν μοιραζόμαστε τους ίδιους γονείς. Οι γονείς των πρωτότοκων παιδιών εξακολουθούν να προσαρμόζονται στο νέο τους ρόλο και να μαθαίνουν πώς να πορεύονται σε αυτόν. Ως αποτέλεσμα, προσεγγίζουν πάντα τη γονεϊκότητα μέσα από το πρίσμα των τωρινών τους εμπειριών.

Τα παιδιά αντανακλούν τη δική μας ψυχολογική κατάσταση

Οι σχέσεις των παιδιών επηρεάζονται επίσης από την (δυσ)αρμονία που επικρατεί στις σχέσεις γονέων-παιδιών. Αυτό δεν αφορά μόνο τη σχέση μας με τον σύντροφό μας, αλλά και τους ευρύτερους οικογενειακούς ή επαγγελματικούς δεσμούς. Τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό και τις ενσωματώνουν εύκολα στη δική τους ζωή.

Ως γονείς, είναι ζωτικής σημασίας να μην αφήνουμε ανεπίλυτες διαφωνίες, να αποδεχόμαστε το παρελθόν μας και να διατηρούμε καλές σχέσεις. Δουλέψτε τόσο με τους παιδικούς σας “φόβους” όσο και με τα σημερινά σας προβλήματα και τις συγκρούσεις.

Ως γονέας, δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα τη μοίρα των παιδιών σας, αλλά μπορείτε να τους δώσετε ένα θετικό παράδειγμα που θα τους χρησιμεύσει ως πρότυπο στη ζωή τους. Ωστόσο, μέχρι να έχετε τη δική σας ζωή σε τάξη, τα εγχειρίδια γονικής φροντίδας θα είναι αναποτελεσματικά.

Τα παιδιά αντανακλούν τη δική μας ψυχολογική κατάσταση

Το πρώτο βήμα προς υγιείς οικογενειακές σχέσεις

Θέλετε να κάνετε το πρώτο βήμα προς υγιείς οικογενειακές σχέσεις ή να επιλύσετε ένα τραυματικό παρελθόν; Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση. Διαθέτουμε πάνω από 20 πιστοποιημένους θεραπευτές στην Hedepy που μπορούν να σας βοηθήσουν. Επιπλέον, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη συνεδρίας σας από την άνεση του σπιτιού σας.

Εάν οι σχέσεις των παιδιών σας έχουν υποστεί σημαντική βλάβη, να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο το παιδί που υποφέρει που χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, αλλά ολόκληρη η οικογένεια. Στην Hedepy, προσφέρουμε θεραπεία για παιδιά στην εφηβεία και όλη η οικογένεια μπορεί να συμμετάσχει στη θεραπεία κατόπιν ραντεβού με έναν θεραπευτή.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΠΕΝΘΟΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικές επενδύσεις του ανθρώπου. Ο κατάλληλος θεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία για να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς ορίζετε.“
29 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„”Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.” Η θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτοφροντιδας μέσα από την οποία αποκτάς κάποια δια βίου εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις πιο λειτουργικά.“
39 EUR / ραντεβού
ΑΓΧΟΣ ΦΟΒΙΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα όμορφο ταξίδι. Κάθε διαδρομή σε πάει κάπου, η ερώτηση είναι εσύ που θες να πας! Εάν θέλεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες!“
39 EUR / ραντεβού