Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει με τη μοναξιά;

Μπορεί κανείς να είναι μόνος του και να μην αισθάνεται μοναξιά. Αλλά και το αντίθετο. Η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν ήταν ποτέ ευκολότερη από τώρα. Η τεχνολογική πρόοδος, η διαθεσιμότητα των ταξιδιών και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έχουν αυξήσει την ευελιξία και την κινητικότητά μας. Και όμως, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι είναι μόνοι, ζουν μόνοι τους ή (αν και περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους) βιώνουν μια αίσθηση μοναξιάς. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο από αυτό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας;

Παρόλο που οι λέξεις μοναξιά και μοναχικότητα είναι παρόμοιες και προέρχονται από την ίδια βάση, τις αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά. Ενώ η μοναξιά είναι μια εθελοντική κατάσταση που συχνά μπορεί να είναι χρήσιμη και να προσφέρει ανακούφιση, η μοναξιά είναι επιβλαβής και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Πώς να ξεπεράσετε τη μοναξιά και την απομόνωση;

Αν το άγχος μας πιάνει επειδή νιώθουμε μοναξιά, είναι καλό να έχουμε κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Μπορείτε να φτιάξετε έναν κατάλογο με πράγματα, επαφές και δραστηριότητες που σας δίνουν συνολική χαρά και να τον έχετε μαζί σας για έκτακτες ανάγκες. Προσοχή στην κοινωνική δικτύωση, η οποία δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά συνολικά τείνει να χειροτερεύει την κατάστασή μας. Αντίθετα, ένας περίπατος στον καθαρό αέρα, ένα τηλεφώνημα με έναν φίλο ή μια ωραία μουσική μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, αν αισθάνεστε μοναξιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αιτία μπορεί να έχει βαθύτερες ρίζες και τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Μοναξιά και κατάθλιψη, πώς να την προλάβετε εγκαίρως;

Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε διάθεση για κανέναν και θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας. Αλλά όταν πιάνετε τον εαυτό σας να μη μιλάει με άλλους για μέρες ή εβδομάδες, να μην έχει καν τη δύναμη να σηκώσει το τηλέφωνο και να τηλεφωνήσει σε κάποιον, είναι καιρός να παραδεχτείτε ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με εσάς. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένα μη βίαιο βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασής σας.

Jaké jsou příznaky deprese

Πώς να χειριστείτε τη μοναξιά σε μια σχέση;

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι όλα είναι καλά. Είστε σε μια σχέση, εσείς και ο σύντροφός σας τα πάτε καλά. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου, παρά την ευτυχισμένη ζωή μας, νιώθουμε θλιμμένοι και μόνοι. Απομονωνόμαστε από τους άλλους και αποτραβιζόμαστε στον εαυτό μας. Αν νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας δεν μας καταλαβαίνει και δεν ξέρει τι μας συμβαίνει, καλό είναι να μιλήσουμε στον σύντροφό μας γι’ αυτό. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής χώρος για συζήτηση με τους συντρόφους, ειδικά όταν οι προσπάθειες καταλήγουν σε περιττές συγκρούσεις.

Μοναξιά μετά το διαζύγιο – πώς να βγείτε από αυτήν;

Το διαζύγιο είναι ένα σημαντικά στρεσογόνο γεγονός της ζωής που επιφέρει διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος μοναξιάς. Δεν είναι περίεργο, έχετε ζήσει μια μακρά ζωή με τον σύντροφό σας, έχετε συνηθίσει να κάνετε πολλά πράγματα μαζί και ξαφνικά μένετε μόνοι. Είναι καθησυχαστικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση. Για να ελαχιστοποιήσετε τις καταστάσεις στις οποίες θα πέσετε σε απόγνωση, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τη μέρα σας, να συμπεριλαμβάνετε τα χόμπι σας και να συναντάτε άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις πρώτες εβδομάδες και να ξεκινήσετε ξανά την ευτυχισμένη ζωή σας.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει με τη μοναξιά;

Η ψυχοθεραπεία δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο στον οποίο μπορούμε να βρούμε κατανόηση και υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Όχι μόνο η απλή επαφή με έναν επαγγελματία μπορεί να φέρει άμεση ανακούφιση, αλλά η μακροπρόθεσμη συνεργασία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει στρατηγικές και συνήθειες που μπορούν να αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Η πραγματική ιστορία μίας θεραπευόμενης και πώς την βοήθησε η θεραπεία:

“Πάντα μου άρεσε να διασκεδάζω. Με τους φίλους μου παίζαμε τακτικά βόλεϊ και με τους συναδέλφους μου στη δουλειά πηγαίναμε σε συναυλίες τις Παρασκευές. Λάτρευα το μικρό μου διαμέρισμα, μέχρι που έγινε το γραφείο μου και ο χώρος για τα πάντα. Χάρη στο υποχρεωτικό γραφείο στο σπίτι και σε άλλα μέτρα, έχασα ολόκληρη τη ρουτίνα μου, ό,τι είχα συνηθίσει, εκτός από την εργασιακή μου ηθική. Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι ήμουν μόνη μου. Άλλοι επισκέπτονταν την οικογένειά τους ή έκαναν παιδιά ή τουλάχιστον έβλεπαν ταινίες με τον σύντροφό τους. Δεν είχα καν σκύλο. Αυτό που ήθελα από την πρώτη μου διαδικτυακή συνεδρία θεραπείας ήταν συμβουλές για το πώς να τα διαχειριστώ όλα αυτά. Τελικά, διαπίστωσα ότι, παρόλο που ζούσα μόνη μου, δεν περνούσα ποτέ πραγματικά χρόνο με τον εαυτό μου. Ό,τι είχα κάνει μέχρι τότε ήταν έξω, με κάποιον. Το μεγαλύτερο παράδοξο είναι ότι σταματώντας να φοβάμαι τη μοναξιά και μαθαίνοντας να είμαι μόνος με τον εαυτό μου, κατέληξα να εμπλουτίζω τις σχέσεις μου με τους άλλους περισσότερο εκ των υστέρων”.

eric-ward-akT1bnnuMMk-unsplash

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού