Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει με τα κίνητρα;

Η ψυχοθεραπεία συνήθως αντιμετωπίζει πιο σοβαρά προβλήματα με τα κίνητρα και είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου η απώλεια κινήτρων επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα στην εργασία, το σπίτι ή τις σπουδές. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να αποκαλύψουμε τα εσωτερικά μας κίνητρα, να κατανοήσουμε τι πραγματικά μας κινητοποιεί και αν εξακολουθεί να ισχύει. Ανακαλύπτουμε αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο χάνουμε το κίνητρο ή αν το κάνουμε “εξαιτίας” κάποιου ή κάποιων, για παράδειγμα για να αντισταθμίσουμε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή για να ευχαριστήσουμε τους γονείς μας. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει επίσης να αποκαταστήσουμε τους εσωτερικούς μας πόρους σε δύσκολες καταστάσεις και έτσι να τις διαχειριστούμε καλύτερα.

Τι είναι το κίνητρο;

Το κίνητρο είναι μια σύνθετη ψυχολογική διαδικασία που υποστηρίζει ή υπονομεύει τις ενέργειές μας σε σχέση με έναν στόχο. Τα κίνητρα διακρίνονται σε εσωτερικά, που βασίζονται στις δικές μας ανάγκες (π.χ. ανάπτυξη, γνώση, αυτοπραγμάτωση), και σε εξωτερικά, που προέρχονται από το εξωτερικό. Τα κίνητρα μπορεί να είναι θετικά (για να κερδίσετε μια ανταμοιβή) ή αρνητικά (για να αποφύγετε κάτι δυσάρεστο).

 

Πώς να ενισχύσετε το κίνητρο για μάθηση;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τον στόχο, να θυμάστε στον εαυτό σας γιατί μαθαίνετε. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα είναι όταν αποφοιτήσετε, ή αν ξέρετε τι μαθαίνετε, αυτό θα σας δώσει ενέργεια. Είναι επίσης σημαντικό να θέτετε μερικούς, εφικτούς στόχους και να προγραμματίζετε μια μικρή ανταμοιβή (καφέ, βόλτα…) όταν τους πετυχαίνετε. Για ορισμένους, ο καθορισμός τακτικών ωρών για μάθηση και η εγγραφή τους στο ημερολόγιο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 

Πώς να αποκτήσετε κίνητρα για να εργαστείτε;

Πρώτον, σκεφτείτε τη δουλειά σας. Την απολαμβάνετε ακόμα; Σας δίνει νόημα; Μαθαίνετε κάτι καινούργιο; Ανταμείβεστε επαρκώς γι’ αυτό; Σας κάνει να αισθάνεστε καλά; Μπορείτε να το κάνετε σε εύλογο χρονικό διάστημα; Ξεκουράζεστε αρκετά; Δοκιμάστε να αλλάξετε ή να προσαρμόσετε ό,τι δεν σας ταιριάζει. Αν δεν μπορείτε, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε δουλειά. Είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για την κατάστασή σας.

Πώς να ενισχύσετε τα κίνητρα για εργασία και μάθηση;

Όταν χάνουμε το κίνητρο να εργαστούμε ή να μάθουμε, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε, οι εργασίες μας φαίνονται δύσκολες, νιώθουμε κουρασμένοι, μπορούμε να καταφύγουμε στην αναβλητικότητα. Τότε είναι χρήσιμο να θυμόμαστε γιατί κάνουμε αυτό το πράγμα, ποιος είναι ο σκοπός ή το νόημά του. Κάποια εργασία μπορεί να είναι βαρετή, αλλά είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση ενός μεγαλύτερου έργου, όπως ακριβώς μια απαιτητική εξέταση είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση ενός πτυχίου. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα είναι όταν τελειώσετε, όταν θα είστε ικανοί σε κάτι, μπείτε στη θέση του συναισθήματος που θα έχετε όταν τελειώσετε. Είναι επίσης καλή ιδέα να χωρίσετε την εργασία ή τη μελέτη σας σε μικρότερες ενότητες- μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας όταν τις ολοκληρώσετε, ίσως με έναν περίπατο ή έναν καφέ. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε ξεκούραση και διαλείμματα. Για μακροπρόθεσμα προβλήματα με τα κίνητρα εργασίας, είναι επίσης χρήσιμο να προβληματιστείτε σχετικά με την ίδια την εργασία. Το απολαμβάνετε έστω και λίγο; Σας δίνει μια αίσθηση σκοπού; Μαθαίνετε κάτι καινούργιο; Ανταμείβεστε επαρκώς γι’ αυτό; Σας κάνει να αισθάνεστε καλά; Μπορείτε να το κάνετε σε εύλογο χρονικό διάστημα; Ξεκουράζεστε αρκετά;  Προσπαθήστε να αλλάξετε αυτό με το οποίο δεν αισθάνεστε άνετα, για παράδειγμα, συζητήστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τη δουλειά σας, να ασχοληθείτε με πιο απαιτητικά καθήκοντα ή να προσαρμόσετε το ωράριό σας. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, σκεφτείτε να αλλάξετε δουλειά. Και μπορείτε να κάνετε παρόμοιες ερωτήσεις σχετικά με τις σπουδές- πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να σπουδάζουν ένα θέμα, ίσως με την παρότρυνση των γονέων τους, και σταδιακά ανακαλύπτουν ότι πραγματικά δεν το απολαμβάνουν ή ότι δεν τους ταιριάζει. Είναι χρήσιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός εμπειρογνώμονα που θα σας κάνει τις σωστές ερωτήσεις.

hedepy-david-3-w

Πώς να ξαναβρείτε κίνητρα;

Ειδικά με μακροπρόθεσμα έργα και εργασίες, συχνά χάνουμε το κίνητρο επειδή καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, ενώ ο στόχος μας δεν είναι ορατός. Χωρίστε το σχέδιό σας, είτε πρόκειται για γυμναστική, είτε για απώλεια βάρους, είτε για μαραθώνιο, σε μικρότερες, πιο εφικτές μονάδες και δεσμευτείτε σε αυτές σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί κάνετε αυτό το πράγμα, ποιος είναι ο στόχος σας. Αναρωτηθείτε επίσης τι κάνει τον στόχο σημαντικό για εσάς προσωπικά αυτή τη στιγμή και αν είναι πραγματικά ο στόχος σας. Το κίνητρο μπορεί επίσης να προέλθει από την ψυχοθεραπεία, η οποία βοηθά να αποκαλύψουμε τι πραγματικά μας κινητοποιεί.

 

Πώς χάνεται το κίνητρο στη ζωή;

Η απώλεια κινήτρων στη ζωή συχνά προκαλείται από μια σημαντική απώλεια ζωής, όπως η απώλεια του συντρόφου, του παιδιού, της εργασίας ή της υγείας. Κάτι που αλλάζει την καθημερινότητά μας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε αυτή την απώλεια ή να τη “θρηνήσετε”. Σε αυτό το σημείο η ψυχοθεραπεία είναι πολύ χρήσιμη για να μας βοηθήσει να αποδεχτούμε την απώλεια. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τα αισθήματα ενοχής που μπορεί να προκύψουν σε αυτές τις καταστάσεις. Τότε είναι χρήσιμο να αναζητήσετε άλλες πηγές κινήτρων και ζωτικής ενέργειας, μερικές φορές ακόμη και ένα νέο σκοπό στη ζωή. Και εδώ η ψυχοθεραπεία έχει νόημα- ο θεραπευτής αναζητά μαζί με τον πελάτη τη δυνατότητα περαιτέρω αλλαγών και τον υποστηρίζει στη σταδιακή υλοποίησή τους. Η απώλεια κινήτρων στη ζωή μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κατάθλιψη- σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χρήση αντικαταθλιπτικών είναι χρήσιμη.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Αναζήτησα έναν ψυχολόγο όταν έγραφα τη διατριβή μου. Δύο φορές χρειάστηκε να αναβάλω την προθεσμία επειδή δεν μπορούσα να το κάνω. Κινδύνευα να μην τελειώσω τις σπουδές μου. Είχα συνεχές άγχος ότι θα με απολύσουν, δεν μπορούσα να χαλαρώσω με τίποτα άλλο γιατί ένιωθα ενοχές που δεν έγραφα. Στη θεραπεία διαπίστωσα ότι έπρεπε να μάθω στρατηγικές για να συνεχίσω να λειτουργώ υπό συνθήκες στρες. Έμαθα να οργανώνω τον χρόνο μου για να δουλεύω και να θυμάμαι να καθαρίζω το μυαλό μου με τα χόμπι μου”.

pexels-hassan-ouajbir-1535244

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού