Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει με τον εκφοβισμό;

Τα ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια πονάνε εξίσου. Έχετε βιώσει στο παρελθόν ή βιώνετε ακόμα γελοιοποίηση ή πληγωμένη συμπεριφορά στη συλλογικότητα; Δεν βρίσκετε καμία συνηγορία ή φοβάστε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας; Γι’ αυτό υπάρχει η ψυχοθεραπεία. Να σας προσφέρουμε ένα ασφαλές μέρος για να μιλήσετε για τον πόνο σας.

Τι είναι ο εκφοβισμός; Πώς αναγνωρίζεται ο εκφοβισμός;

Ο εκφοβισμός είναι ο φυσικός ή ψυχολογικός περιορισμός που προκαλεί πόνο σε ένα άλλο άτομο και το φέρνει σε θέση κατωτερότητας. Ο επιτιθέμενος ενεργεί από θέση ισχύος και το θύμα φοβάται τις συνέπειες οποιασδήποτε αντίστασης. Ο εκφοβισμός συναντάται εκτός σχολείου, σε συλλόγους, στην εργασία, στην οικογένεια και σε άλλου είδους ομάδες. Οι εκδηλώσεις ποικίλλουν από χαρακτηρισμούς και βρισιές μέχρι κλοπές και χτυπήματα.

 

Ποιες μορφές μπορεί να πάρει ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο;

Σε μια εργασιακή ομάδα, για παράδειγμα, τόσο οι συνάδελφοι (mobbing) όσο και τα αφεντικά (bossing) μπορούν να κάνουν τη ζωή μας δυσάρεστη. Οι περιορισμοί μπορεί να έχουν διαφορετικά κίνητρα, π.χ. σεξουαλικά, φυλετικά, επαγγελματικά κ.λπ. Αυτό που συζητείται πολύ λιγότερο είναι ο εκφοβισμός των υφισταμένων προς τους ανωτέρους τους, η λεγόμενη στελέχωση, η οποία δεν είναι λιγότερο σοβαρή.

Πώς μπορώ να αντισταθώ στον εκφοβισμό;

Ο εκφοβισμός σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιαδήποτε μορφή είναι απαράδεκτος, διότι έχει μεγάλες συνέπειες για το θύμα. Επομένως, αξίζει να το πείτε σε κάποιον το συντομότερο δυνατό, να τον εμπιστευτείτε και να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα. Σίγουρα δεν αποτελεί λύση για να “ξεπεράσετε” τον εκφοβισμό. Περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας σε συλλογικότητες και θα πρέπει να αισθανόμαστε άνετα σε αυτές.

hedepy-david-3-w

Τι σημαίνει διαδικτυακός εκφοβισμός;

Με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, των δωματίων συνομιλίας και των κοινωνικών δικτύων, εμφανίζεται και ο κυβερνοεκφοβισμός. Πρόκειται για διαδικτυακό περιορισμό, ιδιαίτερα ψυχολογικό, με τεράστιες συνέπειες για το θύμα, αλλά και για τον επιτιθέμενο. Περιλαμβάνει συνομιλίες, κλήσεις, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. Το ηλεκτρονικό αποτέλεσμα παραμένει στα βάθη του Διαδικτύου και μπορεί να διαδοθεί περαιτέρω.

Πώς μπορεί η θεραπεία να με βοηθήσει με τον εκφοβισμό;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια καλή και αμερόληπτη βοήθεια αν έχετε βιώσει εκφοβισμό ή βιώνετε εκφοβισμό. Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον αντίκτυπο του εκφοβισμού στην τρέχουσα ζωή σας ή να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να αντισταθείτε. Ο φόβος των συνεπειών του να “πεις κάτι” είναι κοινός με τον εκφοβισμό. Επομένως, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό ανώνυμο περιβάλλον για να απευθυνθείτε.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Έχω βιώσει εκφοβισμό στο χώρο εργασίας μου συνολικά τρεις φορές. Σύμπτωση; Εκ των υστέρων, βλέπω ότι αυτό που περίμενα από τη θεραπεία ήταν κυρίως κατανόηση και διαβεβαίωση ότι δεν έφταιγα εγώ. Εν ολίγοις, οι αμφιβολίες που είχα για τον εαυτό μου ήταν πάρα πολλές. Δεν είπα τίποτα στους φίλους ή την οικογένειά μου, ντρεπόμουν. Ο ψυχολόγος μου ήταν ο μόνος στον οποίο μπορούσα να εμπιστευτώ. Με βοήθησε να αντέξω τα συναισθήματα απελπισίας μου και, κυρίως, να αντιμετωπίσω την κατάσταση εποικοδομητικά. Τελικά παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και εργάστηκα προσωρινά από το σπίτι. Αλλά αυτό που ήταν πιο σημαντικό ήταν να βγω από το ρόλο του θύματος στον οποίο ζούσα χωρίς να το συνειδητοποιώ. Σήμερα, μου αρέσει να πηγαίνω στη δουλειά. Και πιστεύω ότι αυτό θα συμβαίνει πάντα”.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού