Μην Υποτιμάτε τη Σχέση σας με τον Θεραπευτή σας. Πώς Μπορείτε να Καταλάβετε αν τα Πηγαίνετε Καλά και πώς να Βρείτε τον Κατάλληλο;

Μην Υποτιμάτε τη Σχέση σας με τον Θεραπευτή σας. Πώς Μπορείτε να Καταλάβετε αν τα Πηγαίνετε Καλά και πώς να Βρείτε τον Κατάλληλο;


Μοιραστείτε το άρθρο

Κάθε μέρα συζητάμε για τις ερωτικές ή οικογενειακές μας σχέσεις, αλλά τι γίνεται με τη σχέση μας με έναν θεραπευτή; Αν κάνετε θεραπεία, σίγουρα αξίζει να δώσετε προσοχή. Επειδή ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επιτυχία του ταξιδιού σας προς την ψυχολογική ευημερία. Θα δούμε πώς να καταλάβετε αν ο θεραπευτής σας είναι ο κατάλληλος και τι πρέπει να κάνετε αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά.

Η επιλογή του σωστού θεραπευτή είναι η μισή μάχη

Πριν κάνουμε το μεγάλο βήμα να κλείσουμε ένα ραντεβού για την πρώτη μας συνεδρία θεραπείας, φυσικά αμφιβάλλουμε για το αν θα μας βοηθήσει καθόλου. Ωστόσο, η σχέση μας με τον θεραπευτή παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα αποφέρει αποτελέσματα. Τώρα, το θέμα δεν είναι τόσο το πόσο καλός είναι ο θεραπευτής στη δουλειά του, αλλά το αν ταιριάζετε ή όχι. Απλώς ως άνθρωποι, αλλά και ως προς τον τρόπο που εργάζεται.

Ήδη από το 1913, ο Σίγκμουντ Φρόιντ μίλησε για τη σχέση μεταξύ θεραπευτή και πελάτη που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή θεραπεία. Και από τότε, αρκετές μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει αυτό. Έως και το 50% των ευεργετικών αποτελεσμάτων της ψυχοθεραπείας οφείλεται στη σχέση μας με τον θεραπευτή.

výběr terapeuta online

Πώς ξέρετε αν ο θεραπευτής σας είναι “ο ένας και μοναδικός”;

Φυσικά ακολουθήστε το ένστικτό σας. Αυτά είναι καλά σημάδια ότι η σχέση σας με τον θεραπευτή σας είναι σε καλό δρόμο:

  • Μπορείτε να χαλαρώσετε και να μιλήσετε για δύσκολα θέματα στη θεραπεία.
  • Έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον θεραπευτή σας.
  • Αισθάνεστε σεβασμό για τον/την θεραπευτή και τη δουλειά του.
  • Μπορεί να σας παρακινήσει.
  • Αισθάνεστε γνήσιο ενδιαφέρον από μέρους του/της.
  • Έχετε συμφωνήσει από κοινού τους στόχους της θεραπείας και δουλεύετε μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι κάνετε αν δεν εξελίσσεται θετικά;

Αυτό μπορεί να συμβεί. Οι θεραπευτές εξακολουθούν να είναι άνθρωποι και είναι αδύνατο να ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους. Αν αισθάνεστε ότι δεν ταιριάζετε, μη διστάσετε να αλλάξετε θεραπευτή. Δεν θα είστε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Κάθε επαγγελματίας θα σας καταλάβει.

Το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεστε άνετα στη θεραπεία. Πρέπει να είναι ένα εμπιστευτικό και ασφαλές περιβάλλον για εσάς, όπου δεν θα φοβάστε να μιλήσετε για τα βαθύτερα συναισθήματα και τις εμπειρίες της ζωής σας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά.

Πώς μπορώ να επιλέξω έναν θεραπευτή και να εξελιχθεί θετικά;

Πρόκειται να αναζητήσετε θεραπευτή και θέλετε να πάτε προετοιμασμένοι; Ακολουθούν τέσσερα κριτήρια στα οποία πρέπει να εστιάσετε για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρετε.

Προσωπική συμπάθεια

Αυτή είναι η αφετηρία μιας ποιοτικής σχέσης. Αλλά πώς μπορείτε να ξέρετε αν θα σας αρέσει ένας θεραπευτής αν δεν είχατε την ευκαιρία να τον γνωρίσετε ακόμη; Είναι δύσκολο να το καταλάβεις από μια φωτογραφία. Γι’ αυτό οι θεραπευτές μας δημιούργησαν βίντεο γνωριμίας, όπου σας συστήνονται προσωπικά και περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν.

online terapie na notebooku

Πιστοποιητικά και συστάσεις

Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο θεραπευτής έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία. Μερικές φορές θα συναντήσετε στο διαδίκτυο αυτοαποκαλούμενους ειδικούς που δυστυχώς δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και έτσι δεν μπορούν να δουλέψουν σωστά μαζί σας. Στην Hedepy, έχουμε ήδη επαληθεύσει όλους τους θεραπευτές για εσάς και μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες στο προφίλ τους σχετικά με την εκπαίδευσή τους.

Οι κριτικές πελατών αποτελούν επίσης ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς. Θα δείτε τι τονίζουν στη δουλειά ενός θεραπευτή και αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα αν έχουν κάποια εμπειρία με τη θεραπεία. Μπορεί να είναι σε θέση να σας συστήσουν κάποιον που οι ίδιοι έχουν δοκιμάσει.

Θέματα στα οποία εστιάζει ο θεραπευτής

Κάθε ψυχοθεραπευτής ειδικεύεται σε ορισμένα θέματα ή τουλάχιστον έχει θέματα που είναι κοντά στην καρδιά του. Μπορεί επίσης να έχει επιπλέον εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε αυτά. Ορισμένοι επικεντρώνονται στην κατάθλιψη και το άγχος, άλλοι στην αυτοεκτίμηση και την αυτοαντίληψη, στο τραύμα ή στις εξαρτήσεις, για παράδειγμα.

Εκτός από την ατομική ψυχοθεραπεία, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε θεραπεία ζευγαριών με τον σύντροφό σας ή να κανονίσετε θεραπεία για το έφηβο παιδί σας. Εναλλακτικά, είναι επίσης δυνατό να πάτε σε θεραπεία ως οικογένεια. Απλώς επιλέξτε έναν θεραπευτή που ασχολείται με οικογενειακά θέματα και ενημερώστε τον εκ των προτέρων.

párová terapie

Ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θεραπειών, οι οποίοι καθορίζουν τις μεθόδους με τις οποίες εργάζεται ο θεραπευτής. Αυτές είναι οι τέσσερις πιο συνηθισμένες:

  • Υπαρξιακή θεραπεία – χειρίζεται θέματα όπως το νόημα της ζωής, η ελευθερία, η υπευθυνότητα, η γήρανση, ο θάνατος ή η μοναξιά. Σας βοηθά να ξεπεράσετε τις απογοητεύσεις και τους φόβους.
  • Gestalt – επικεντρώνεται στην προσωπική ευθύνη και στη ζωή στην παρούσα στιγμή. Ο θεραπευτής θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα προσωπικά σας συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανάγκες σας. Θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και θα μάθετε να σέβεστε τις ανάγκες σας.
  • Ψυχανάλυση και θεραπεία παλινδρόμησης – επικεντρώνεται στην εργασία με το ασυνείδητο και το παρελθόν που επηρεάζει τη σημερινή σας ζωή. Λειτουργεί εξαιρετικά για την αντιμετώπιση τραυμάτων, για παράδειγμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι τα προβλήματά σας προέρχονται από το παρελθόν.
  • Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) – χρησιμοποιείται κυρίως για φοβίες, άγχος ή κατάθλιψη. Δουλεύει με το μυαλό ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε συνειδητά τη συμπεριφορά μας ως απάντηση σε ερεθίσματα.

Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια μέθοδος θα λειτουργήσει για εσάς, μην ανησυχείτε. Κάθε θεραπευτής διαθέτει συνήθως εκπαίδευση σε περισσότερες από μία μεθόδους και θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει. Καθοδηγηθείτε κυρίως από το θέμα που θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Μπορεί να λειτουργήσει την πρώτη φορά, αλλά μπορεί και όχι.

Μερικές φορές ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό μέρος μετά την πρώτη συνάντηση, άλλες φορές έχεις κολλήσει. Είναι φυσιολογικό να θέλετε να νιώσετε άνετα με τον θεραπευτή για να αναπτύξετε εμπιστοσύνη. Εξάλλου, εμπιστεύεστε τα πιο προσωπικά σας συναισθήματα και γεγονότα της ζωής σας μαζί του. Αν δεν αισθάνεστε εντελώς άβολα μετά την πρώτη συνάντηση και έχετε πάρει κάτι από αυτήν, αξίζει να δώσετε τουλάχιστον μια ακόμη ευκαιρία. Αν όμως εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε άνετα μετά από τρεις συνεδρίες, είναι προτιμότερο να αναζητήσετε ένα νέο θεραπευτή.

Στην Hedepy, προσπαθούμε να κάνουμε την αναζήτησή σας για θεραπευτή όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα πεντάλεπτο ερωτηματολόγιο για να σας προτείνουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές για εσάς. Καθένας από αυτούς διαθέτει στη συνέχεια ένα λεπτομερές προφίλ όπου μπορείτε να τους γνωρίσετε καλύτερα.

Θα βρείτε πάνω από 100 επαληθευμένους θεραπευτές. Σίγουρα θα υπάρχει ο κατάλληλος για εσάς. Μόλις κάνετε την επιλογή σας, μπορείτε να κάνετε εύκολα κράτηση χρησιμοποιώντας το ημερολόγιο κρατήσεων. Μπορείτε να συμμετάσχετε στην πρώτη σας διαδικτυακή συνεδρία θεραπείας σε λίγα μόλις λεπτά.

Και τι γίνεται αν δεν πετύχει και δεν είστε ευχαριστημένοι με την πρώτη σας συνεδρία; Θα σας επιστρέψουμε τα χρήματά σας.

Μην Μένετε Μόνοι

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna