Αρκεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχουμε κανονίσει ραντεβού για φαγητό ή καλούμε έναν φίλο για διακοπές. Δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός χαρακτήρων, δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας βοηθούν να διατηρήσουμε και μερικές φορές να βρούμε ακόμη και νέες σχέσεις. Αλλά μπορούν επίσης να τις κάνουν αρκετά περίπλοκες. Συγκρίσεις, ζήλια, εθισμός που διαταράσσει τον χρόνο που περνάμε μαζί… Πώς προστατεύουμε τις σχέσεις μας από τις παγίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Γιατί δεν μου απάντησες;

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κάνει τον τρόπο επικοινωνίας μας πολύ πιο γρήγορο. Και αυτό έχει και ένα μειονέκτημα. Οι αγαπημένοι μας συχνά περιμένουν να είμαστε διαθέσιμοι συνεχώς. Και όχι μόνο αυτοί. Αν μόλις αρχίσατε να βγαίνετε με κάποιον και δεν απαντήσετε για μερικές ώρες, μπορεί να το πάρει προσωπικά. Ακόμα χειρότερα αν έχετε διαβάσει το μήνυμα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Μιλήστε ανοιχτά γι’ αυτό και θέστε όρια για την ηλεκτρονική επικοινωνία. Δεν αισθάνονται όλοι άνετα να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλον όλη την ημέρα. Και αυτό δεν πειράζει. Προσπαθήστε να εξηγήσετε την άποψή σας και διαβεβαιώστε το άλλο άτομο ότι δεν είναι απόδειξη του πόσο πολύ το αγαπάτε ή όχι.
  • Αν δεν είχατε χρόνο να επικοινωνήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τι θα λέγατε για ένα τηλεφώνημα αργότερα; Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε το ενδιαφέρον σας, θα σας ειπωθούν όλα τα σημαντικά θέματα και νέα πιο γρήγορα και δεν θα υπάρχει τεταμένη ατμόσφαιρα.

Η συχνότερη τηλεφωνική επικοινωνία θα διασφαλίσει επίσης ότι βρίσκεστε στην ίδια σελίδα. Είναι εύκολο τα μηνύματα να παρερμηνευτούν. Οι συνομιλητές σας δεν μπορούν να δουν το πρόσωπό σας, μπορεί να ερμηνεύσουν τα emojis με τον δικό τους τρόπο και μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στον πόσο χρόνο σας πήρε να απαντήσετε. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω με ένα τηλεφώνημα.

člověk na mobilu

Μπορούμε ακόμα να κάνουμε νέες γνωριμίες εκτός σύνδεσης (offline);

Όποιος δεν έχει κάνει έστω και μια σύντομη διαδικτυακή συνάντηση, να σηκώσει το χέρι. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για να συνεχίσουν να βγαίνουν έξω για να γνωρίσουν ανθρώπους. Το Tinder ή το Instagram είναι πιο αποτελεσματικά γιατί γνωρίζεις περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Όμως ως αποτέλεσμα επιλέγουμε κυρίως με βάση την εμφάνιση και ερωτευόμαστε την εκδοχή του ατόμου που επιλέγει να μοιραστεί με τον κόσμο. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να συναντιέστε από κοντά το συντομότερο δυνατό, έστω για έναν γρήγορο καφέ, ώστε να ξέρετε αν πραγματικά ταιριάζετε. Με κάθε απαραίτητη προφύλαξη φυσικά.

být na sociálních sítích

Tip: Βοηθά επίσης να ξέρετε ή ακόμη και να γράψετε τι περιμένετε από ένα μελλοντικό σύντροφο. Ποιες ιδιότητες θα πρέπει να έχει. Είναι ευκολότερο να ξέρετε αν μια νέα διαδικτυακή γνωριμία σας ταιριάζει πραγματικά ή αν έχετε εξιδανικεύσει την διαδικτυακή εκδοχή της.

4 τρόποι για να μην αφήνουμε τα κοινωνικά δίκτυα να παρεμβαίνουν στις σχέσεις μας

Μπορούμε ακόμα να διαχειριστούμε τα όρια που θέλουμε να δέσουμε στα ραντεβού και στην επικοινωνίας χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μεγαλύτερες παγίδες που μπορούν να επηρεάσουν και να δυσκολέψουν την σχέση. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος χρόνος που αφιερώνεται στο Instagram οδήγησε σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση και υψηλότερα ποσοστά συγκρούσεων. Πώς λοιπόν προστατεύουμε τις σχέσεις μας από τα κοινωνικά δίκτυα;

1. Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Η ανθυγιεινή σύγκριση του εαυτού μας με όλους τους όμορφους και επιτυχημένους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη συζητηθεί έντονα. Τόσο στα ίδια τα δίκτυα όσο και στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Λίγοι όμως αναφέρουν ότι συγκρίνουμε και τις σχέσεις μας ή τους συντρόφους μας. Γιατί δεν μου χαρίζει εξωτικές διακοπές για τα γενέθλιά μου; Γιατί δεν είμαστε τόσο ερωτευμένοι; Γιατί δεν είμαστε τόσο λαμπεροί;

Η αλήθεια είναι ότι ανεβαίνουν  πολλά ρομαντικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο αυτό που δημοσιεύεται είναι μόνο ένα μικρό μέρος μιας σχέσης. Προσπαθήστε λοιπόν να σταματήσετε να συγκρίνετε όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τον σύντροφό σας και ολόκληρη τη σχέση σας.

2. Σκεφτείτε αν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε μια σχέση μπορεί να προκαλούνται και από τον σύντροφό σας. Ίσως παρουσιάζουν τον εαυτό τους καλύτερο στα κοινωνικά δίκτυα από ό,τι είναι η πραγματικότητα. Έχει περισσότερα μαλλιά, πιο λευκό χαμόγελο ή ακόμα και πιο υγιεινό τρόπο ζωής – είναι πάντα στο γυμναστήριο στο διαδίκτυο, αλλά στην πραγματικότητα δημοσιεύει φωτογραφίες από μία επίσκεψη στο γυμναστήριο εδώ και μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, αφού τον/την γνωρίσετε καλύτερα από κοντά, έρχεται η απογοήτευση. Γι’ αυτό αποδίδει καρπούς το να μην έχετε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες μέχρι να γνωριστείτε καλύτερα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες μας μπορούν επίσης να επηρεαστούν από όλους τους επιτυχημένους και συχνά ωραιοποιημένους ανθρώπους που βλέπουμε στο διαδίκτυο. Θέτουμε τον ιδεατό πήχη πολύ ψηλά και οι συνηθισμένοι άνθρωποι στον κόσμο εκτός σύνδεσης φαίνονται βαρετοί και ανεπαρκείς.

Προσπαθήστε λοιπόν να παραμείνετε με τα πόδια στο έδαφος και μην αντιμετωπίζετε  την πραγματικότητα των κοινωνικών δικτύων σαν την πραγματική ζωή. Βασίστε τις προσδοκίες σας στις δικές σας αξίες και στον πραγματικό κόσμο.

3. Αντιμετωπίστε τη ζήλια

Η ζήλια είναι ένα μεγάλο θέμα στις σχέσεις που μπορεί να πυροδοτηθεί από τα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί να βρεθείτε να ζηλεύετε ανθρώπους στους οποίους έκανε κάποιο reaction  συντροφός σας   – “Τι του αρέσει σ’ αυτήν που δεν έχω εγώ;”. Ή αντίστροφα, σε ανθρώπους που έχουν κάνει reaction στο προφίλ του συντρόφου μας – “_Γιατί ένας συνάδελφος στη δουλειά σχολιάζει τη φωτογραφία της στο γυμναστήριο;_“.

Υπάρχει μόνο μια λύση γι’ αυτό. Η ανοιχτή συζήτηση για να μοιραστούμε με τον σύντροφό μας την σκέψη.  Μην προσπαθήσετε να τον “τιμωρήσετε” αντιγράφοντας την συμπεριφορά που σας ενοχλεί. Επικοινωνήστε τα όριά σας ώστε ο σύντροφός σας να ξέρει τι σας πληγώνει και εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον. Αν η ζήλια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη σχέση σας, η διαδικτυακή θεραπεία ζευγαριών θα μπορούσε να βοηθήσει.

partnerka žárlí

4. Μην αφήνετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σας στερήσουν τον χρόνο που περνάτε μαζί

Έχετε κανονίσει να δειπνήσετε μαζί, αλλά μόλις χτυπάει το τηλέφωνο, βρίσκεται ήδη στο χέρι σας. Κι αν χάσατε κάτι; Αν θέλετε να ενδυναμώσετε τη σχέση σας, πρέπει να δίνετε ο ένας στον άλλον την πλήρη προσοχή σας όταν περνάτε χρόνο μαζί. Αν μπείτε στον πειρασμό των ειδοποιήσεων, απενεργοποιήστε τις ή διαγράψτε τις εφαρμογές για μερικές ώρες. Στη συνέχεια, θα τις έχετε πίσω μέσα σε ένα λεπτό.

Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με τους συντρόφους σας. Έχετε στεναχωρηθεί ποτέ με το γεγονός ότι δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για τους φίλους σας και εσείς και ο σύντροφός σας περνάτε όλο τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχετε στο σπίτι; Ελέγξτε τα στατιστικα στο τηλέφωνό σας για να δείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε στα κοινωνικά δίκτυα κάθε μέρα. Φανταστείτε πώς θα άλλαζε η ζωή σας αν περνούσατε το μισό χρόνο με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν.

Πώς ξέρετε αν τα κοινωνικά δίκτυα ελέγχουν εσάς ή εσείς αυτά;

Η ζωή μας έχει γίνει τόσο συνυφασμένη με τη δικτύωση που είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε πότε είναι υπερβολικό. Αν δεν είστε και εσείς σίγουροι, εδώ είναι μερικά προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι τα δίκτυα παρεμβαίνουν υπερβολικά στη ζωή σας:

  • Το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε είναι να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο.
  • Αν δεν μπορείτε να είστε online για κάποιο λόγο, το σκέφτεστε συνέχεια.
  • Απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο περισσότερο από τον χρόνο που περνάτε με τους αγαπημένους σας.
  • Όταν κοινοποιείτε μια ανάρτηση, ελέγχετε με ανυπομονησία τις αντιδράσεις κάθε λίγα λεπτά.
  • Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπετε πριν κοιμηθείτε.
  • Συχνά δεν προλαβαίνετε τα σχέδιά σας εξαιτίας του χρόνου που περνάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε πρόκειται για τη δουλειά είτε για να φτάσετε εγκαίρως σε μια συνάντηση.

Κουνήσατε το κεφάλι σας συμφωνώντας με κάποια από τα παραπάνω Αν νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο της σχέσης σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μην μένετε μόνοι. Ο εθισμός στη δικτύωση, είναι όπως κάθε άλλος, χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε οριστικά.

Σκεφτήκατε να κάνετε ψυχοθεραπεία; Ένας έμπειρος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον τρόπο να πάρετε ξανά τον έλεγχο με ασφάλεια. Έτσι ώστε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σταματήσουν να επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις και την καθημερινότητά σας.

Στην Hedepy, μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε θεραπεία online μέσα σε λίγα λεπτά. Έχουμε στη διάθεσή μας πάνω από 20 πιστοποιημένους θεραπευτές και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον πιο κατάλληλο. Απλώς συμπληρώστε ένα πεντάλεπτο ερωτηματολόγιο και θα σας προτείνουμε τρεις θεραπευτές.

Μην Μένετε Μόνοι

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna