Δεν σας αρέσει ο τρόπος που σας φέρεται κάποιος, αλλά ταυτόχρονα αμφιβάλλετε αν τα συναισθήματά σας είναι σωστά. Κι αν απλά ξεγελάτε τον εαυτό σας και φταίτε εσείς οι ίδιοι; Σας συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τότε δώστε προσοχή. Μπορεί να σας χειραγωγούν με μια από τις πιο ύπουλες μορφές χειραγώγησης, το ονομαζόμενο gaslighting. Ας δούμε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τη χειραγώγηση αυτής της μορφής σε μια σχέση και πώς να αντισταθείτε σε αυτήν.

Τι είναι το gaslighting;

Το gaslighting είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης και συναισθηματικής κακοποίησης, όπου το άτομο που επιδίδεται σε αυτήν προσπαθεί να ανατρέψει την αντίληψή σας για την πραγματικότητα. Προσπαθεί να σας πείσει ότι οι αναμνήσεις ή τα συναισθήματά σας δεν είναι αληθινά ή βάσιμα. Ισχυρίζεται ότι φαντάζεστε πράγματα, ότι είστε υπερευαίσθητοι/-ες, ότι υπερβάλλετε ή ότι τα πράγματα συνέβησαν αλλιώς. Αρνείται επανειλημμένα αυτό που συνέβη, προσπαθεί να σας μπερδέψει, να σας αντικρούσει, να σας πει ψέματα και να σας υποτιμήσει.

Το gaslighting μπορεί να ξεκινήσει διακριτικά, αλλά σταδιακά να σας φέρει σε σημείο να αναρωτιέστε αν είστε φυσιολογικοί. Δεν πρόκειται για απλά ψέματα, αλλά για συστηματική και συχνά σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το gaslighting τείνει να είναι μακροχρόνιο. Και αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Το gaslighting δεν έχει ακριβή μετάφραση στα ελληνικά, ο όρος, όμως, έχει ενδιαφέρουσα προέλευση. Καθιερώθηκε από το θρίλερ Gaslight της δεκαετίας του 1940, όπου ένας άνδρας προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι έχει τρελαθεί, προκειμένου να την κλείσει σε άσυλο και να πάρει την περιουσία της. Μια από τις τακτικές χειραγώγησης που ακολουθεί είναι να χαμηλώνει τα φώτα του γκαζιού στο σπίτι και στη συνέχεια να πείθει τη σύζυγό του ότι δεν είναι χαμηλωμένα. Με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί να την κάνει να αμφισβητήσει τη λογική της και να πιστέψει ότι έχει τρελαθεί.

gaslighting1.jpg

Ποιος είναι ο στόχος ενός gaslighter; Γιατί σας το κάνει αυτό;

Οι χειριστικοί άνθρωποι προσπαθούν να αποκτήσουν εξουσία πάνω σας. Συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντισταθμίζουν τις αδυναμίες τους με αυτόν τον τρόπο. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο πάνω σας και να γκρεμίσουν τη δική σας αυτοεκτίμηση, για να νιώσουν οι ίδιοι πιο ισχυροί. Συχνά πάσχουν από κάποια διαταραχή προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός.

Η ψυχολογική χειραγώγηση εμφανίζεται πιο συχνά μέσα σε μια συντροφική σχέση, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας, συνάδελφοι ή υφιστάμενοι στη δουλειά μπορούν επίσης να αποτελέσουν στόχο της.

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το gaslighting έχει χρησιμοποιηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα για τον έλεγχο των μαζών. Χρησιμοποιείται από θεωρίες συνωμοσίας, ψευδείς ειδήσεις, διαδικτυακά troll, αλλά και από κάποιους πολιτικούς. Εμείς θα μείνουμε στο gaslighting ως μορφή χειραγώγησης στις προσωπικές σχέσεις, επειδή έχετε τη δύναμη να τις επηρεάσετε μόνοι ή μόνες σας.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το gaslighting

Όσο περισσότερο εκτίθεστε στο gaslighting, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αναγνώρισή του. Ο gaslighter προσπαθεί να στρεβλώσει ή να υπονομεύσει την αντίληψη σας για τον κόσμο και την ίδια την αυτοπεποίθησή σας. Από την πλευρά σας αρχίζετε κι εσείς να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Πιστεύετε ότι αντιδράτε υπερβολικά, ότι τα πράγματα δεν συνέβησαν με τον τρόπο που τα θυμάστε ή ότι όντως αξίζετε αυτήν τη μεταχείριση. Αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

Το άτομο που σας υποβάλλει στο gaslighting συχνά προσπαθεί να σας πείσει ότι νοιάζεται για εσάς και ότι θέλει να σας βοηθήσει. Αυτό το κάνει ακόμη πιο περίπλοκο.

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το gaslighting:

 • Εσείς και ο gaslighter πάντα διαφωνείτε για κάτι. Αναρωτιέστε αν θυμάστε τα πράγματα σωστά και χάνετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας.
 • Ζητάτε συχνά συγγνώμη για κάτι, επειδή απλά αισθάνεστε άσχημα. Στην ουσία, όμως, δεν ξέρετε για ποιον λόγο απολογείστε.

Δυσκολεύεστε όλο και περισσότερο να πάρετε ακόμη και μικρές αποφάσεις για σας. Η αυτοπεποίθησή σας μειώνεται και μπορεί να μην αναγνωρίζετε καν τον εαυτό σας. Αισθάνεστε ανίκανοι ή ανίκανες.

Όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος της Hedepy, Στέλλα Ζούλιβιτς*:

“Το Gaslighting είναι μια ψυχολογική χειραγώγηση που κάνει τους ανθρώπους να χάνουν την αίσθηση της ταυτότητας, της αντίληψης και της αξίας τους. Έχει ως στόχο να κάνει το θύμα να αμφισβητήσει την πραγματικότητά του και να νιώσει ότι τρελαίνεται. Σε ένα πραγματικό περιστατικό συνέβη το εξής: ένα ζευγάρι, αποφασίζει να παντρευτεί, όμως όλη η οικογένεια του άντρα δεν συμφωνεί στο γάμο αυτό, ξεκινώντας έναν «ψυχολογικό πόλεμο». Ορισμένα περιστατικά που συνέβησαν είχαν να κάνουν με εξύβριση, προσβολές προς την γυναίκα, διάφορες απρεπείς συμπεριφορές την ημέρα του γάμου και κατά την διάρκειά του, με αποκορύφωμα το να κλαπούν όλα τα δώρα του γάμου από το σπίτι των νεόνυμφων από στενό συγγενικό πρόσωπο του άντρα με την άδεια του άντρα, αλλά όχι της γυναίκας. Οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες, η νύφη δεν γίνεται ποτέ δεκτή και δεν καλείται σε γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, με συνέπεια να βιώνει συνεχή απόρριψη. Το φαινόμενο του gaslighting παρατηρείται όταν τελικά η νύφη παραπονιέται και ο άντρας της αντί να πάρει το μέρος της, καθώς είναι μάρτυρας σε όλα αυτά τα περιστατικά, της λέει ότι υπερβάλλει και ότι δεν της φέρθηκαν και τόσο άσχημα, ότι είναι δικαίωμα τους να κάνουν ότι θέλουν και πως «είναι καλοί άνθρωποι, δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις τόση ένταση μέσα σου για εκείνους». Παρατηρούμε λοιπόν ότι η γυναίκα, παρότι ζητάει από τον σύντροφό της να οριοθετηθεί με κάποιον τρόπο στους συγγενείς του, να της συμπαρασταθεί και να την καταλάβει, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι να αμφισβητεί το πώς αισθάνεται, καθώς και όλη την πραγματικότητα της, της λέει ότι τα συναισθήματά της είναι υπερβολικά και ότι από τον θυμό της έχει κατασκευάσει μέρος των συμβάντων. Αυτή του η στάση έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ενός από τον άλλο, τα έντονα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ τους και ίσως και τον χωρισμό.”
Στέλλα Ζούλοβιτς
Στέλλα Ζούλοβιτς

(*Η περίπτωση που περιγράφηκε αποτελεί πραγματικό περιστατικό, ωστόσο όλες οι σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να κάνουν το ζευγάρι να αναγνωριστεί, έχουν διαφοροποιηθεί.)

5 παραδείγματα gaslighting και ψυχολογικής χειραγώγησης

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα, για να είστε σίγουροι. Ακολουθούν τα είδη των φράσεων που αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι gaslighters.

1. Αμφισβητούν τις αναμνήσεις σας

 • «Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο»
 • «Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς»
 • «Ποτέ δεν είπα/έκανα κάτι τέτοιο»

2. Μειώνουν τα συναισθήματά σας

 • «Δεν χρειάζεται να το παίρνεις στα σοβαρά»
 • «Πάλι υπερβάλλεις»

3. Όταν θέλετε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας, αλλάζουν θέμα

 •  «Καλά θα κάνεις να μου πεις…»
 • «Μην χαλάσεις τη μέρα μας πάλι…» 
 • «Πρέπει να σου μιλήσω…»

4. Κατηγορούν εσάς για ότι συμβαίνει

 • «Είσαι πολύ ευαίσθητος/-η»
 • «Θα πρέπει να σκεφτείς τη συμπεριφορά σου, όχι να κατηγορείς συνέχεια εμένα»

5. Αρνούνται την πραγματικότητα

 • «Αυτά είναι απλά η φαντασία σου»
 • «Αυτό είναι χαζομάρα» 
 • «Μου εξηγείς πώς συμπέρανες κάτι τέτοιο;»

Το gaslighting μπορεί να εμφανιστεί και στον χώρο εργασίας

Για παράδειγμα, μπορεί ο μάνατζερ να κατηγορεί εσάς ή την ομάδα σας για ένα έργο που δεν πήγε καλά. Αν τυχόν εκφράσετε την αντίρρησή σας επειδή η απόφαση ήταν δική του, μπορεί να σας απαντήσει ότι παρεξηγήσατε τον ρόλο του στο έργο ή ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν κάποιος δεν σας στέλνει πρόσκληση για ένα μίτινγκ και στη συνέχεια αναρωτιέται γιατί δεν εμφανιστήκατε. Δεν θα παραδεχτεί ότι δεν σας έστειλε ποτέ πρόσκληση και θα κατηγορήσει εσάς. Σίγουρα την παραβλέψατε.

gaslighting2.jpg

Πώς να απαντήσετε στο gaslighting και να αποδυναμώσετε το πρόσωπο που το ασκεί

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν φταίτε εσείς. Τα συναισθήματά σας είναι απολύτως φυσιολογικά. Εμπιστευθείτε τα, και αυτά και τον εαυτό σας. Αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλλον είναι έτσι.

Η βασικότερη άμυνα απέναντι στο gaslighting και σε κάθε άλλο είδος χειραγώγησης είναι η αυτοπεποίθηση, η διεκδικητικότητα και η θέσπιση ορίων. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις θα πρέπει να πάτε ακόμη παραπέρα για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Συγκεκριμένα βήματα για την αποδυνάμωση του χειριστικού ατόμου

 • Μην το αφήνετε να υποτιμά τα συναισθήματά σας. Αν σας λέει ότι είστε πολύ ευαίσθητος ή ευαίσθητη ή ότι αντιδράτε υπερβολικά, απαντήστε του με αυτοπεποίθηση: «Μην μου λες πώς να αισθάνομαι. Αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι έτσι και δεν μου αρέσει η συμπεριφορά σου».
 • Εμπιστευθείτε τις αναμνήσεις σας. Μην αφήσετε κάποιον άλλον να σας πει ότι κάτι συνέβη διαφορετικά από ό,τι πραγματικά συνέβη. Μπορείτε να πείτε: «Ξέρω τι είδα και είμαι 100% σίγουρος/-η γι’ αυτό».
 • Καταγράψτε τα γεγονότα. Αν το χειριστικό άτομο διαφωνεί πάντα μαζί σας, ισχυριζόμενο ότι τα πράγματα συνέβησαν διαφορετικά, αρχίστε να τα καταγράφετε. Γράψτε τι είπε και πότε και κάντε το αμέσως μόλις συμβεί, αν μπορείτε.
 • Ρωτήστε τους άλλους. Περιγράψτε τις εμπειρίες σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα στη δουλειά, ρωτήστε τους συναδέλφους σας. Θα ακούσετε μια διαφορετική, αντικειμενική οπτική γωνία και ίσως διαπιστώσετε ότι κι εκείνοι βλέπουν τα γεγονότα με τον ίδιο τρόπο.
 • Μην παίζετε το παιχνίδι του. Θέστε αυστηρά όρια και επικοινωνήστε τα με ηρεμία και σαφήνεια. Αν δεν τα τηρήσει, σταματήστε την επικοινωνία σας μαζί του. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Αν συνεχίσεις να διατυπώνεις κατηγορίες, δεν θα συζητήσω άλλο αυτό το θέμα μαζί σου».
 • Αποφύγετε την απομόνωση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, το χειριστικό άτομο μπορεί να προσπαθήσει να σας απομονώσει από τους άλλους για να σας έχει πιο εύκολα υπό τον έλεγχό του. Μην το αφήσετε να μπει ανάμεσα σε εσάς και την οικογένειά ή τους φίλους σας. Εάν κάνει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς σχετικά με τους κοντινούς σας ανθρώπους, ελέγξτε τα λεγόμενά του πριν τα πιστέψετε.

Μην μένετε μόνοι

Η αντιμετώπιση του gaslighting είναι μια πραγματική ψυχική πρόκληση, καθώς μπορεί να φτάσει στο σημείο της ψυχολογικής κακοποίησης. Εμπιστευτείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή. Είναι σημαντικό να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας και να ακούσετε μια τρίτη, αντικειμενική οπτική. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την κατάσταση με μια νηφάλια, αμερόληπτη ματιά. Θα σας δώσει συμβουλές για το πώς μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε συγκεκριμένες καταστάσεις και θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από το άτομο που σας υποβάλλει στο gaslighting.

gaslighting3.jpg

Στην Hedepy έχουμε πάνω από 30 επαληθευμένους ψυχοθεραπευτές και μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας συνεδρία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Όλα γίνονται online, από οπουδήποτε αισθάνεστε ασφαλείς. Μάθετε πώς λειτουργεί η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία και κλείστε ραντεβού με λίγα μόνο κλικ.

Σας αξίζει να είστε σε μια σχέση στην οποία υπάρχει αγάπη, σεβασμός και κατανόηση. Οι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές μας μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχωριστείτε από το χειριστικό άτομο.

Μην Μένετε Μόνοι

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna