Ναρκισσιστής, υστερικός ή μεθοριακός. Αυτό σημαίνει κάτι για εσάς; Έγκυοι όροι που έχουν γίνει οικείοι στο λεξιλόγιό μας σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σε κάποιον μια άσχημη επίπληξη για τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Στην πραγματικότητα, η προέλευσή τους είναι πολύ πιο θεμελιώδης.

Οι διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων, υπολογίζεται ότι είναι το 10% των ανθρώπων γύρω μας. Άλλοι παρεμποδίζονται από το να ζουν μαζί τους, να αποκτούν παιδιά ή να λειτουργούν στον εργασιακό χώρο. Σε όποια ομάδα και αν ανήκετε, δεν χρειάζεται να είστε μόνοι με τις δυσκολίες σας. Η ψυχοθεραπεία είναι μια ευκαιρία να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και να θεραπεύετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Τι είναι οι διαταραχές προσωπικότητας;

Οι διαταραχές προσωπικότητας είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα πολύ διαφορετικών τύπων αποκλίσεων από τη λεγόμενη φυσιολογική προσωπικότητα. Συνήθως, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι τόσο έντονα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τόσο του ατόμου όσο και των οικείων του.

Ποιες είναι οι πιο κοινές διαταραχές προσωπικότητας; Και πώς διαφέρουν μεταξύ τους;

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποιοι τύποι διαταραχών προσωπικότητας είναι πιο συνηθισμένοι στον πληθυσμό. Ωστόσο, η παρανοϊκή ή συναισθηματικά ασταθής διαταραχή προσωπικότητας φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, ακριβώς λόγω των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που κυριαρχούν στο άτομο. Η ανάνκαστική προσωπικότητα σκέφτεται τον κόσμο με άσπρο-μαύρο τρόπο και εκδηλώνεται ως επιλεκτική στις λεπτομέρειες, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερβολικά επικριτική απέναντι στον εαυτό της και τους άλλους. Η παρανοϊκή προσωπικότητα είναι επίσης καχύποπτη, σε σημείο εχθρότητας. Συχνά ασχολείται με τις σκέψεις του για τα κρυφά νοήματα των όσων έχει πει κάποιος και τα αντιλαμβάνεται ως προσωπική επίθεση. Αντίθετα, η συναισθηματικά ασταθής προσωπικότητα εμπλέκεται πολύ στις σχέσεις, αλλά είναι συχνά συγκρουσιακή- οι σχέσεις είναι πολύ έντονες αλλά όχι πολύ μακροχρόνιες.

Είναι γνωστός ένας μεθοριακός τύπος συναισθηματικά ασταθούς διαταραχής προσωπικότητας, ο οποίος συνοδεύεται επίσης από αισθήματα εσωτερικού κενού και αμφιθυμίας. Αυτό βιώνεται στις σχέσεις τόσο ως φόβος για την εγγύτητα όσο και ως άγχος για την εγκατάλειψη. Άλλοι τύποι διαταραχών προσωπικότητας, όπως η σχιζοειδής, η διασχιστική, η ιοστριονική, η αποφευκτική ή η εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας, είναι εξίσου συγκεκριμένοι.

Πώς εκδηλώνεται η διαταραχή προσωπικότητας; Πώς ξέρω ότι έχω διαταραχή προσωπικότητας;

Η διαταραχή προσωπικότητας αποκαλύπτεται συχνότερα στις σχέσεις. Σε αυτό το σημείο οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιου είδους διαταραχή προσωπικότητας βιώνουν συνήθως τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι σχέσεις τους είναι προβληματικές, μη ικανοποιητικές, κάποιοι νιώθουν ότι απειλούνται από αυτές, άλλοι εξαρτώνται από αυτές και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι συνδυασμός και των δύο. Τα ήδη τονισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επιδεινώνονται σε δύσκολες καταστάσεις ζωής. Η ικανότητα αντιμετώπισης μιας κρίσης είναι πολλές φορές χαμηλότερη για ένα άτομο με διαταραχή προσωπικότητας.

Τα διαθέσιμα online τεστ προσωπικότητας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προσανατολισμού για τον προσδιορισμό του προφίλ της. Μπορούν να μας βοηθήσουν να ονομάσουμε τι τείνουμε να κάνουμε συναισθηματικά και νοητικά και πώς αυτό επηρεάζει στη συνέχεια τη συμπεριφορά μας. Ωστόσο, μόνο ένας επαγγελματίας, συνήθως ένας κλινικός ψυχολόγος, μπορεί να κάνει μια πλήρη διάγνωση. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ψυχολογική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει συνέντευξη, ιστορικό, ερωτηματολόγιο ή προβολικές μεθόδους.

žena sedící na zemi

Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές προσωπικότητας;

Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Αλλά είναι σημαντικό να θέσετε τους σωστούς στόχους και προσδοκίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ο πρόωρος τερματισμός της θεραπείας και η απογοήτευση. Η προσωπικότητα είναι το θεμέλιο, ο πυλώνας στήριξης που δίνει σχήμα στην αντίληψή μας για τον κόσμο και τη λειτουργία μας σε αυτόν. Εάν είναι απαραίτητο να παρέμβουμε στη δομή του, πρόκειται πάντα για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Η μεσοπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη ψυχοθεραπεία τείνει να βοηθά τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας να γεφυρώσουν στιγμές κρίσης. Μεταξύ των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τις διαταραχές συμπεριφοράς είναι οι σταθεροποιητές της διάθεσης, τα αντικαταθλιπτικά ή τα αντιψυχωσικά χαμηλής δόσης. Η μακροχρόνια χρήση τους δεν συνιστάται- ο στόχος είναι να ξεπεραστεί μια προσωρινή επιδείνωση της ψυχολογικής κατάστασης.

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας. Τα κίνητρα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή διαδικασία. Η συνειδητοποίησή της (δηλαδή, η ανάδειξή της σε θέμα συζήτησης μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή) θα βοηθήσει το άτομο να αντέξει στις πιο δύσκολες φάσεις της θεραπείας. Πάνω απ’ όλα, όμως, η σχέση εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί συχνά να δοκιμαστεί από τον πελάτη, όπως δοκιμάζονται και άλλες σχέσεις στη ζωή του. Και είναι η θεραπευτική σχέση που επιτρέπει στο άτομο να εγκαταλείψει αργά και με ασφάλεια εκείνες τις στρατηγικές που δεν είναι καλές για τη ζωή του και να τις αντικαταστήσει με νέες (ψυχοδυναμικοί προσανατολισμοί)..

Πώς μπορεί η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας;

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία και τις επιλογές των προσωπικών συναντήσεων, αλλά η ουσιαστική προστιθέμενη αξία είναι ότι σας συνδέει με έναν επαγγελματία που διαφορετικά θα ήταν πολύ μακριά ή δύσκολα προσβάσιμος. Ειδικά στην περίπτωση της μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας, αυτό αποτελεί σημαντική διευκόλυνση της όλης διαδικασίας. Βάζει τον θεραπευτή σας σε απόσταση αναπνοής, ακόμη και όταν η ζωή είναι απρόβλεπτη ή δύσκολο να της δώσετε εντολή.

Η πραγματική ιστορία ενός πελάτη και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Πάντα ήμουν συναισθηματική. Θυμάμαι την τελευταία νύχτα πριν νοσηλευτώ, ο γιος μου και η νύφη μου ήρθαν να με επισκεφτούν, τσακωθήκαμε, δεν ξέρω ακριβώς γιατί, και τότε είχα αυτόν τον πόνο κοντά στην καρδιά μου και γρήγορη αναπνοή, ένιωθα ότι θα πέθαινα. Όλες οι εξετάσεις ήταν αρνητικές και κατέληξα σε ψυχιατρική πτέρυγα. Εκεί, για πρώτη φορά, μου συνέστησαν ψυχοθεραπεία. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν εγώ που θα πήγαινα σε τακτικές συνεδρίες. Αλλά ο ψυχοθεραπευτής μου ήταν εντελώς διαφορετικός από τους περισσότερους γιατρούς, φοβόμουν για το τίποτα. Μαζί επιστρέφουμε τώρα στις ρίζες μου, στην παιδική μου ηλικία και στην περίπλοκη σχέση μου με τον πατέρα μου. Για πρώτη φορά νιώθω ότι όχι μόνο έχει τον έλεγχο της ζωής μου, αλλά ότι μπορώ να την ελέγξω κι εγώ."

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna