Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στην ασθένεια που προκαλείται από ψυχολογικά προβλήματα;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο να αντιμετωπίζετε την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος με ψυχοθεραπεία. Αλλά αν δούμε τα συμπτώματα ως τη γλώσσα του σώματος που επικοινωνεί μαζί μας, μπορούμε να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι πραγματικά προσπαθεί να μας πει το σώμα μας. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα εργαλείο που μας δίνει το θάρρος να το ακούσουμε.

Τι είναι η ψυχοσωματική;

Η ψυχοσωματική είναι ένας τομέας που ανακαλύπτει τις συνδέσεις μεταξύ του ψυχισμού και του σώματός μας. Μπορούμε να σκεφτούμε τον ψυχισμό ως έναν τεράστιο χώρο που περιλαμβάνει όλα όσα σκεφτόμαστε ή βιώνουμε. Όλα αυτά είναι αποθηκευμένα μέσα μας, ακόμη και αν δεν τα σκεφτόμαστε ή δεν τα θυμόμαστε. Επιπλέον, αν τέτοιες εμπειρίες είναι απειλητικές, δηλαδή αν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακραίο στρες στον οργανισμό μας, η επιθυμία μας να διατηρήσουμε την αρμονία μπορεί να καταστείλει αυτές τις εμπειρίες. Τότε έρχεται το σώμα και αντιδρά τόσο πιο έντονα όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε στη φυσική αντίδραση.

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές ψυχοσωματικές ασθένειες;

Η προέλευση, η ανάπτυξη και η πορεία οποιασδήποτε ασθένειας σχετίζεται πάντα με τον ψυχισμό μας σε διάφορους βαθμούς. Ταυτόχρονα, κάθε ασθένεια επηρεάζει τη ζωή μας αναδρομικά σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό και πνευματικό). Για παράδειγμα, ο πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος (ημικρανίες, πόνος στα άκρα, στις αρθρώσεις, επώδυνες κινήσεις, πονόδοντος κ.λπ.) είναι συνηθισμένος. Οι χρόνιες ψυχοσωματικές ασθένειες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το άσθμα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ατοπικό έκζεμα, τις αλλεργίες ή τη νόσο του Crohn. Επηρεάζονται επίσης μεμονωμένα συστήματα οργάνων (καρδιακές παθήσεις, πεπτικές παθήσεις ή ψυχοσωματικά σεξουαλικά προβλήματα). Το μέρος του σώματος που εμφανίζει ένα σύμπτωμα μπορεί να σχετίζεται με τη λειτουργία του, αλλά και με μια συμβολική ομοιότητα που μπορεί να συνδέεται με μια συγκεκριμένη ανάμνηση ή προηγούμενη εμπειρία.

Ποια είναι η αιτία των ψυχοσωματικών ασθενειών;

Ίσως αρρωστήσατε τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Αρκεί ένας ασήμαντος ιός για να διακόψει τη ρουτίνα της εργασίας σας για μια εβδομάδα. Στη γλώσσα της ψυχοσωματικής, έχετε ξεφύγει από την αφόρητη πίεση που έχετε ασκήσει στον εαυτό σας ή έχετε επιτρέψει να σας ασκήσουν. Όπως και άλλα όργανα και συστήματα οργάνων, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί υπό την επίδραση των συναισθημάτων μας. Το στρες, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνο για την αποδυνάμωσή του. Η αιτία των ψυχοσωματικών ασθενειών είναι συχνά μια εσωτερική σύγκρουση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτού που επιθυμούμε και αυτού που περιμένουμε από τον εαυτό μας (πώς θα έπρεπε να είμαστε). Στο παραπάνω παράδειγμα, μπορεί να είναι η επιθυμία να ξαναγίνω παιδί και να μην χρειαστεί να κάνω τίποτα για λίγο καιρό, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τον φόβο για το τι θα συμβεί αν δεν τα καταφέρω.

internetinė terapija

Πώς μπορώ να ξέρω αν η ασθένειά μου είναι ψυχοσωματική;

Μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους εδώ και χρόνια. Μερικές φορές τα βάσανά σας επιδεινώνονται, μερικές φορές φαίνεται να υποχωρούν. Με την πάροδο των ετών, έχετε κάνει πολλές εξετάσεις, πάντα αρνητικές. Μπορεί να αμφιβάλλετε ακόμη και για τον εαυτό σας. Υποτίθεται ότι είσαι απόλυτα υγιής. Από πού προέρχεται λοιπόν αυτός ο επίμονος πόνος; Χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ψυχοσωματικής νόσου είναι ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (είναι χρόνια), τα συμπτώματά της περιστασιακά υποχωρούν για να ενταθούν και πάλι και οι εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις συχνά δεν δίνουν θετικά ευρήματα. Αλλά για να μην είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, η ψυχοσωματική ασθένεια μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Το πρώτο πράγμα που εντοπίζεται μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα χωρίς να το βιώνουμε συνειδητά. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι ένας καρκινοπαθής ή ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψυχοσωματικές ασθένειες;

Η ψυχοσωματική είναι ένας πολύπλοκος τομέας. Μια ομάδα ειδικών, που περιλαμβάνει γιατρό, ψυχολόγο και φυσιοθεραπευτή, είναι στη διάθεση του ασθενούς σε εξειδικευμένα τμήματα. Στόχος τους είναι να παρέχουν στο άτομο μια ολοκληρωμένη φροντίδα που θα του επιτρέπει να κατανοήσει την ασθένεια στο πλήρες πλαίσιό της και να δουλέψει περαιτέρω μαζί του για να κατανοήσει την προέλευση και την εξέλιξή της.

Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, ζωτικό μέρος της οποίας είναι η πραγματοποίηση των ίδιων των αλλαγών στη ζωή του ατόμου που θα το βοηθήσουν να ζήσει συνειδητά σύμφωνα με τις ανάγκες του προς την ανάρρωση.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών ασθενειών;

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να συνδεθεί η ιστορία της ζωής του πελάτη με τη φυσική του υπόσταση. Εάν οι συναισθηματικές πληγές διαπερνούν τη ζωή σας και αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε συνεχώς σε επιφυλακή στις σχέσεις σας με τους άλλους, τότε το σώμα σας θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποθηκεύσει λίπος και να δημιουργήσει μια προστατευτική πανοπλία που δημιουργεί μια ασφαλή απόσταση μεταξύ εσάς και του περιβάλλοντός σας. Η εύρεση συνδέσεων μέσω της ιστορίας της ζωής σας ανοίγει τις κατάλληλες ευκαιρίες για αλλαγή. Στην παραπάνω περίπτωση, ο πελάτης πιθανότατα ασχολείται με τα πρότυπα σχέσεων και την αυτοεκτίμησή του. Οι σχέσεις στις οποίες ζει ο θεραπευόμενος αντανακλώνται επίσης στη σχέση με τον θεραπευτή- ένα από τα καθήκοντα του θεραπευτή είναι να βοηθήσει τον πελάτη να αποκτήσει εικόνα για αυτές. Άλλα εργαλεία της ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν τεχνικές προσανατολισμένες στο σώμα, όπως η αυτογενής προπόνηση, η θεραπεία αντίληψης του σώματος ή η εστίαση. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία προσφέρει παρόμοιες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ασθενειών.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Ξεκίνησε με το πρόβλημα της πλάτης μου. Οι γιατροί μου έκαναν διάφορες μετακινήσεις για χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία για τον επαναλαμβανόμενο πόνο μου. Ο θεραπευτής μου συνέστησε να δοκιμάσω έναν άλλο ψυχολόγο. Υπερασπίστηκα τον εαυτό μου, λέγοντας ότι δεν ήμουν τρελή, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Στη θεραπεία, συνειδητοποίησα ότι είχα φορτώσει πολλά στον εαυτό μου και η πλάτη μου με ενημέρωνε γι’ αυτό. Όταν εμφανίζεται ο πόνος, ξέρω ότι πρέπει να επιβραδύνω. Ο θεραπευτής μου έδειξε τεχνικές χαλάρωσης που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να εκτονώσω το άγχος και να προλάβω τον πόνο”.

giulia-bertelli-dvXGnwnYweM-unsplash

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού