Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερες σχέσεις;

Οι σχέσεις ήταν, είναι και θα είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Οι ποιοτικές σχέσεις έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Με απλά λόγια, αποτελούν τη μερίδα του λέοντος για την ικανοποίηση στη ζωή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να φροντίζουμε τις σχέσεις μας και να αναγνωρίζουμε πότε δεν είμαστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα προβλήματα σε αυτές. Η ψυχοθεραπεία, είτε ατομική είτε για ζευγάρια, μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να σχετιζόμαστε με τους άλλους και έτσι να ενισχύσουμε τις δεξιότητές μας στη συνεργασία, την οικογένεια ή την εργασία.

Πώς να βγείς ραντεβού και να ξεκινήσεις μια σχέση στις μέρες μας;

Όλοι θα προτιμούσαν να συναντηθούν φυσικά. Ωστόσο, μόλις εγκαταλείψουμε το σχολικό περιβάλλον και εγκατασταθούμε σε μια δουλειά, οι ευκαιρίες μας για φυσικές γνωριμίες μειώνονται. Αντίθετα, οι διαδικτυακές γνωριμίες είναι πλέον μια κοινή και, για τις νεότερες γενιές, φυσική εναλλακτική λύση. Όχι μόνο μπορείτε να συναντήσετε άτομα που δύσκολα θα συναντούσατε στον κόσμο εκτός σύνδεσης, αλλά μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε νέα μέρη και, τέλος, να γίνετε καλύτεροι στις γνωριμίες. Το σημαντικό είναι να είστε ανοιχτόμυαλοι, να μη βασίζεστε πολύ αυστηρά στις πρώτες εντυπώσεις και να δίνετε μια ευκαιρία στους πιθανούς συντρόφους σας. Ακόμα και στις φυσικές γνωριμίες, χρειάζεται χρόνος για να αναζωπυρωθούν τα συναισθήματα. Από την πλευρά σας, προσπαθήστε να φαίνεστε φυσικοί, αισιόδοξοι και να επικοινωνείτε με σαφήνεια τις προσδοκίες που έχετε από το ραντεβού.

 

Κι αν είναι από μακριά; Πώς διατηρείτε μια σχέση εξ αποστάσεως;

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως είναι πολύ πιο εύκολες και βιώσιμες από ποτέ χάρη στην τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση, ωστόσο παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες. Σε μια σχέση εξ αποστάσεως, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας και να εργάζεστε από κοινού για να βρείτε τρόπους για το πώς (και πόσο συχνά) θα γίνεται η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ των συντρόφων. Συνιστάται να προγραμματίσετε εκ των προτέρων πότε και πού μπορούν οι σύντροφοι να περνούν χρόνο μαζί και πότε θα εξαρτώνται από την ηλεκτρονική τεχνολογία. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να μιλήσετε μαζί για το μέλλον και να δημιουργήσετε ένα κοινό όραμα, ιδανικά με χρονοδιάγραμμα. Αυτό βοηθάει και τους δύο συντρόφους να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να παλέψουν για τη σχέση, ακόμη και όταν κουράζονται να λείπουν συνεχώς ο ένας από τον άλλον, κινούμενοι προς τη συμβίωση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την απιστία; Είναι δυνατόν να συγχωρήσει κανείς την απιστία σε μια σχέση;

Η απιστία είναι συχνά ένα σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σε μια σχέση. Αντί να ψάχνετε ποιος είναι ο ένοχος και ποιος το θύμα, είναι χρήσιμο να δουλέψετε και με τους δύο συντρόφους και με την ίδια τη σχέση. Πώς συνέβη αυτό; Πώς αισθανόμαστε στη σχέση μας; Τι βιώνουμε; Τι μας προκάλεσε η απιστία; Η ψυχοθεραπεία ζευγαριών προσφέρει έναν ασφαλή χώρο όπου και οι δύο σύντροφοι μπορούν να μιλήσουν για τις ανάγκες, τις πληγές και τα συναισθήματα που συνοδεύουν τη σχέση τους και να αναζητήσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ενώ εργάζεται συνειδητά για τη βελτίωση της σχέσης, η πληγωτική και απειλητική απιστία μπορεί να θεωρηθεί ότι δείχνει ένα σύμπτωμα όπου η σχέση χρειάζεται επιδιόρθωση και μπορεί να δώσει πολύτιμη ώθηση για την επισκευή και την αποκατάσταση της οικειότητας και της ικανοποίησης του συντρόφου.

Jaké jsou příznaky deprese

Έχουμε προβλήματα στις σχέσεις μας. Πώς διατηρούμε τη σχέση μας;

Αργά ή γρήγορα, κάθε σχέση (ανεξάρτητα από τη μορφή της) θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Αυτά προκύπτουν από τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των συντρόφων και από τις διαφορετικές ιδέες, προσδοκίες, ανάγκες και δυνατότητες της σχέσης τους. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε μια σχέση είναι οι διαφορετικές ανάγκες στο σεξ, τα οικονομικά, τον ελεύθερο χρόνο κ.λπ. Η αποδοχή του γεγονότος ότι τα προβλήματα της σχέσης μπορεί να είναι μέρος της σχέσης και η αξιοποίησή τους ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ικανοποίησης του συντρόφου μας είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση μιας υγιούς και λειτουργικής σχέσης.

 

Πότε να απευθυνθείτε σε ψυχοθεραπευτή για προβλήματα στην σχέση σας;

Είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία κάθε φορά που ένας σύντροφος αισθάνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα προβλήματα και τις συγκρούσεις της σχέσης του. Αντίθετα, όταν ο ένας φουντώνει, βαθαίνει ή κλιμακώνει τη σύγκρουση και πληγώνει ακόμη περισσότερο τον άλλον, είναι μια κραυγή για βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να προσφέρει στους συντρόφους ένα ασφαλές και, κυρίως, ουδέτερο έδαφος, προσφέροντας νέες προοπτικές και εναλλακτικές λύσεις για τον τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων. Τέλος, ο επαγγελματίας βοηθά επίσης τους συντρόφους να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, έτσι ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα προβλήματα της σχέσης τους.

Πώς ξέρετε ότι είναι καλύτερα να χωρίσετε; Πώς να τερματίσετε μια σχέση;

Είναι φυσικό να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε μια σχέση που μας ενοχλούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χωρίσουμε αμέσως. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν εμπόδια στα οποία ο χωρισμός μπορεί να είναι η σωστή επιλογή. Σαφείς λόγοι χωρισμού μπορεί να είναι η παρουσία βίας (σωματικής ή ψυχολογικής) ή εθισμού, είτε από τον έναν είτε και από τους δύο συντρόφους. Σε άλλες περιπτώσεις, εξαρτάται από την προσωπική εμπειρία της κατάστασης. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, αν η σχέση δεν σας ικανοποιεί μακροπρόθεσμα, σας προκαλεί ψυχικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και γενικά πιστεύετε ότι θα ήσασταν καλύτερα χωρίς τη σχέση, είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τη διακόψετε.

hedepy-petr-3-w

Πώς βοηθάει η ψυχοθεραπεία στον τερματισμό μιας σχέσης;

Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε μια απόφαση, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει μέσα από μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ζωή σας μετά από έναν χωρισμό, όχι μόνο από προσωπική άποψη, αλλά και από οικονομική, κοινωνική και οργανωτική άποψη, και να σκεφτεί μαζί σας όλες τις πιθανές επιπτώσεις. Αν αποφασίσετε να χωρίσετε, καλό είναι να επικοινωνήσετε την απόφασή σας με σαφήνεια και ταυτόχρονα με σεβασμό στο άλλο άτομο. Εάν έχετε παιδιά ή κοινά περιουσιακά στοιχεία, είναι επίσης σημαντικό να διευκρινιστεί η μετέπειτα επιμέλεια ή ανακατανομή των περιουσιακών στοιχείων. Και εδώ, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς θα σας προσφέρει ένα ουδέτερο έδαφος όπου μπορείτε να βρείτε μια λειτουργική λύση και για τα δύο μέρη.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού