Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει με το πένθος;

Θρηνούμε ως απάντηση στην απώλεια και το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, που είναι αναμφίβολα η πιο οδυνηρή απώλεια. Οι πρόγονοί μας ήταν σοφοί, δεν υποβίβαζαν τον θάνατο πίσω από τους τοίχους ενός νοσοκομείου, αλλά η αποδοχή του ήταν μέρος της καθημερινής ζωής. Ταυτόχρονα, ζούσαν κοινοτικά, περιτριγυρισμένοι από την εκτεταμένη οικογένεια ή την κοινότητα, και οι τελετουργίες τους παρείχαν ένα ασφαλές πλαίσιο για τον αποχαιρετισμό. Αλλά μπορούμε επίσης να χάσουμε ένα σπίτι, ένα αγαπημένο ζώο, την υγεία ή την κοινωνική θέση. Όλα αυτά είναι κρίσεις, αλλά αποτελούν επίσης ένα φυσικό μέρος της ζωής. Αν μάθουμε να λέμε αντίο, τότε μπορούμε επίσης να καλωσορίσουμε και να περιμένουμε με ανυπομονησία οτιδήποτε άλλο έρχεται στη ζωή μας.

Τι είναι το πένθος;

Το πένθος είναι η αντίδραση του ατόμου στην απώλεια. Συναισθηματικά, το βιώνουμε ως θλίψη, η οποία εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα, από τη θλίψη μέχρι τη στενοχώρια ή την απελπισία. Το μυαλό μας, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε χάος και σύγχυση. Αναδύονται έντονες αναμνήσεις, κάποιοι εκτονώνουν την απώλειά τους κλαίγοντας, άλλοι αποσύρονται στην απομόνωση και οι εκδηλώσεις επιθετικότητας δεν αποτελούν εξαίρεση. Η θλίψη μπορεί να συνοδεύεται από διαταραχές του ύπνου, αλλαγή της όρεξης ή προσωρινή υποχώρηση, για παράδειγμα, στο αλκοόλ ή σε μια φλεγμονώδη πνευματικότητα (σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια εξήγηση). Αυτό που μας ενώνει είναι ότι παραλύει τη ζωή μας για ένα διάστημα και την επηρεάζει σε επίπεδο εμπειρίας, συμπεριφοράς και σκέψης.

 

Ποια είναι τα στάδια του πένθους;

Συχνά οι άνθρωποι που πενθούν βοηθούνται από τη γνώση ότι το πένθος έχει τα δικά του μοτίβα. Συμβαίνει σε στάδια και έχει αρχή και τέλος. Προσφέρει έτσι την ελπίδα ότι αν περάσουμε την κρίση χωρίς να την αρνηθούμε, αυτή θα τελειώσει μια μέρα και θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μια νέα φάση της ζωής μας ως πιο ώριμα και συνειδητοποιημένα άτομα. Το πένθος περιγράφεται συχνότερα με μια αλληλουχία σταδίων: άρνηση (Δεν μπορεί να είναι αλήθεια.), θυμός (Πώς έγινε αυτό; Ποιος φταίει;), διαπραγμάτευση (Ίσως έκαναν λάθος, δεν υπάρχει περαιτέρω έρευνα.), κατάθλιψη (Τίποτα δεν αξίζει πια.), συμφιλίωση (Αποδέχομαι ό,τι έρχεται.).

Πώς να αντιμετωπίσετε το θάνατο ενός αγαπημένου σας προσώπου;

Η πιο σημαντική απώλεια στη ζωή μας είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Είναι μια μη αναστρέψιμη απώλεια. Το να το αντιμετωπίσουμε δεν σημαίνει να το ξεχάσουμε, αλλά να το επεξεργαστούμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ζήσει ένα ευτυχισμένο μέλλον. Αν είναι δυνατόν έστω και λίγο, χρησιμοποιήστε την υποστήριξη της οικογένειάς σας, των αγαπημένων σας προσώπων και των φίλων σας. Η ψυχοθεραπεία ή η παρέμβαση σε περίπτωση κρίσης είναι επίσης διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη συχνά έντονη επίθεση συναισθημάτων. Οι τελετουργίες, οι οποίες παραμελούνται στις μέρες μας, είναι επίσης χρήσιμες. Ο αποχαιρετισμός ενός αγαπημένου προσώπου με όλα τα παρελκόμενα συμβάλλει θετικά στη συμφιλίωση.

hedepy-petr-3-w

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα άλλο άτομο να αντιμετωπίσει το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου;

Ο θάνατος είναι ένα δύσκολο θέμα για πολλούς λόγους, και αν πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό, ειδικά με κάποιον του οποίου η ζωή έχει μόλις αναστατωθεί, μπορεί να παραλύσει. Ψάχνουμε να βρούμε τις σωστές λέξεις, προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας, μερικές φορές με οποιοδήποτε κόστος. Αλλά η παρηγοριά με καλοπροαίρετες συμβουλές συχνά δεν βοηθάει και πολύ. Αποδεικνύεται ότι θα προσφέρετε πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη στο άτομο που πενθεί, αν απλά είστε κοντά του ή έτοιμοι να ακούσετε. Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι μόνο αυτό, το να είσαι ένα συναισθηματικό σφουγγάρι είναι από μόνο του πρόκληση. Επιπλέον, το θέμα του θανάτου μπορεί να ανοίξει τους δικούς μας φόβους και τραύματα. Συχνά, επίσης, οι αγαπημένοι των ανθρώπων που πενθούν αναζητούν χώρο για τον εαυτό τους. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει έναν τέτοιο χώρο, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε και για τον εαυτό μας.

 

Πόσο καιρό διαρκεί το πένθος; Πόσο καιρό είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη μετά την απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου;

Η θλίψη είναι μέρος της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται ότι θα διαρκέσει για πάντα και δεν θα τελειώσει ποτέ. Αργότερα, η έντασή της σταθεροποιείται και αυξάνεται, για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα, τις επετείους ή τα γενέθλια του θανόντος. Η θλίψη μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή και τέσσερα χρόνια. Λέγεται ότι η διάρκεια του πένθους εξαρτάται από την ένταση της σχέσης που είχαμε με τον αποθανόντα. Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να επιστρέψετε στη ζωή ακόμη και μετά από παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία που όχι μόνο θα σας ακούσει, αλλά και θα σας βοηθήσει να “προλάβετε” αυτά που ίσως αναβάλλετε από φόβο για τον πόνο.

 

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει με το πένθος μου;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να τοποθετήσετε όλα τα συναισθήματά σας που διαφορετικά δεν έχουν καμία πιθανότητα να φύγουν στην καθημερινή ζωή. Έντονη νοσταλγία για τον αποθανόντα, θυμός για τον κόσμο ή αυτολύπηση. Δεν θα είστε μόνοι σας σε όλα αυτά. Είναι επίσης σύνηθες να θυμόμαστε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, το οποίο μας κάνει και πάλι παρόντες. Η δημιουργία ενός τρόπου επικοινωνίας για την απώλειά σας με φίλους ή συναδέλφους, όταν αυτή προκύψει, μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους για τους πενθούντες σε μια κατά τα άλλα αγχωτική περίοδο. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να αποδεχτείτε αυτό που συνέβη και να επιστρέψετε σε μια ευτυχισμένη ζωή.

Η πραγματική ιστορία ενός πελάτη και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Άρχισα να πηγαίνω σε θεραπεία μετά το θάνατο της κόρης μου. Ήταν ανυπόφορο. Ήθελα να πάρω τη ζωή μου και να την κυνηγήσω. Επιβίωνα με αντικαταθλιπτικά για να καλύψω τον εξουθενωτικό πόνο και το κενό. Μπορούσα να μιλάω στη θεραπεύτριά μου για τα πάντα χωρίς να ανησυχώ μήπως την ενοχλήσω. Παρόλο που χρειάστηκε πολύς χρόνος, με βοήθησε να συμβιβαστώ με όλα, να πάρω τις ευθύνες από πάνω μου και να δώσω ξανά νόημα στη ζωή μου”.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού