Πώς μπορεί ένας ψυχοθεραπευτής να βοηθήσει στην ηγεσία;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις εσωτερικές συγκρούσεις ή τους φόβους που σας εμποδίζουν να γίνετε καλύτερος ηγέτης. Επιπλέον, συνήθως οδηγεί σε βελτιωμένη αντίληψη των συναισθημάτων του ατόμου και σε μεγαλύτερη αυθεντικότητα. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακρόασης και της ενσυναίσθησης για τους άλλους. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη σύγχρονη ηγεσία.

Τι είναι ηγεσία;

Η ηγεσία είναι ένα μη βίαιο στυλ καθοδήγησης των ανθρώπων. Ο ηγέτης θέτει το όραμα ή τους στόχους και οι άλλοι ακολουθούν φυσικά. Ενώ ένας ηγέτης ηγείται χρησιμοποιώντας όραμα και ενισχύοντας τα εσωτερικά κίνητρα στην ομάδα, ένας διευθυντής προσανατολίζεται περισσότερο στον προγραμματισμό, την οργάνωση των εργασιών και την επίτευξη κερδών. Οι διοικητικές δεξιότητες μπορούν να διδαχθούν- η προσωπική ωριμότητα είναι επίσης σημαντική για έναν ηγέτη. Ένας διευθυντής μπορεί να γίνει ηγέτης.

 

Πώς να καθοδηγείτε καλά τους ανθρώπους;

Ένας ηγέτης και ένας καλός διευθυντής θέτει στόχους, ακούει τους ανθρώπους και υποστηρίζει τα εσωτερικά τους κίνητρα. Φροντίζουν για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των μελών της ομάδας, επιλέγουν ικανούς ανθρώπους για την ομάδα και δεν φοβούνται να τους ξεπεράσουν. Επικεντρώνονται στα θετικά αποτελέσματα, αναζητώντας τρόπους και λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις και όχι τους ενόχους. Παρέχουν ανατροφοδότηση, ενώ οι ίδιοι είναι ανοιχτοί σε αυτή. Οι καλοί ηγέτες είναι επίσης αυθεντικοί και κατανοητοί στους άλλους. Πέρα από όλα αυτά, ένας ηγέτης πρέπει επίσης να κατανοεί τον εαυτό του, γνωρίζοντας τα δυνατά του σημεία, καθώς και τις αδυναμίες και τις προβληματικές του περιοχές. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να τον βοηθήσει και σε αυτό.

Πώς να παρακινήσετε τους υπαλλήλους;

Είναι σημαντικό, ιδίως για τα μη εργατικά επαγγέλματα, να προάγεται η εσωτερική παρακίνηση των εργαζομένων. Θέτοντας στόχους και αφήνοντάς τα να εργαστούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ενθαρρύνοντας τη μάθησή τους, εμπλέκοντάς τα σε εκδηλώσεις και στη λήψη συναποφάσεων. Μαζί με τα καθήκοντα, παραδώστε και την ευθύνη. Εκτιμήστε την εργασία των ανθρώπων και παρέχετε δίκαιη και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη ανατροφοδότηση αντί για αρνητική κριτική.

Jaké jsou příznaky deprese

Πώς να δώσετε ανατροφοδότηση;  

Η αποτελεσματική ανατροφοδότηση είναι προσανατολισμένη στο μέλλον και δείχνει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και παρέχεται ατομικά και έγκαιρα. Είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από τον εργαζόμενο να αξιολογήσει την εργασία του στην αρχή και να του δώσετε άφθονο χώρο και προσοχή. Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση περιγράφει συγκεκριμένα τις παρατηρήσιμες συμπεριφορές ή τα εργασιακά αποτελέσματα και τις συνέπειές τους, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές. Οι διευθυντές μερικές φορές φοβούνται να δώσουν ανατροφοδότηση, φοβούμενοι την αντίσταση ή τη σύγκρουση, αλλά αν τηρήσουν τους βασικούς κανόνες και ενδιαφερθούν πραγματικά για τον άλλον, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένας ουσιαστικός διάλογος που υποστηρίζει την ανάπτυξη του εργαζομένου. Η ικανότητα να διαχωρίζει κανείς τα γεγονότα από τα συναισθήματά του και να μπορεί να τα περιγράφει και τα δύο διευκολύνει πολύ την παροχή ανατροφοδότησης. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό.

 

Πώς να επηρεάσετε το στυλ διαχείρισης;

Κάθε μάνατζερ έχει το δικό του στυλ εργασίας με τους ανθρώπους, αν είναι αυταρχικός ή δημοκρατικός, αν εμπιστεύεται τους ανθρώπους ή τους ελέγχει συνεχώς. Το στυλ επηρεάζεται από την ανατροφή, την προσωπικότητα και την κουλτούρα. Πολλοί διευθυντές χρησιμοποιούν, συχνά ασυνείδητα, το ίδιο στυλ με τον προϊστάμενό τους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποκαλύψει πώς αισθάνεται πραγματικά ένα άτομο ως διευθυντής, αν προσπαθεί να εμπλακεί σε συμπεριφορές που είναι αντίθετες με το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα, προωθείται η αυθεντικότητα, η οποία είναι σημαντική για έναν μάνατζερ και αυξάνει την αξιοπιστία του.

 

Πώς μπορεί η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στην ηγεσία;

Οι διευθυντές και οι επικεφαλής των εταιρειών εκτίθενται σε δύσκολες εργασιακές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, ενώ συχνά παραπονιούνται ότι δεν έχουν κανέναν να τις μοιραστούν μαζί τους και αισθάνονται μόνοι. Επομένως, είναι χρήσιμο να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία που θα τους ακούσει και θα τους προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Οι διευθυντές είναι επίσης συχνά πολυάσχολοι, οπότε η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή για εξοικονόμηση χρόνου με τις μετακινήσεις ή για να συνδυάσετε μια ψυχολογική διαβούλευση με μια επίσκεψη, για παράδειγμα.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Εργάζομαι σε μια νέα θέση ως διαχειριστής έργου και ηγούμαι μιας ομάδας ανθρώπων από τους οποίους έχω λάβει αρνητικά σχόλια. Αργώ να πάρω αποφάσεις γιατί φοβάμαι να κάνω λάθη. Φοβάμαι μήπως χάσω τη δουλειά μου εξαιτίας αυτού. Έτσι, στη θεραπεία, μαθαίνω να αντιμετωπίζω το φόβο μου και να εξασκούμαι στο να κάνω λάθη, προσπαθώντας να κάνω λάθη επίτηδες, ώστε να συνειδητοποιήσω ότι τίποτα τρομερό δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό με κάνει πιο ευέλικτο στην εργασία μου και μου επιτρέπει να αντιμετωπίζω πιο γρήγορα τα επείγοντα πράγματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καθυστερώ τους άλλους.”

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού