Συνήθως προβληματιζόμαστε με το πώς μας έχει επηρεάσει η ανατροφή από τους γονείς μας. Ωστόσο, οι αδελφικές σχέσεις μάς μορφοποιούν επίσης σε σημαντικό βαθμό. Η σειρά με την οποία γεννηθήκαμε έχει επίσης αντίκτυπο. Ποιο ρόλο παίζουν οι αδελφικές σχέσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βρουν το δρόμο τους προς εσάς;

Η προσωπικότητά μας διαμορφώνεται από τη θέση που κατέχουμε ανάμεσα στα αδέλφια μας.

Κάθε παιδί έχει μια μοναδική λειτουργία σε σχέση με τα αδέλφια του, και αυτό επηρεάζει το ποιοι γινόμαστε ως ενήλικες. Εξετάζουμε όλους τους τύπους αδελφικών σχέσεων, από τα πρωτότοκα έως τα μοναχοπαίδια.

Η γέννηση ενός νέου πιαδιού είναι δύσκολη για τα πρωτότοκα παιδιά.

Πρέπει ουσιαστικά να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε έναν γονέα σε μια νύχτα μετά τον ερχομό ενός αδελφού. Μπορεί να αναπτυχθούν ζήλια και συναισθήματα ότι μας παραβλέπουν. Όταν το πρωτότοκο παιδί είναι από ένα έως επτά χρόνια μεγαλύτερο από το αδελφάκι, τα συναισθήματα αυτά είναι πιο έντονα. Ως αποτέλεσμα, είναι κρίσιμο να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί για το νέο αδελφάκι. Πώς;

prvorozené dítě se sourozencem

  • Μοιραστείτε με το παιδί σας τον ενθουσιασμό της απόκτησης ενός αδελφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέψτε του να χαϊδέψει την κοιλιά σας ή να μελετήσει τις εικόνες του υπερηχογραφήματος.
  • Σε περίπτωση που το μωρό είναι λίγο μεγαλύτερο, συμπεριλάβετε το στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον νέο βρεφικό εξοπλισμό. Πού πρέπει να τοποθετηθούν η αλλαξιέρα και η κούνια; Ποιο θα είναι το χρώμα τους;
  • Ξεχωρίστε τα παλιά παιχνίδια που είναι πολύ παιδικά για το μεγαλύτερο παιδί σας και τοποθετήστε τα στο κουτί για μωρά. Αλλά μόνο εκείνα που το μεγαλύτερο αδελφάκι επιθυμεί να χαρίσει.
  • Δεχτείτε τη βοήθεια του μεγαλύτερου παιδιού μετά τον τοκετό και πάντα να το επαινείτε. Επιτρέψτε του να σταθεί δίπλα στην κούνια για λίγα λεπτά και να προσέξει το μωρό, πριν κάνετε ένα τηλεφώνημα ή πριν αφαιρέσετε μια λερωμένη πάνα, για παράδειγμα.

Επειδή κατά καιρούς χρειάστηκε να φροντίσουν έναν μικρότερο αδελφό ή αδελφή, τα μεγαλύτερα αδέλφια τείνουν να είναι υπεύθυνα σε επίπεδο ωριμότητας. Τους αρέσει επίσης να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους. Οι γονείς, από την άλλη πλευρά, έχουν συχνά υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους και προβάλλουν τα δικά τους θέλω πάνω τους. Είναι άριστοι μαθητές, αλλά είναι τελειομανείς που έχουν υψηλές προσδοκίες από τους ανθρώπους γύρω τους.

Το δευτερότοκο αδελφάκι αγωνίζεται

Το δεύτερο παιδί βλέπει τη ζωή ως αγώνα δρόμου και συχνά προσπαθεί να ξεπεράσει το πρώτο. Τον θαυμάζει και επιθυμεί να μάθει όλα όσα γνωρίζει. Ωστόσο, μόλις γεννηθεί το τρίτο παιδί, έρχεται αντιμέτωπο με ένα δύσκολο σενάριο. Προσπαθεί να φτάσει το μεγαλύτερο, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του σε σχέση με το μικρότερο. Είναι αυτός που πρέπει να προσαρμοστεί και να υποχωρήσει περισσότερο.

Μπορεί να ζηλεύει τον μεγαλύτερο αδελφό ή την μεγαλύτερη αδελφή για τα πλεονεκτήματα που έχει λόγω της ηλικίας του και μπορεί να ζηλεύει τον μικρότερο για την άριστη φροντίδα και τις εκπαιδευτικές διευκολύνσεις.

Τα δευτερότοκα παιδιά αναφέρονται μερικές φορές ως ” παιδιά σάντουιτς”. Καταφέρνουν να αποποιούνται την προσοχή των γονέων τους. Είναι, ωστόσο, πιο πιθανό να αποκτήσουν ανεξαρτησία και κοινωνικές δεξιότητες. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα πάνε καλά με τους άλλους και είναι συχνά διακριτικά. Επίσης, βρίσκουν ευκολότερα τη θέση τους στη ζωή.

veselí bratři

Το μικρότερο αδελφάκι

Συχνά τα θεωρούμε κακομαθημένα και δύσκολα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μπορεί, ωστόσο, να είναι επιρρεπείς στο να δολοπλοκούν και να κατηγορούν τους άλλους. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά συχνά τη γλιτώνουν όταν βρίσκονται κοντά στους γονείς τους. Οι γονείς έχουν συχνά ένα αδύναμο σημείο για αυτά, αλλά και τα μεγαλύτερα αδέλφια τα φροντίζουν. Δεν θα ανεχθούν τον μικρότερο ανάμεσά τους αν τους κατηγορεί και καταλογίζει ευθύνες στους άλλους.

Επειδή τα μικρότερα παιδιά φροντίζονταν τόσο από τους γονείς όσο και από τα αδέλφια τους, είναι συνηθισμένα στη φροντίδα και την προσοχή των άλλων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες. Από την άλλη πλευρά, είναι ανέμελα και τα πάνε καλά με τους άλλους.

bratr se sestrou se hrají

Το στίγμα που συνδέεται με τα μοναχοπαίδια

Το να μεγαλώνει ένα παιδί ως μοναχοπαίδι μπορεί να το δυσκολέψει να ενσωματωθεί και να βρει νέους φίλους. Αυτό συχνά συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για ένα μοναχοπαίδι να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά όσο το δυνατόν συχνότερα.

Υπάρχουν επίσης πολλές παρανοήσεις σχετικά με τα μοναχοπαίδια που μπορεί να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη. Τα κοινά στερεότυπα περιλαμβάνουν ότι είναι κακομαθημένα ή έχουν γενικά κακή σχέση με τους γονείς. Φυσικά, αυτό είναι δυνατό, αλλά όλα εξαρτώνται από την ανατροφή.

Τα μοναχοπαίδια μπορεί να είναι κακομαθημένα και να ασχολούνται με τους γονείς τους αν οι γονείς τους είναι υπερπροστατευτικοί, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά ανεξάρτητα επειδή δεν έχουν αδέλφια να τους “καλύπτουν”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ψυχολόγοι θεωρούν επίσης ως μοναχοπαίδια τα αδέλφια που απέχουν μεταξύ τους ηλικιακά επτά ή περισσότερα χρόνια.

Μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα παιδιά;

Η χημεία των διαπροσωπικών δεσμών καθορίζει αν τα παιδιά θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα αναπτύξουν σε κάποιο βαθμό αδελφική αγάπη. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις των σχέσεων και της επικοινωνίας της οικογένειας είναι επίσης αρκετά σημαντικές.

Οι αρνητικές επιρροές περιλαμβάνουν:

  • Το ένα αδελφάκι υποβαθμίζεται σε σχέση με το άλλο. Η μικρότερη κόρη, για παράδειγμα, γίνεται “το κοριτσάκι της μαμάς”, ενώ το μεγαλύτερο αγόρι “απλά γίνεται κακό και δημιουργεί προβλήματα”.
  • Υπερεκτίμηση των απαιτήσεων του “πιο ευάλωτου” μικρότερου παιδιού εις βάρος των “λιγότερο επειγουσών” αναγκών του μεγαλύτερου παιδιού. Είναι σε θέση να χειριστεί τον εαυτό του.
  • Η ανισότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά διαφόρων φύλων, καθώς και η επιθυμία να διασφαλίζεται η “ισότητα” ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, όταν μόνο η κόρη καλείται να βοηθήσει στην κουζίνα.

Παραδόξως, ακόμη και ως αδέλφια, δεν μοιραζόμαστε τους ίδιους γονείς. Οι γονείς των πρωτότοκων παιδιών εξακολουθούν να προσαρμόζονται στο νέο τους ρόλο και να μαθαίνουν πώς να πορεύονται σε αυτόν. Ως αποτέλεσμα, προσεγγίζουν πάντα τη γονεϊκότητα μέσα από το πρίσμα των τωρινών τους εμπειριών.

Τα παιδιά αντανακλούν τη δική μας ψυχολογική κατάσταση

Οι σχέσεις των παιδιών επηρεάζονται επίσης από την (δυσ)αρμονία που επικρατεί στις σχέσεις γονέων-παιδιών. Αυτό δεν αφορά μόνο τη σχέση μας με τον σύντροφό μας, αλλά και τους ευρύτερους οικογενειακούς ή επαγγελματικούς δεσμούς. Τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό και τις ενσωματώνουν εύκολα στη δική τους ζωή.

Ως γονείς, είναι ζωτικής σημασίας να μην αφήνουμε ανεπίλυτες διαφωνίες, να αποδεχόμαστε το παρελθόν μας και να διατηρούμε καλές σχέσεις. Δουλέψτε τόσο με τους παιδικούς σας “φόβους” όσο και με τα σημερινά σας προβλήματα και τις συγκρούσεις.

Ως γονέας, δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα τη μοίρα των παιδιών σας, αλλά μπορείτε να τους δώσετε ένα θετικό παράδειγμα που θα τους χρησιμεύσει ως πρότυπο στη ζωή τους. Ωστόσο, μέχρι να έχετε τη δική σας ζωή σε τάξη, τα εγχειρίδια γονικής φροντίδας θα είναι αναποτελεσματικά.

přátelé

Το πρώτο βήμα προς υγιείς οικογενειακές σχέσεις

Θέλετε να κάνετε το πρώτο βήμα προς υγιείς οικογενειακές σχέσεις ή να επιλύσετε ένα τραυματικό παρελθόν; Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση. Διαθέτουμε πάνω από 20 πιστοποιημένους θεραπευτές στην Hedepy που μπορούν να σας βοηθήσουν. Επιπλέον, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη συνεδρίας σας από την άνεση του σπιτιού σας.

Εάν οι σχέσεις των παιδιών σας έχουν υποστεί σημαντική βλάβη, να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο το παιδί που υποφέρει που χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, αλλά ολόκληρη η οικογένεια. Στην Hedepy, προσφέρουμε θεραπεία για παιδιά στην εφηβεία και όλη η οικογένεια μπορεί να συμμετάσχει στη θεραπεία κατόπιν ραντεβού με έναν θεραπευτή.

Μην Μένετε Μόνοι

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna