Στην παιδική ηλικία, κάναμε φιλίες ζωής και θανάτου στην παιδική χαρά μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά στην ενήλικη ζωή είναι λίγο πιο δύσκολο. Το να συναντούμε συνεχώς νέους ανθρώπους και να προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να ξεκινήσουμε μια συζήτηση είναι σχεδόν εφιάλτης, ειδικά αν είστε εσωστρεφείς. Αν και δεν μπορείτε να το αποφύγετε, έχουμε πολλές πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να το πετύχετε. Αργά ή γρήγορα, θα συναντήσετε κάποιον με τον οποίο θα τα πάτε πραγματικά καλά.

Μέσα από τη φιλία στην ισχυρή υγεία

Χρειάζεστε μια μικρή παρακίνηση πρώτα; Σύμφωνα με στοιχεία, η φιλία επηρεάζει τη σωματική μας υγεία και τη μακροζωία μας. Οι επιστήμονες την έχουν συνδέσει με χαμηλότερη καρδιακή πίεση, φλεγμονή ή διαβήτη. Η φιλία είναι ακόμη και βασικός παράγοντας για να νιώθουμε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη του Χάρβαρντ. Η οικογένεια είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά είναι καλό να μην επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτήν.

Είναι απολύτως φυσιολογικό οι φιλίες να χάνονται μετά την ηλικία των 25 ετών. Δημιουργούμε οικογένειες, χτίζουμε καριέρες και έχουμε όλο και λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι είστε “περίεργοι” και σίγουρα δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες έχουν 3-5 στενούς φίλους. Ως εσωστρεφείς, μπορεί να έχετε λιγότερους. Αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλά, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Αλλά αν νιώθετε μοναξιά, είναι καιρός να προχωρήσετε σε νέες φιλίες. Θα σας δείξουμε πώς.

přátelé

7 πρακτικές συμβουλές για το πού μπορείτε να βρείτε φίλους

Αισθάνεστε ότι συναντάτε συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους; Δοκιμάστε να πάτε σε μερικά από τα ακόλουθα μέρη:

 • Δουλειά – σίγουρα, πηγαίνετε στη δουλειά σας όλη την ώρα. Γνωρίζετε όμως ανθρώπους εκτός της άμεσης ομάδας σας; Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σε διαφορετικές ομάδες και τμήματα. Προσπαθήστε να συνομιλήσετε και να διασκεδάσετε στις επαγγελματικές εκδηλώσεις ή ακόμα και στην κουζίνα με συναδέλφους που δεν γνωρίζετε ακόμα.
 • Μαθήματα και σεμινάρια – βελτιώστε τα αγγλικά σας, εγγραφείτε σε μαθήματα χορού, ζωγραφικής, μαγειρικής. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα θέλατε να βελτιώσετε. Ειδικά στα μαθήματα μεγαλύτερης διάρκειας θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε πραγματικά μεταξύ σας.
 • Εθελοντισμός – υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες! Μπορείτε να εργαστείτε με παιδιά, να φροντίσετε εγκαταλελειμμένα ζώα ή να συνδράμετε στην προστασία της φύσης. Αλλά μπορείτε επίσης να προσφερθείτε να βοηθήσετε έναν οργανισμό στον τομέα σας. Θα γίνετε μέλος μιας ομάδας σε χρόνο μηδέν.
 • Ομαδικά αθλήματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες – μέσω των ομάδων στο Facebook, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε μια ομάδα ανθρώπων που παίζουν βόλεϊ μαζί, κάνουν πεζοπορία στα βουνά τα Σαββατοκύριακα ή γυμνάζονται σε ένα υπαίθριο γυμναστήριο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν έναν αθλητικό παρτενέρ.
 • Δικτύωση στην εργασία – αναζητήστε μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική εκδήλωση ή εγγραφείτε για ομαδικό mentoring.
 • Αποκτήστε έναν σκύλο ή μια γάτα – μόνο αν το θέλετε πραγματικά. Θα γνωρίσετε πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους στις εκπαιδεύσεις και στις εκδηλώσεις.
 • Τι θα λέγατε να ξεσκονίσετε παλιές φιλίες; – Ίσως είχατε έναν πολύ καλό φίλο στο σχολείο, αλλά μετά την αποφοίτηση ή το πανεπιστήμιο, ήρθαν νέες ευθύνες και οι δρόμοι σας σιγά σιγά απομακρύνθηκαν. Αν ενδιαφέρεστε για μια φιλία, δοκιμάστε να του γράψετε και να του ζητήσετε να βγείτε για καφέ. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα.

Απλά αναμειχθείτε με νέους ανθρώπους και κάντε υπομονή

Δεν χρειάζεται να αφήσετε όλους όσους γνωρίζετε να μπουν αμέσως στη ζωή σας. Αλλά όσο περισσότερους ανθρώπους συναντάτε, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνετε πραγματικά κλικ με κάποιον. Επιπλέον, μπορείτε να γνωρίσετε ανθρώπους σε εντελώς απροσδόκητες καταστάσεις. Γι’ αυτό μη φοβάστε να πείτε ναι ακόμα και σε προσκλήσεις που δεν σας κάνουν να χοροπηδάτε από τη χαρά σας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις τυχαία.

Έχετε κατά νου ότι χρειάζεται χρόνος για να οικοδομήσετε βαθύτερες φιλίες. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 164 ώρες κοινού χρόνου για να δημιουργηθεί μια φιλία.

meeting_2.png

Πώς να να κάνετε θετική εντύπωση στους ανθρώπους ώστε να θέλουν να σας μιλήσουν;

Ξέρετε ήδη πού να πάτε για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Αλλά ίσως νιώθετε ότι κανείς δεν θέλει πραγματικά να σας μιλήσει. Επειδή μερικές φορές στέλνουμε ασυνείδητα σήματα που μας κάνουν να φαινόμαστε απρόσιτοι. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές.

Το θέμα δεν είναι να αλλάξετε, αλλά να ακολουθήσετε μερικά ψυχολογικά tips που θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα στην παρέα σας.

 • Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να χαμογελάτε. Μια κοινότυπη σκέψη, αλλά συχνά το ξεχνάμε και ασυνείδητα συνοφρυωνόμαστε.
 • Μην σταυρώνετε τα χέρια σας, αλλά δείξτε τις παλάμες σας. Ειδικά όταν μιλάτε. Θα φαίνεστε ανοιχτοί και ειλικρινείς.
 • Όταν μιλάτε σε κάποιον, κοιτάξτε τον κατευθείαν στα μάτια. Μπορείτε ακόμη και να σκύψετε ελαφρώς προς τα εμπρός για να δείξετε ότι πραγματικά ακούτε.

non verbal_2.png

Για μη λεκτική επικοινωνία, αυτό αρκεί. Τώρα ας δούμε πώς να ξεκινήσετε μια συζήτηση για να την διατηρήσετε για περισσότερο από μερικές προτάσεις:

 • Το να ξεκινήσετε αμέσως συστήνοντας τον εαυτό σας ή με το υποχρεωτικό “Πώς είσαι;” δεν είναι η καλύτερη αρχή. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε μία συζήτηση για ένα χαλαρό θέμα. Για παράδειγμα, “Καταλάβατε την εργασία; Δεν την κατάλαβα 100%”. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε ένα κομπλιμέντο και για παράδειγμα να πείτε ότι φοράει ωραία παπούτσια και να τον ρωτήσετε από πού τα πήρε. Λίγες μόνο ωραίες προτάσεις και θα αρχίσετε να περνάτε καλά.
 • Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις, ώστε να αποφύγετε τις ναι/όχι απαντήσεις.
 • Προσπαθήστε να θυμάστε ονόματα και να τα χρησιμοποιείτε συχνά σε συζητήσεις. Από ψυχολογική άποψη, μας αρέσει να ακούμε το όνομά μας. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος το ξεχάσει ή το διαστρεβλώσει, αμέσως τον συμπαθούμε λιγότερο.
 • Δώστε χώρο στον άλλον να μιλήσει και μην τον διακόπτετε. Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον και ακούστε.
 • Μην μοιράζεστε πολύ προσωπικά ζητήματα από την αρχή. Λεπτομέρειες ενός διαζυγίου, ένας καυγάς με τους γονείς σας ή οποιαδήποτε προσωπική σχέση δεν είναι τα κατάλληλα θέματα που πρέπει να αναφέρετε σε μια πρώτη ή δεύτερη συζήτηση.
 • Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι, αλλά δείξτε τα ελαττώματα και τα τρωτά σημεία σας. Έχουμε την φυσική τάση να αντιπαθούμε τους ανθρώπους που είναι τέλειοι και δεν έχουν εμφανή ελαττώματα. Απλά είναι πολύ δύσκολο να νιώσουμε άνετα μαζί τους.

Μπορείτε να βρείτε ακόμη περισσότερες συμβουλές όπως αυτές στο ενδιαφέρον βιβλίο How to Win Friends and Influence People (Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους), το οποίο αποτελεί μπεστ σέλερ εδώ και δεκαετίες.

Πως να προσκαλέσετε ένα νέο φίλο εκτός του περιβάλλοντος που συναναστρέφεστε

Συναντιέστε ήδη σε εκδηλώσεις, σε κάποιο χόμπι ή ακόμη και σε ένα μάθημα. Πώς όμως να τον/την προσκαλέσετε κάπου έτσι ώστε να φαίνεται φυσικό και να μην αισθάνεστε άβολα; Δοκιμάστε αυτό:

 • “Θα ήθελα να έναν καφέ. Ξέρω ένα καλό καφέ εδώ γύρω. Θέλεις να πάμε;”
 • “Θα ήθελα πολύ να δω την ταινία XY, αλλά κανένας από τους φίλους μου δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό το θέμα. Θα ήθελες να πάμε;” (Ιδανικά αν πρόκειται για το κοινό σας θέμα).
 • “Σχεδίαζα να πάω για squash το Σαββατοκύριακο, αλλά ένας φίλος αρρώστησε και δεν μπορεί να πάει. Θα ήθελες να παίξεις;” (Επιλέξτε ένα άθλημα που ξέρετε ότι παίζουν δύο άτομα).
 • “Θα πάω τον Γιώργο στο λούνα παρκ το Σαββατοκύριακο, θα ήθελες να έρθεις μαζί μας; Τα αγόρια μπορούν να παίξουν παρέα”. (Για μαμάδες με μικρά παιδιά.)

Αν είστε εσωστρεφής, αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Καταλαβαίνουμε απόλυτα. Αλλά αν είστε πρόθυμοι να κάνετε νέους φίλους, πρέπει να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και μερικές φορές να αρχίσετε να μιλάτε πρώτοι.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι πραγματικά σας ξεπερνάει, και παρόλο που νιώθετε μοναξιά, νιώθετε άγχος όταν βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους. Κουνάτε το κεφάλι σας; Τότε σκεφτείτε τη θεραπεία με έναν επαγγελματία.  Το κοινωνικό άγχος είναι ένα θέμα που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Ο καθένας μπορεί να κάνει φίλους. Το ίδιο και εσείς.

Στην Hedepy, προσφέρουμε θεραπεία online, άνετα από το σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το τεστ, βάσει του οποίου θα σας προτείνουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές. Μην μένετε μόνοι.

Μην Μένετε Μόνοι

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna