Μπορεί κανείς να είναι μόνος του και να μην αισθάνεται μοναξιά. Αλλά και το αντίθετο. Η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν ήταν ποτέ ευκολότερη από τώρα. Η τεχνολογική πρόοδος, η διαθεσιμότητα των ταξιδιών και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έχουν αυξήσει την ευελιξία και την κινητικότητά μας.

Και όμως, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι είναι μόνοι, ζουν μόνοι τους ή (αν και περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους) βιώνουν μια αίσθηση μοναξιάς. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο από αυτό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας;

Παρόλο που οι λέξεις μοναξιά και μοναχικότητα είναι παρόμοιες και προέρχονται από την ίδια βάση, τις αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά. Ενώ η μοναξιά είναι μια εθελοντική κατάσταση που συχνά μπορεί να είναι χρήσιμη και να προσφέρει ανακούφιση, η μοναξιά είναι επιβλαβής και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Πώς να ξεπεράσετε τη μοναξιά και την απομόνωση;

Αν το άγχος μας πιάνει επειδή νιώθουμε μοναξιά, είναι καλό να έχουμε κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Μπορείτε να φτιάξετε έναν κατάλογο με πράγματα, επαφές και δραστηριότητες που σας δίνουν συνολική χαρά και να τον έχετε μαζί σας για έκτακτες ανάγκες. Προσοχή στην κοινωνική δικτύωση, η οποία δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά συνολικά τείνει να χειροτερεύει την κατάστασή μας. Αντίθετα, ένας περίπατος στον καθαρό αέρα, ένα τηλεφώνημα με έναν φίλο ή μια ωραία μουσική μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, αν αισθάνεστε μοναξιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αιτία μπορεί να έχει βαθύτερες ρίζες και τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Μοναξιά και κατάθλιψη, πώς να την προλάβετε εγκαίρως;

Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε διάθεση για κανέναν και θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας. Αλλά όταν πιάνετε τον εαυτό σας να μη μιλάει με άλλους για μέρες ή εβδομάδες, να μην έχει καν τη δύναμη να σηκώσει το τηλέφωνο και να τηλεφωνήσει σε κάποιον, είναι καιρός να παραδεχτείτε ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με εσάς. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένα μη βίαιο βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασής σας.

žena sama v posteli

Πώς να χειριστείτε τη μοναξιά σε μια σχέση;

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι όλα είναι καλά. Είστε σε μια σχέση, εσείς και ο σύντροφός σας τα πάτε καλά. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου, παρά την ευτυχισμένη ζωή μας, νιώθουμε θλιμμένοι και μόνοι. Απομονωνόμαστε από τους άλλους και αποτραβιζόμαστε στον εαυτό μας. Αν νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας δεν μας καταλαβαίνει και δεν ξέρει τι μας συμβαίνει, καλό είναι να μιλήσουμε στον σύντροφό μας γι’ αυτό. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής χώρος για συζήτηση με τους συντρόφους, ειδικά όταν οι προσπάθειες καταλήγουν σε περιττές συγκρούσεις.

Μοναξιά μετά το διαζύγιο – πώς να βγείτε από αυτήν;

Το διαζύγιο είναι ένα σημαντικά στρεσογόνο γεγονός της ζωής που επιφέρει διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος μοναξιάς. Δεν είναι περίεργο, έχετε ζήσει μια μακρά ζωή με τον σύντροφό σας, έχετε συνηθίσει να κάνετε πολλά πράγματα μαζί και ξαφνικά μένετε μόνοι. Είναι καθησυχαστικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση. Για να ελαχιστοποιήσετε τις καταστάσεις στις οποίες θα πέσετε σε απόγνωση, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τη μέρα σας, να συμπεριλαμβάνετε τα χόμπι σας και να συναντάτε άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις πρώτες εβδομάδες και να ξεκινήσετε ξανά την ευτυχισμένη ζωή σας.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει με τη μοναξιά;

Η ψυχοθεραπεία δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο στον οποίο μπορούμε να βρούμε κατανόηση και υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Όχι μόνο η απλή επαφή με έναν επαγγελματία μπορεί να φέρει άμεση ανακούφιση, αλλά η μακροπρόθεσμη συνεργασία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει στρατηγικές και συνήθειες που μπορούν να αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Η πραγματική ιστορία μίας θεραπευόμενης και πώς την βοήθησε η θεραπεία:

“Πάντα μου άρεσε να διασκεδάζω. Με τους φίλους μου παίζαμε τακτικά βόλεϊ και με τους συναδέλφους μου στη δουλειά πηγαίναμε σε συναυλίες τις Παρασκευές. Λάτρευα το μικρό μου διαμέρισμα, μέχρι που έγινε το γραφείο μου και ο χώρος για τα πάντα. Χάρη στο υποχρεωτικό γραφείο στο σπίτι και σε άλλα μέτρα, έχασα ολόκληρη τη ρουτίνα μου, ό,τι είχα συνηθίσει, εκτός από την εργασιακή μου ηθική. Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι ήμουν μόνη μου. Άλλοι επισκέπτονταν την οικογένειά τους ή έκαναν παιδιά ή τουλάχιστον έβλεπαν ταινίες με τον σύντροφό τους. Δεν είχα καν σκύλο. Αυτό που ήθελα από την πρώτη μου διαδικτυακή συνεδρία θεραπείας ήταν συμβουλές για το πώς να τα διαχειριστώ όλα αυτά. Τελικά, διαπίστωσα ότι, παρόλο που ζούσα μόνη μου, δεν περνούσα ποτέ πραγματικά χρόνο με τον εαυτό μου. Ό,τι είχα κάνει μέχρι τότε ήταν έξω, με κάποιον. Το μεγαλύτερο παράδοξο είναι ότι σταματώντας να φοβάμαι τη μοναξιά και μαθαίνοντας να είμαι μόνος με τον εαυτό μου, κατέληξα να εμπλουτίζω τις σχέσεις μου με τους άλλους περισσότερο εκ των υστέρων”.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna