Τι συνδέει την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία; Και τα δύο αποτελούν ποινικά αδικήματα. Λαμβάνουν χώρα σε σχέσεις που είναι εγγενώς διαταραγμένες και συνήθως δεν είναι μεμονωμένες πράξεις, αλλά διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή η βία αυτή διαπράττεται κατά κύριο λόγο πίσω από κλειστές πόρτες, δεν υπάρχουν μάρτυρες και συχνά δεν υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία. Πώς λοιπόν να σπάσετε τον φαύλο κύκλο του φόβου και του πόνου;

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;

Το κύριο χαρακτηριστικό της ενδοοικογενειακής βίας είναι ότι λαμβάνει χώρα μεταξύ των μελών ενός κοινού σπιτιού, είτε πρόκειται για συντρόφους, είτε για παιδιά, είτε για ηλικιωμένους. Οι γυναίκες κινδυνεύουν συχνότερα. Έχει αναφερθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας στη ζωή τους. Άλλες ομάδες που κινδυνεύουν είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρίες, τα παιδιά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας διαπράττεται εναντίον ανδρών. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Μπορεί να συμβεί το άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο να αγνοεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η συμπεριφορά του συντρόφου του ή ενός κοντινού του προσώπου ξεπερνάει σιγά σιγά τα δικαιώματά του. Σε γενικές γραμμές, αυτή περιλαμβάνει σωματική βία (ξυλοδαρμός, κλωτσιές, τράβηγμα μαλλιών), ψυχολογική βία (ταπείνωση, αγνόηση), λεκτική βία (βρισιές, προσβολές), οικονομική βία (καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, χρήματα μόνο για συσσίτια), κοινωνική βία (παρεμπόδιση επαφής με τον έξω κόσμο, κατ’ οίκον περιορισμός) και σεξουαλική βία (εξαναγκασμός σε σεξουαλική επαφή, βιασμός).

Πώς εκδηλώνεται ένα ψυχολογικά κακοποιημένο παιδί;

Η ψυχολογική βία κατά των παιδιών είναι η πιο δύσκολη να εντοπιστεί, επειδή δεν είναι εμφανής με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, συνήθως συνοδεύεται από άλλες μορφές κακοποίησης. Η ψυχολογική βία κατά των παιδιών συνίσταται στην άσκηση της υπεροχής και της εξουσίας που ο θύτης έχει πάνω στο παιδί και δεν φοβάται να ασκήσει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συχνές επιπλήξεις, υψηλές απαιτήσεις από το παιδί και συνεχή σύγκριση με άλλα παιδιά. Μπορεί επίσης να είναι μια άρνηση της προσοχής που οδηγεί στην αγνόηση. Μια άλλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης είναι όταν ένα παιδί γίνεται μάρτυρας βίας εναντίον άλλου μέλους της οικογένειας. Τα παιδιά αυτά μπορεί τότε να εμφανίζονται αποσυρμένα, να αποφεύγουν την κοινωνική επαφή, να μην είναι συγκεντρωμένα, να είναι νευρικά και φοβισμένα. Μπορεί να παρατηρηθεί τραυλισμός ή τικ, και μπορεί να βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα ή να παραπονιούνται για συχνές στομαχικές διαταραχές ή πονοκεφάλους.

Πώς αντιμετωπίζω την ενδοοικογενειακή βία;

Γνωρίζετε ότι ο τρόπος που σας συμπεριφέρεται ο σύντροφός σας είναι εδώ και καιρό λάθος. Κανείς δεν υποψιάζεται τίποτα, αλλά ξέρετε ότι σας τελειώνει η ενέργεια και πριν σας τελειώσει τελείως η ενέργεια, πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε κάτι. Προτού εκδηλωθεί περαιτέρω βία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα από τα κέντρα παρέμβασης για άτομα που κινδυνεύουν από ενδοοικογενειακή βία. Τα κέντρα αυτά παρέχουν κοινωνικο-νομική υποστήριξη και ψυχολογική βοήθεια. Εκτός από τις πρακτικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να γνωρίζετε τις επιλογές σας, οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να καταρτίσετε ένα “σχέδιο ασφαλείας”. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα την κρίσιμη κατάσταση και να διαφύγετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και ενδεχομένως άλλα μέλη του νοικοκυριού.

týraná žena za oknem

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας;

Σε επίπεδο ψυχολογικής εμπειρίας, η άμεση συνέπεια της βίας είναι το σοκ και η μακροπρόθεσμη συνέπεια είναι το τραύμα ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Συχνά υπάρχουν αμφιβολίες για την αξία του ατόμου, η οποία έχει συστηματικά υποτιμηθεί από το βίαιο άτομο, και αισθήματα ενοχής και ντροπής.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία αν είμαι θύμα κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας;

Ίσως βρίσκεστε σε μια σχέση για την οποία δεν έχετε αυταπάτες εδώ και πολύ καιρό. Δεν είστε σίγουροι αν αγαπάτε τον σύντροφό σας περισσότερο ή αν τον μισείτε περισσότερο, αλλά όπως και να ‘χει, ο φόβος κυριαρχεί. Φοβάστε να φύγετε. Και έχετε αμφιβολίες. Μπορείς να το χειριστείς; Η σύγχυση και ο φόβος είναι κάτι με το οποίο δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σας. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η ενεργοποίηση των εσωτερικών πόρων και της αυτογνωσίας εκτός από την κατανόηση και την υποστήριξη. Εκεί βρίσκεται το κουράγιο και η γνώση ότι μπορώ να ζήσω τη ζωή μου διαφορετικά και ευτυχισμένα. Όμως ο σύντροφος που χειραγωγεί είναι συνήθως αρκετά οξυδερκής στο να αντιλαμβάνεται πότε το μαστίγιο πρέπει να ανταλλαχθεί με ζάχαρη. Με συγγνώμες, υποσχέσεις και επινοημένα σχέδια για ένα κοινό μέλλον, προσπαθεί να μας φέρει πιο κοντά. Είναι δύσκολο να μην το πιστέψει κανείς, παρόλο που έχει ξαναγίνει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς λειτουργούν οι δυναμικές στη σχέση σας. Μπορεί να έχετε ήδη περάσει την παιδική σας ηλικία στη σκιά ενός αυταρχικού γονέα. Οι γνώσεις που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένας ψυχοθεραπευτής και το πλαίσιο που θα προσδώσει στην κατάστασή σας ένα βαθύτερο νόημα, θα σας βοηθήσουν στη συνέχεια να δώσετε στις μελλοντικές σας σχέσεις ένα ποιοτικό θεμέλιο.

Πώς μπορεί η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας;

Μπορεί να αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδικός στην περιοχή σας για να σας βοηθήσει στην κατάστασή σας. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία με εμπειρία στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας από οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Ο διακριτικός χαρακτήρας της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας, η οποία δεν απαιτεί φυσικά ταξίδι στο γραφείο του θεραπευτή, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους πελάτες κατά τις πρώτες συνεδρίες. Ένας διαδικτυακός ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας υποστηρίξει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Η πραγματική ιστορία μίας θεραπευόμενης και πώς την βοήθησε η θεραπεία:

“Είδα έναν θεραπευτή για πρώτη φορά αφού εγκατέλειψα τον επί δώδεκα χρόνια σωματικά και ψυχολογικά κακοποιητικό σύζυγό μου. Έπρεπε να ξεκαθαρίσω τα πάντα και, κυρίως, να συμβιβαστώ με το γεγονός ότι του επέτρεψα να μου φέρεται έτσι. Ο θεραπευτής μου και εγώ διαπιστώσαμε ότι αυτό που με κράτησε στο γάμο ήταν η πεποίθησή μου ότι μου άξιζε να μου φέρεται έτσι ο σύζυγός μου. Συνειδητοποίησα ότι το κουβαλούσα αυτό μαζί μου από τότε που ήμουν παιδί. Έτσι άρχισα να δουλεύω για να εξαλείψω αυτό το μοτίβο σκέψης και για την αυτοεκτίμησή μου”.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna