Τα ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια πονάνε εξίσου. Έχετε βιώσει στο παρελθόν ή βιώνετε ακόμα γελοιοποίηση ή πληγωμένη συμπεριφορά στη συλλογικότητα; Δεν βρίσκετε καμία συνηγορία ή φοβάστε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας; Γι’ αυτό υπάρχει η ψυχοθεραπεία. Να σας προσφέρουμε ένα ασφαλές μέρος για να μιλήσετε για τον πόνο σας.

Τι είναι ο εκφοβισμός; Πώς αναγνωρίζεται ο εκφοβισμός;

Ο εκφοβισμός είναι ο φυσικός ή ψυχολογικός περιορισμός που προκαλεί πόνο σε ένα άλλο άτομο και το φέρνει σε θέση κατωτερότητας. Ο επιτιθέμενος ενεργεί από θέση ισχύος και το θύμα φοβάται τις συνέπειες οποιασδήποτε αντίστασης. Ο εκφοβισμός συναντάται εκτός σχολείου, σε συλλόγους, στην εργασία, στην οικογένεια και σε άλλου είδους ομάδες. Οι εκδηλώσεις ποικίλλουν από χαρακτηρισμούς και βρισιές μέχρι κλοπές και χτυπήματα.

Ποιες μορφές μπορεί να πάρει ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο;

Σε μια εργασιακή ομάδα, για παράδειγμα, τόσο οι συνάδελφοι (mobbing) όσο και τα αφεντικά (bossing) μπορούν να κάνουν τη ζωή μας δυσάρεστη. Οι περιορισμοί μπορεί να έχουν διαφορετικά κίνητρα, π.χ. σεξουαλικά, φυλετικά, επαγγελματικά κ.λπ. Αυτό που συζητείται πολύ λιγότερο είναι ο εκφοβισμός των υφισταμένων προς τους ανωτέρους τους, η λεγόμενη στελέχωση, η οποία δεν είναι λιγότερο σοβαρή.

Πώς μπορώ να αντισταθώ στον εκφοβισμό;

Ο εκφοβισμός σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιαδήποτε μορφή είναι απαράδεκτος, διότι έχει μεγάλες συνέπειες για το θύμα. Επομένως, αξίζει να το πείτε σε κάποιον το συντομότερο δυνατό, να τον εμπιστευτείτε και να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα. Σίγουρα δεν αποτελεί λύση για να “ξεπεράσετε” τον εκφοβισμό. Περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας σε συλλογικότητες και θα πρέπει να αισθανόμαστε άνετα σε αυτές.

illustration image

Τι σημαίνει διαδικτυακός εκφοβισμός;

Με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, των δωματίων συνομιλίας και των κοινωνικών δικτύων, εμφανίζεται και ο κυβερνοεκφοβισμός. Πρόκειται για διαδικτυακό περιορισμό, ιδιαίτερα ψυχολογικό, με τεράστιες συνέπειες για το θύμα, αλλά και για τον επιτιθέμενο. Περιλαμβάνει συνομιλίες, κλήσεις, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. Το ηλεκτρονικό αποτέλεσμα παραμένει στα βάθη του Διαδικτύου και μπορεί να διαδοθεί περαιτέρω.

Πώς μπορεί η θεραπεία να με βοηθήσει με τον εκφοβισμό;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια καλή και αμερόληπτη βοήθεια αν έχετε βιώσει εκφοβισμό ή βιώνετε εκφοβισμό. Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον αντίκτυπο του εκφοβισμού στην τρέχουσα ζωή σας ή να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να αντισταθείτε. Ο φόβος των συνεπειών του να “πεις κάτι” είναι κοινός με τον εκφοβισμό. Επομένως, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό ανώνυμο περιβάλλον για να απευθυνθείτε.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Έχω βιώσει εκφοβισμό στο χώρο εργασίας μου συνολικά τρεις φορές. Σύμπτωση; Εκ των υστέρων, βλέπω ότι αυτό που περίμενα από τη θεραπεία ήταν κυρίως κατανόηση και διαβεβαίωση ότι δεν έφταιγα εγώ. Εν ολίγοις, οι αμφιβολίες που είχα για τον εαυτό μου ήταν πάρα πολλές. Δεν είπα τίποτα στους φίλους ή την οικογένειά μου, ντρεπόμουν. Ο ψυχολόγος μου ήταν ο μόνος στον οποίο μπορούσα να εμπιστευτώ. Με βοήθησε να αντέξω τα συναισθήματα απελπισίας μου και, κυρίως, να αντιμετωπίσω την κατάσταση εποικοδομητικά. Τελικά παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και εργάστηκα προσωρινά από το σπίτι. Αλλά αυτό που ήταν πιο σημαντικό ήταν να βγω από το ρόλο του θύματος στον οποίο ζούσα χωρίς να το συνειδητοποιώ. Σήμερα, μου αρέσει να πηγαίνω στη δουλειά. Και πιστεύω ότι αυτό θα συμβαίνει πάντα”.

Αμφιταλαντεύεστε για το αν η θεραπεία είναι για σας;

Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία; Και Για Ποιον Είναι;

Αν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Η ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι η έσχατη λύση για καταστάσεις κρίσης, όπως δεν εξυπηρετεί μόνο όσους ταλαιπωρούνται από σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να δουλέψει πάνω στον εαυτό του και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Πλήρης προβολή
Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Η πρώτη μου συνεδρία: Πώς να προετοιμαστώ και τι να περιμένω

Όλοι έχουν πολλές ερωτήσεις πριν από την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται θάρρος για να εκμυστηρευτείς σε έναν άγνωστο τις προσωπικές σου δυσκολίες. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με την πρώτη σας συνεδρία ψυχοθεραπείας ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρώτο βήμα για εσάς.
Πλήρης προβολή
Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Λειτουργεί πραγματικά η online ψυχοθεραπεία; Δεν είναι καλύτερη η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι θεραπευόμενοι τη θεωρούν έναν πρακτικό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικούς και ότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά.
Πλήρης προβολή
Για να λειτουργήσει η θεραπεία, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή.
Με ένα σύντομο τεστ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μέσα σε 5 λεπτά κάποιον που θα σας ακούσει.
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Διαλέγουμε τους θεραπευτές μας προσεκτικά
Πριν οι θεραπευτές ενταχθούν στην κοινότητά μας, περνούν από μια μακρά διαδικασία επιλογής, έχουν επαληθευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή
Με ένα σύντομο τεστ θα σας δείξουμε τους τρεις πιο κατάλληλους θεραπευτές με βάση τις ανάγκες σας.
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Θα συμπληρώσουμε τη θεραπεία με μαθήματα σε μορφή βίντεο
Για τους συνδρομητές, προσφέρουμε 60 online μαθήματα σε μορφή βίντεο για την ψυχική υγεία που μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή.
Έναρξη τεστ
Hedepy
Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Hedepy
Tips, εκπτώσεις, νέα
Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με τις Αρχές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna