Μια έξαρση ενέργειας, ανοιξιάτικη κούραση ή ακόμη και κατάθλιψη -είναι όλα πιθανά. Ποιες ψυχολογικές επιπτώσεις έχει η άνοιξη;

Τα σώματά μας καθορίζονται από φυσικούς κύκλους. Δεν είναι τυχαίο που είμαστε γεμάτοι ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και εξαντλημένοι τη νύχτα (κιρκάδιος ρυθμός). Εν τούτοις, οι εποχές έχουν τεράστια επίδραση στο σώμα και το μυαλό μας.

Ποιες ψυχολογικές επιδράσεις έχει πάνω μας η άνοιξη; Γιατί ο ανοιξιάτικος λήθαργος παίρνει μερικές φορές τη θέση μιας ορμής ζωτικότητας και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από το ξύπνημα της φύσης για την ψυχική μας υγεία;

Ο ήλιος μας αναζωογονεί, αλλά δεν μας απαλλάσσει απαραίτητα από την ανοιξιάτικη κόπωση.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την επίδραση του ήλιου στον οργανισμό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αναζητήσετε αποδείξεις στην επιστημονική βιβλιογραφία, απλώς παρατηρείστε το σώμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ήλιος αναφέρεται συχνά ως φυσικό αντικαταθλιπτικό (αν και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις παραδοσιακές θεραπείες για σοβαρές ψυχικές καταστάσεις).

ανοιξιάτικος ήλιος στο πρόσωπό σου

Παρά την επιθυμία μας να πιούμε έναν καφέ στον κήπο ή να λιαστούμε στο γρασίδι, η άνοιξη μπορεί να φέρει λήθαργο και κακή διάθεση αντί για έξαρση ζωτικότητας.

Αυτό μπορεί να έχει διάφορες εξηγήσεις, όπως:

  • Τα σώματά μας πρέπει να ανακάμψουν από το χειμερινό ημι-ύπνο, όταν ξυπνάμε στο σκοτάδι, περνάμε λίγο χρόνο έξω και καταναλώνουμε λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Δεν έχουμε ένα κουμπί για να γυρίσουμε το σώμα μας σε ανοιξιάτικη λειτουργία, οπότε μετά από έναν μακρύ χειμώνα, ενδέχεται να εμφανιστεί η ανοιξιάτικη κούραση.
  • Μπορεί να έχετε ενθουσιαστεί με την άνοιξη και να έχετε υψηλές προσδοκίες για αυτήν. Ωστόσο, μετά από μερικές ηλιόλουστες μέρες με μπλουζάκι, ο παγετός ή η βροχή επέστρεψαν και σας χάλασαν εντελώς τη διάθεση. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ενέργειάς σας έπεσαν ακόμη χαμηλότερα από ό,τι ήταν προς το τέλος του χειμώνα.
  • Ή υποδεχτήκατε στην άνοιξη με τόσο ενθουσιασμό και μεγαλεπήβολες προθέσεις που υπερφορτώσατε το σώμα σας και δεν κατάφερε να το αντέξει. Το άλμα από τη χειμερία νάρκη και η σκληρή προπόνηση για την καλοκαιρινή περίοδο, το καθάρισμα ολόκληρου του διαμερίσματός σας και το πρώτο μπάρμπεκιου με καλεσμένους μπορεί να σας εξουθενώσουν.

Πώς να αντιμετωπίσετε την εαρινή κόπωση

Η ανοιξιάτικη κόπωση είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ χειμώνα και επηρεάζει έως και το ένα τέταρτο του πληθυσμού κάθε χρόνο, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά μάλλον για την αντίδραση του σώματός μας σε αρκετούς μήνες έλλειψης ηλιακού φωτός, άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και φυσικά βαρύτερης διατροφής. Στην καρδιά του χειμώνα, ποιος θέλει μια κρύα σαλάτα;

κόπωση ελατηρίου

Ως αποτέλεσμα, τίποτα δεν είναι καλύτερο για την ανοιξιάτικη κούραση από το να είστε ήπιοι με το σώμα σας:

  • Αφιερώστε χρόνο να βγείτε έξω και να απολαύσετε τον ήλιο. Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να αθλείστε αμέσως αν δεν έχετε την ενέργεια. Ένας μακρύς περίπατος μπορεί να είναι επίσης ευχάριστος.
  • Επωφεληθείτε από τα ράφια του σούπερ μάρκετ που πρασινίζουν και εφοδιαστείτε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ένα πολύχρωμο smoothie ή μια φρουτοσαλάτα θα σας φτιάξει τη μέρα.
  • Κοιμηθείτε για όσο χρόνο απαιτεί το σώμα σας. Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας- σύντομα θα είστε γεμάτοι ενέργεια και θα μπορείτε να ολοκληρώσετε όλα τα σχέδιά σας. Επτά ώρες την ημέρα είναι το απόλυτο ελάχιστο. Η στέρηση ύπνου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συμπληρώματα διατροφής. Τα εξαντλημένα σώματά μας μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμινών A, B, C, D, E και K, μαγνησίου και σιδήρου μετά το χειμώνα, και το συνένζυμο Q10 μπορεί να βοηθήσει.

Κι αν είναι κάτι περισσότερο από την ανοιξιάτικη κούραση;

Πιστεύετε ότι ο ανοιξιάτικος λήθαργός σας έχει διαρκέσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες; Τότε μην το απορρίπτετε- μπορεί να πρόκειται για ένα πιο σοβαρό ζήτημα. Στη χειρότερη περίπτωση, για παράδειγμα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Επίσης, δεν είναι πολύ γνωστό το γεγονός ότι την άνοιξη, όπως και το φθινόπωρο, είμαστε πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη ή σε άλλες διαταραχές της διάθεσης. Αναφέρεται επίσης η “ανοιξιάτικη κατάθλιψη”.

Αν δεν αισθάνεστε καλά συναισθηματικά, μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια. Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις και να ανακτήσετε τη ζωντάνια και την καλή σας διάθεση. Στην Hedepy, διαθέτουμε πάνω από 20 εξειδικευμένους θεραπευτές και μπορείτε να προγραμματίσετε μια συνεδρία από την άνεση και την ιδιωτικότητα του σπιτιού σας.

κατάθλιψη της άνοιξης

Η άνοιξη ως νέο ξεκίνημα

Ένα νέο στάδιο στον κύκλο της φύσης μας καλεί σε νέα στάδια στη ζωή μας. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για ένα νέο ξεκίνημα. Μας κινητοποιεί και μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία μας να αλλάξουμε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει διακοπή του καπνίσματος, τακτική άσκηση ή εξάσκηση στο διαλογισμό. Παράλληλα, η άνοιξη μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε ανησυχίες που προηγουμένως αγνοούσαμε. Για παράδειγμα, οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων.

Όποιες αλλαγές κι αν κάνετε, να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας και να αποφεύγετε τις υπερβολικές απαιτήσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στον προορισμό σας με χαμόγελο και ζωντάνια.

Κλείστε ένα ραντεβού για ψυχοθεραπεία online, αν θέλετε να ξεπεράσετε μακροχρόνιες ανεπίλυτες δυσκολίες στη ζωή σας που βλάπτουν την ψυχική σας ευεξία. Η πρώτη σας συνεδρία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λίγες μόνο ημέρες.

Πραγματοποιήστε ένα γρήγορο τεστ και θα σας προτείνουμε τρεις θεραπευτές που σας ταιριάζουν.

Μην Μένετε Μόνοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι απολύτως φυσικό σε μια δύσκολη κατάσταση να βιώνουμε ένα κύμα συναισθημάτων που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Κάθε κρίση, πράγματι κάθε κρίση, έχει μια αρχή, αλλά έχει και ένα τέλος. Το ίδιο και το δικό σας. Και γι’ αυτό, αν το σκέφτεστε έστω και λίγο, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή ή coach. Μην το περάσετε μόνοι σας. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια από περισσότερους από 20 θεραπευτές, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να κανονίσετε μια συνεδρία για την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, θα συνδεθείτε με τον θεραπευτή online από την άνεση του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Μερικές φορές το δύσκολο είναι να ξεκινήσετε
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού