Πώς να φτιάξετε το τέλειο δώρο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σύμφωνα με τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας

Η αγάπη είναι τροφή για την ψυχή. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, λαμβάνουμε και δίνουμε την αγάπη μας, πρώτα στους γονείς και την οικογένειά μας, στους φίλους μας και στη συνέχεια στους συντρόφους μας. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ πώς εκφράζετε την αγάπη και πώς προτιμάτε να τη λαμβάνετε; Υπάρχουν πέντε γλώσσες αγάπης που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Λαμβάνοντας δώρα

Οι άνθρωποι που προτιμούν αυτή τη γλώσσα αισθάνονται περισσότερο αγαπημένοι όταν οι σύντροφοί τους τους προσφέρουν προσοχή με τη μορφή δώρων. Ένα λουλούδι, μια κάρτα, ένα χειροποίητο δώρο ή ακόμα και κάτι πιο ουσιαστικό. Το σημαντικό είναι να εκφράσετε το “Σε σκεφτόμουν”.

Πράξεις αγάπης

Οι άνθρωποι που θέλουν οι σύντροφοί τους να κάνουν διάφορα πρακτικά πράγματα γι’ αυτούς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Θα τακτοποιήσουν τη ντουλάπα τους, θα μαγειρέψουν ένα γεύμα, θα καθαρίσουν το σπίτι, θα στρώσουν το τραπέζι για το δείπνο, με λίγα λόγια, οποιαδήποτε δραστηριότητα γίνεται με σκοπό να κάνουν την καθημερινή ζωή του άλλου πιο ευχάριστη. Όλες αυτές οι δραστηριότητες συνεπάγονται δαπάνη ενέργειας, οργανωτικές ικανότητες και αποτελεσματικότητα, τις οποίες ο σύντροφος αντιλαμβάνεται ως έκφραση αγάπης.

Προφορικές διαβεβαιώσεις

Είτε πρόκειται για ενθάρρυνση, είτε για έπαινο, είτε για κομπλιμέντο, είτε για μια εξομολόγηση αγάπης. Όλα θα χαροποιήσουν την καρδιά του ατόμου που μιλάει αυτή τη γλώσσα της αγάπης. Οι λεκτικές επιβεβαιώσεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα γι’ αυτούς από οτιδήποτε άλλο. Σημαίνουν ενσυναίσθηση, εκτίμηση, σεβασμό και επιβεβαίωση γι’ αυτούς, δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε αν ο σύντροφός σας προτιμά τις λεκτικές εξομολογήσεις ως κύρια γλώσσα αγάπης.

Προσοχή

Με τον όρο προσοχή δεν εννοούμε ένα δώρο, αλλά χρόνο που περνάτε μαζί – χρόνο που αφιερώνετε μόνο στο σύντροφό σας και δεν αποσπάτε την προσοχή σας με οτιδήποτε άλλο. Είτε πρόκειται για μια βραδινή κουβέντα στο σαλόνι, είτε για ένα ταξίδι σε μια συναυλία ή μια βόλτα στο πάρκο. Ένα άτομο που προτιμά αυτή τη γλώσσα θα εκτιμήσει κάθε δραστηριότητα που κάνει το άλλο άτομο μαζί με ευχαρίστηση, εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή και, κυρίως, στο σύντροφό του.

Σωματική επαφή

Η τελευταία γλώσσα είναι οι αγκαλιές, τα φιλιά, το άγγιγμα και η σεξουαλική επαφή. Χωρίς τη συνεχή παρουσία τους στη σχέση, ο σύντροφος θα αισθάνεται παραμελημένος, εγκαταλελειμμένος και χωρίς αγάπη. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να εξερευνήσετε και την απτική πλευρά της σχέσης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους δείχνουμε την αγάπη μας. Μερικές φορές οι σύντροφοι μπορεί να φαίνονται αδιάφοροι για τη στοργή που προσφέρουμε – αλλά αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μιλούν τη γλώσσα της αγάπης μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, να δίνουμε αγάπη με τη μορφή που την έχει ανάγκη ο σύντροφός μας.

Τι να δώσετε στον σύντροφό σας;

Κάθε έκφραση αγάπης είναι δώρο. Μπορεί ο προϋπολογισμός σας να είναι περιορισμένος, αλλά είναι ακόμα δυνατό να κάνετε μια αξέχαστη έκπληξη στο σύντροφό σας. Ένα κλασικό κουτί σοκολατάκια και ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα φωτογραφικό άλμπουμ με όμορφες αναμνήσεις από τη σχέση σας, ένα ζευγάρι παπούτσια που λαχταρούσε, ένα άρωμα ή ίσως μια κάρτα φτιαγμένη από εσάς. Το σημαντικό είναι ότι το δώρο γίνεται ή επιλέγεται με αγάπη.

Αν η γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας είναι οι πράξεις, μπορείτε να τον εκπλήξετε καθαρίζοντας το διαμέρισμα, το αυτοκίνητο ή τα πράγματά του, κάνοντας ψώνια και ετοιμάζοντας ένα ρομαντικό δείπνο, με λίγα λόγια, κάνοντας κάτι που θα τον απαλλάξει από τα οικιακά του καθήκοντα. Μερικά κεριά, ένα αφρόλουτρο με ένα βουνό αφρό και μια λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του συντρόφου σας σίγουρα δεν θα χαλάσουν τη ρομαντική ατμόσφαιρα.

Αν ο σύντροφός σας προτιμά τις εξομολογήσεις, μπορείτε να του κάνετε έκπληξη με ένα ερωτικό γράμμα, ένα βίντεο με σημαντικές στιγμές της σχέσης σας, μια λίστα με όλα όσα αγαπάτε σε εκείνον, ίσως ακόμη και μια κάρτα για να του θυμίσετε πόσο σημαντικός είναι στη σχέση σας και πόσο τον εκτιμάτε. Μπορείτε να είστε δημιουργικοί και να οργανώσετε ένα “κυνήγι θησαυρού” στο σπίτι σας και κάθε θησαυρός μπορεί να είναι ένα μήνυμα που να εκφράζει την ευγνωμοσύνη ή την εκτίμησή σας.

Ο χρόνος που περνάτε μαζί μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από ένα εισιτήριο για ένα θέατρο ή μια συναυλία, μια αυθόρμητη εκδρομή ή απλώς μια ρομαντική βραδιά οπουδήποτε θέλετε, όπου είστε μόνο οι δυο σας, χωρίς τηλέφωνα, τηλεόραση ή άλλους περισπασμούς. Απλά πρέπει να είστε παρόντες και να δείχνετε ενδιαφέρον για τον σύντροφό σας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να κρατήσετε χαμηλό προφίλ, οπότε μια γραφική πτήση θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, εξαρτάται από εσάς. Το σημαντικό είναι να απολαμβάνει και ο σύντροφός σας τη δραστηριότητα και να του προσφέρετε τη συνεχή προσοχή και παρουσία σας.

Αν η κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας είναι η σωματική επαφή, μια ρομαντική βόλτα στο πάρκο κρατώντας το χέρι μπορεί να είναι αρκετή. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε στο σύντροφό σας ένα απαλό μασάζ υπό το φως των κεριών ή ένα μπάνιο μαζί. Οι χώροι που προσφέρουν απτικές εμπειρίες, όπως το φαγητό στο σκοτάδι, μπορούν επίσης να είναι πρωτότυποι.

Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι η γλώσσα της αγάπης του συντρόφου σας, μπορείτε συχνά να βρείτε την απάντηση στις δικές σας οικογένειες. Είναι πιθανό εσείς και η μητέρα σας να μιλάτε την ίδια γλώσσα αγάπης, όπως ακριβώς κάνει ο σύντροφός σας με τον πατέρα του. Ωστόσο, η αγάπη είναι δυναμική, γι’ αυτό προσπαθήστε να εντοπίσετε τις στιγμές στη σχέση σας που ο άλλος ένιωθε περισσότερο αγαπημένος. Πώς το επικοινωνήσατε αυτό μεταξύ σας; Εναλλακτικά, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο μαζί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δραστηριότητες που σας μιλάνε περισσότερο από άλλες, και με αυτόν τον τρόπο θα επιλέξετε ακούσια τη γλώσσα με την οποία αισθάνεστε ότι συντονίζεστε πιο έντονα. Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να επιλέξετε μόνο μία, οι άνθρωποι έχουν μία κύρια και δύο δευτερεύουσες γλώσσες αγάπης, οπότε είναι φυσικό να εκτιμούν την αγάπη σε περισσότερες από μία μορφές.

Το πιο σημαντικό είναι να το επικοινωνήσετε αυτό με το σύντροφό σας (θυμηθείτε, τα υπονοούμενα δεν αρκούν!) και να τον/την ρωτήσετε ποιες εκφράσεις αγάπης είναι σημαντικές γι’ αυτόν/αυτήν. Αν προσπαθείτε και οι δύο να εκφράσετε την αγάπη σας με τον τρόπο που την έχει ανάγκη ο άλλος, θα νιώσετε και οι δύο ικανοποιημένοι και γεμάτοι στη σχέση σας.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού