Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Κατά συνέπεια, μπορούμε να προσαρμόσουμε τον εργασιακό, προσωπικό και οικογενειακό μας φόρτο εργασίας ώστε να επιτύχουμε μια αποδεκτή ισορροπία.

Τι είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Με απλά λόγια – πρόκειται για την αρμονία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αλλά δεν μπορούν να διαχωριστούν, η εργασία ή οι σπουδές είναι μέρος της ζωής και η σημασία τους αλλάζει σε διάφορα στάδια της ζωής. Είναι πιο σωστό να θεωρούμε ότι η αρμονία συμβάλλει στη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Πολλοί άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην εργασία έναντι της προσωπικής ζωής και του ελεύθερου χρόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προσωπικά προβλήματα και στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.

 

Πώς να βελτιώσετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Το κλειδί είναι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα ποιες είναι οι τρέχουσες προτεραιότητές μας στη ζωή. Και να τα αντιμετωπίζουμε, όχι να προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα και να είμαστε τέλειοι σε όλα. Δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα στέλεχος πλήρους απασχόλησης και μητέρα πλήρους απασχόλησης. Το σημαντικό είναι να βρείτε χρόνο για να ξεκουραστείτε, να κοιμηθείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας, όχι μόνο τους άλλους. Και αν αισθάνεστε ότι “πρέπει” να εργάζεστε πολύ, αναζητήστε από πού προέρχεται αυτό το συναίσθημα και τι σημαίνει ότι πρέπει να εργάζεστε, εκεί μπορεί να σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία. Οι τεχνικές διαχείρισης του χρόνου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

Ποιες είναι οι βασικές πρακτικές διαχείρισης του χρόνου;

Η παρακίνηση είναι απαραίτητη, χωρίς αυτήν είναι δύσκολο να γίνουν αλλαγές στη διαχείριση του χρόνου. Στην αρχή πρέπει να καταλάβουμε τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και πόσο χρόνο χρειάζεται. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι μπορεί να μειωθεί ή να ανατεθεί. Χαρτογραφήστε ποιοι είναι οι χρονοφάγοι μας και πώς μπορούμε να τους εξαλείψουμε. Στη συνέχεια, πρέπει να σχεδιάσουμε πότε και τι θα κάνουμε. Αυτό που έχουμε σχεδιάσει πρέπει να ακολουθηθεί αν είναι δυνατόν. Οι τεχνικές συγκέντρωσης βοηθούν σε αυτό. Είναι επίσης σημαντικό να διαθέτετε χρόνο για ξεκούραση και στάσεις. Καμία τεχνική διαχείρισης του χρόνου δεν είναι αυτοδύναμη- πρέπει να βρούμε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εμάς.

hedepy-david-2-w

Πώς εκδηλώνεται η εργασιομανία;

Ο εργασιομανής προτιμά τη δουλειά από οτιδήποτε άλλο, μόνο η δουλειά του δίνει την αίσθηση του νοήματος και της χρησιμότητας. Δίνει υψηλές επιδόσεις και συχνά τις απαιτεί από τους άλλους. Ο εργασιομανής δεν έχει χόμπι και περιορίζει τον χρόνο που περνάει με την οικογένεια ή τους φίλους του. Όταν δεν εργάζεται, μπορεί να αισθάνεται ενοχές. Ένας εργασιομανής συνήθως εργάζεται σκληρά για να αντισταθμίσει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα, την έλλειψη σχέσεων, την έλλειψη αυτοεκτίμησης κ.ά. Ο εργασιομανία οδηγεί συχνά στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η εργασιομανία;

Το κίνητρο είναι το κλειδί, ο εργασιομανής πρέπει να έχει επίγνωση του εθισμού του και να θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας, βοηθώντας στην κατανόηση των λόγων του εθισμού, στην επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και στην εξεύρεση άλλων πηγών εσωτερικής ικανοποίησης. Είναι απαραίτητο να μειωθούν οι εργασιακές δραστηριότητες, να ενισχυθούν οι κοινωνικές σχέσεις και να βρεθούν νέα ή ανανεωμένα χόμπι. Οι τεχνικές χαλάρωσης και ένας γενικά υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση. Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν πειράζει να μην είστε μόνοι σας.

Η πραγματική ιστορία ενός θεραπευόμενου και πώς τον βοήθησε η θεραπεία:

“Με οδήγησε στη θεραπεία η εξουθένωση. Μετά από επτά χρόνια σε μια θέση ανώτατης διοίκησης, δουλεύοντας δώδεκα ώρες την ημέρα, βιώνοντας πολύ άγχος και μην έχοντας χρόνο για την οικογένειά μου, έπαθα νευρικό κλονισμό. Η γυναίκα μου μου έδωσε ένα τελεσίγραφο: θεραπεία ή διαζύγιο. Στη θεραπεία ανακάλυψα ότι άλλαζα λόγω της ακραίας τελειομανίας μου. Δεν μπορούσα να αναθέσω καθήκοντα, ήθελα να κάνω τα πάντα μόνη μου για να το κάνω όσο το δυνατόν καλύτερο. Ακόμη μαθαίνω να μην έχω τόσο υψηλές απαιτήσεις και κυρίως να βρίσκω χρόνο για να χαλαρώνω. Έχω ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές μου και τώρα βάζω πρώτα την οικογένειά μου”.

stres chronický

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Χριστίνα Γιαννιού Ψυχολόγος (10000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει τη δική του πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και αποδοχής μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να υπάρχεις.“
39 EUR / ραντεβού
Αθηνά Μαξιμιάδη Ψυχολόγος (3000+ ώρες πρακτικής)
ΑΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους, χωρίς προκαταλήψεις. Θα σε στηρίξω υπομονετικά, για να δημιουργήσουμε μαζί την ποιότητα ζωής που σου αξίζει!“
39 EUR / ραντεβού
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΑΥΤΟΥ
Επαληθευμένη θεραπευτική κατάρτιση
„Η θεραπεία είναι ένα βοηθητικό μονοπάτι για να μπορέσει το άτομο να γίνει “πρόσωπο” : να είναι ο εαυτός που πραγματικά είναι.“
39 EUR / ραντεβού